lakáshitel kalkuláció

Óriási veszélyben van 130 ezer lakáshiteles - a jegybank mentheti meg őket végül?

lakáshitel kalkuláció

Óriási veszélyben van 130 ezer lakáshiteles - a jegybank mentheti meg őket végül?

Veres Patrik
2019-04-05 Frissítve: 2022-01-18
2019-04-05 Frissítve: 2022-01-18
3563574

Még idén levelet kaphatnak bankjuktól azok a lakáshitelesek, akik változó kamatozású hitelt törlesztenek - tudta meg a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjétől a Bank360. Az üzenet várhatóan konkrét ajánlatot tartalmaz fixálásra vonatkozóan. Az ajánlat a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti ága által kidolgozott intézménycsomag része, amellyel a lakáshitelesek 60 százalékára leselkedő legnagyobb kockázatnak akarják az elejét venni. 
 

Nem dőlhetnek a hátra a lakáshitelesek


Ahogy arról már a Bank360 is többször beszámolt, a küszöbön álló monetáris szigorítás jelenti a legnagyobb veszélyt a lakáshitelesekre, pontosabban azokra, akik változó kamatozású, 5 éven belüli kamatperiódusú hitelt törlesztenek. A konzervatívabb jegybanki politika ugyanis kamatemeléssel jár, ami végül a törlesztőrészletek emelkedésében csapódhat le, ami egy-kettőre kihúzhatja a törlesztő ügyfelek lába alól a talajt. 
 

Hogy elejét vegyék a lakáshitelesekre leselkedő legnagyobb problémának, a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Bankszövetséggel közösen intézkedéscsomagot dolgozott ki, amelynek célja, hogy a változó kamatozású hitelt fizetőket rábírják a kamatfixálásra.
 

Az intézkedések egyike lesz az a levél, amelyet még idén megkapnak a bankjuktól a veszélyben lévő hiteltörlesztő ügyfelek. A Bank360-nak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője mondta el, hogy mire számíthatunk hamarosan:
 

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a Magyar Bankszövetséggel is egyeztetve – felügyeleti szabályozási javaslatot készít elő annak érdekében, hogy a változó kamatozású forint jelzáloghitellel rendelkező, s emiatt sérülékeny ügyfelek a kiszámíthatóbb, a jövőbeni törlesztési teher szempontjából biztonságosabb fix kamatú konstrukciókba tudjanak átszerződni jelenlegi hitelintézetükön belül. Jegybanki adatok alapján ugyanis jelenleg a meglévő teljes lakossági jelzáloghitel-állomány mintegy 60 százalékát (referenciakamatlábhoz kötött) változó kamatozású konstrukciók adják. Ezen belül 2018 végén a leginkább kiszolgáltatott, még legalább 10 évnyi futamidővel rendelkező fogyasztói kör közel 130 ezer szerződést jelentett, hitelállományuk pedig mintegy 895 milliárd forintra rúgott."

 

Szerződésmódosítás a legkockázatosabb hitelekhez
 

"Az MNB várhatóan 1-2 héten belül adja ki a témára vonatkozó ajánlását. Ennek közzétételét követően a jelzáloghitelt nyújtott hitelintézetek az idei év során tájékoztató levelet küldenek majd ki a leginkább kockázatos helyzetben lévő, illetve legalább még 10-15 év futamidővel rendelkező ügyfeleknek, mégpedig a különböző érintett ügyfélcsoportoknak időben elosztva több lépcsőben. E tájékoztatóban – amely nem marketinganyag, szövegének döntő része kötött, azt az MNB határozta meg – bemutatják, hogy jelenlegi változó kamatozású jelzáloghitelük kamata és törlesztőrészlete milyen mértékben módosulna egy esetleges kamatváltozás esetén, illetve szerződésmódosítási lehetőséget is felajánlanak számukra. Utóbbi keretében az adott ügyfelek döntésük alapján egy-egy 5 és 10 évig fix kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább kettő közül választhatnának, így „biztosítva be” jövőbeni törlesztőrészletüket.” - közölte a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Bank360-nal.
 


Aki szeretne elébe menni a problémának, az természetesen már most körülnézhet, hogy milyen hitelkiváltó lehetőségeket talál a piacon. Ehhez ajánljuk a Bank360 adósságrendező hitelkalkulátorát!


 

Frissítés: Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján elmondta: évente fel fogja kínálni a bank a változó kamatozású lakáshiteles ügyfeleknek, hogy fixált kamatozású kölcsönre váltsanak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!