lakáshitel kalkuláció

Óriási veszélyben van 130 ezer lakáshiteles - a jegybank mentheti meg őket végül?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2019.04.05.
Frissítve: 2019-04-11 Létrehozva: 2019-04-05
3563574

Még idén levelet kaphatnak bankjuktól azok a lakáshitelesek, akik változó kamatozású hitelt törlesztenek - tudta meg a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjétől a Bank360. Az üzenet várhatóan konkrét ajánlatot tartalmaz fixálásra vonatkozóan. Az ajánlat a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti ága által kidolgozott intézménycsomag része, amellyel a lakáshitelesek 60 százalékára leselkedő legnagyobb kockázatnak akarják az elejét venni. 
 

Nem dőlhetnek a hátra a lakáshitelesek


Ahogy arról már a Bank360 is többször beszámolt, a küszöbön álló monetáris szigorítás jelenti a legnagyobb veszélyt a lakáshitelesekre, pontosabban azokra, akik változó kamatozású, 5 éven belüli kamatperiódusú hitelt törlesztenek. A konzervatívabb jegybanki politika ugyanis kamatemeléssel jár, ami végül a törlesztőrészletek emelkedésében csapódhat le, ami egy-kettőre kihúzhatja a törlesztő ügyfelek lába alól a talajt. 
 

Hogy elejét vegyék a lakáshitelesekre leselkedő legnagyobb problémának, a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Bankszövetséggel közösen intézkedéscsomagot dolgozott ki, amelynek célja, hogy a változó kamatozású hitelt fizetőket rábírják a kamatfixálásra.
 

Az intézkedések egyike lesz az a levél, amelyet még idén megkapnak a bankjuktól a veszélyben lévő hiteltörlesztő ügyfelek. A Bank360-nak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője mondta el, hogy mire számíthatunk hamarosan:
 

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a Magyar Bankszövetséggel is egyeztetve – felügyeleti szabályozási javaslatot készít elő annak érdekében, hogy a változó kamatozású forint jelzáloghitellel rendelkező, s emiatt sérülékeny ügyfelek a kiszámíthatóbb, a jövőbeni törlesztési teher szempontjából biztonságosabb fix kamatú konstrukciókba tudjanak átszerződni jelenlegi hitelintézetükön belül. Jegybanki adatok alapján ugyanis jelenleg a meglévő teljes lakossági jelzáloghitel-állomány mintegy 60 százalékát (referenciakamatlábhoz kötött) változó kamatozású konstrukciók adják. Ezen belül 2018 végén a leginkább kiszolgáltatott, még legalább 10 évnyi futamidővel rendelkező fogyasztói kör közel 130 ezer szerződést jelentett, hitelállományuk pedig mintegy 895 milliárd forintra rúgott."

 

Szerződésmódosítás a legkockázatosabb hitelekhez
 

"Az MNB várhatóan 1-2 héten belül adja ki a témára vonatkozó ajánlását. Ennek közzétételét követően a jelzáloghitelt nyújtott hitelintézetek az idei év során tájékoztató levelet küldenek majd ki a leginkább kockázatos helyzetben lévő, illetve legalább még 10-15 év futamidővel rendelkező ügyfeleknek, mégpedig a különböző érintett ügyfélcsoportoknak időben elosztva több lépcsőben. E tájékoztatóban – amely nem marketinganyag, szövegének döntő része kötött, azt az MNB határozta meg – bemutatják, hogy jelenlegi változó kamatozású jelzáloghitelük kamata és törlesztőrészlete milyen mértékben módosulna egy esetleges kamatváltozás esetén, illetve szerződésmódosítási lehetőséget is felajánlanak számukra. Utóbbi keretében az adott ügyfelek döntésük alapján egy-egy 5 és 10 évig fix kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább kettő közül választhatnának, így „biztosítva be” jövőbeni törlesztőrészletüket.” - közölte a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Bank360-nal.
 


Aki szeretne elébe menni a problémának, az természetesen már most körülnézhet, hogy milyen hitelkiváltó lehetőségeket talál a piacon. Ehhez ajánljuk a Bank360 adósságrendező hitelkalkulátorát!


 

Frissítés: Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján elmondta: évente fel fogja kínálni a bank a változó kamatozású lakáshiteles ügyfeleknek, hogy fixált kamatozású kölcsönre váltsanak.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!