Öt év alatt 50 százalékos hozam akkor nagyon jó, ha hamar lecseng a magas infláció

Öt évre 50 százalékos hozammal kontrázza az állampapírokat az UNION

Öt év alatt 50 százalékos hozam akkor nagyon jó, ha hamar lecseng a magas infláció

Öt évre 50 százalékos hozammal kontrázza az állampapírokat az UNION

Bank360 tartalom
2022-11-18 Frissítve: 2022-11-17
2022-11-18
30383051

Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétre is találni már ilyet, most pedig az UNION rukkolt elő egy öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel.

 

Az állampapírok és lekötött banki betétek kínálatának változása jól jelzi, hogy mekkora az a hozam, amiért 20 százalék fölötti aktuális infláció idején a befektetők már szívesen lekötik a pénzüket. A lakossági állampapíroknál az inflációkövető, 4-6 éves futamidejű Prémiumnak és az újraindított, 3 éves Bónusznak is 10 százalék fölé tette az induló kamatát az Államadósság Kezelő Központ, hogy elég vonzóak legyenek. 

 

A lekötött betéteknél is 10 százalék körüli kamatot kínálnak azok a kisebb bankok, amelyeknek szüksége van új forrásra a lakossági ügyfelektől.

 

Ebben a helyzetben állt elő az UNION Biztosító egy olyan egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött életbiztosítással, aminél a befektetési konstrukció öt év alatt legalább 50 százalékos hozamot garantál. Ez vonzó ajánlatnak látszik, de a vonzereje valójában attól függ, hogy milyen inflációt és ebből fakadó kamatokat vár valaki az elkövetkező öt évben. Amennyiben ugyanis az infláció és vele párhuzamosan az alapkamat és az állampapírhozamok visszatérnek 10 százalék alá, akkor ez a konstrukció már előzi a jelenlegi állampapírsztárokat.

 

A jelenlegi prognózisok 2023 második felétől várják az infláció érdemi és jelentős csökkenését, aminek következtében 2024-re állhat elő 10 százaléknál jelentősen alacsonyabb éves infláció. Aki ebben bízik, és le tudja kötni a pénzét öt évre, annak most jó lehetőség az UNION Green Invest.  

 

Az UNION Green Invest egy egyszeri díjas szimpla közlekedési baleseti halálra szóló életbiztosításból és egy zárt végű eszközalapba történő egyszeri díjas befektetésből áll. Bár a befektetési kockázatot ennél a terméknél is a szerződő viseli, az eszközalap mögöttes befektetésének hozama garantált, amit az osztrák Erste Group Bank kezel. 

 

Mennyi időre szól és milyen hozamot kínál az UNION ajánlata?

A befektetési idő 5+1, azaz 6 év. Az első öt év alatt a mögöttes befektetési termék garantált hozama 50 százalék. Ha a mögöttes termék ennél jobban teljesít, az növelheti a hozamot, ennek nincs felső korlátja. A biztosításnak vannak költségei, így a biztosító által végül kifizetett hozam valamivel alacsonyabb az eszközalap hozamánál.

 

Öt év után lehet szabadon hozzáférni a tőkéhez és a hozamhoz, de lehet úgy is dönteni, hogy további egy évre befektetjük az összeget. Ez esetben a pénzt plusz egy évre az UNION Pénzpiaci eszközalapjában helyezi el a biztosító. Ez egy évre biztonságos, de nem magas hozamú befektetést jelent.

 

Mennyi pénzzel lehet beszállni?

A biztosítás minimum díja 1 millió, maximum díja 100 millió forint, semmilyen más kezdeti díj nincs.

 

Meddig lehet beszállni?

Az UNION Green Invest december 13-ig köthető, de, hogy valaki biztosan meg tudja kötni, érdemes december 5-ig jelezni a szerződéskötési szándékot.

 

Mibe fektetik a pénzt?

A biztosítási eszközalap mögöttes értékpapírja egy tőke- és hozamgarantált termék. Ez olyan vállalatok részvényeibe fektet, amelyek működésük során kiemelten figyelembe veszik a társadalmi és környezeti hatásokat. Az ilyen befektetési politikát folytatókat nevezik ESG alapoknak. A befektetők mind nagyobb része, főleg a fiatalok, ma már egyre inkább elvárja, hogy a vállalatok, amelyekbe a pénzüket teszik, a környezetvédelmi és a társadalmi kérdésekre is megfelelő súlyt helyezzenek. 

 

Kell-e kamatadót fizetni a hozam után?

Nem. 5 év elteltével kamatadó mentesen férhetünk hozzá a pénzünkhöz. Ezen kívül a megnevezett haláleseti kedvezményezett azonnal hozzáférhet az összeghez tragédia esetén, nem kell megvárni a hagyatéki eljárást sem.

 

Mi a tőkegarantált alap és mi a hozamgarancia?

A tőkegarantált termék azt jelenti, hogy az azt kibocsátó bécsi székhelyű Erste Group garantálja, hogy a befektetési időszak végén hiánytalanul visszakapjuk legalább a befektetett pénzünket. Hozamgarancia esetén a tőke védelmén felül bizonyos mértékű (jelen esetben 50 százalékos) hozam kifizetésére is garanciát vállal az kibocsátó. Ezeket általában úgy érik el, hogy a befektetések egy részét minimális kockázatú befektetésekbe, többnyire államkötvénybe, betétekbe vagy hasonló eszközökbe teszi, a kockázatosabb részére pedig részvényeket, határidős ügyleteket, illetve opciókat vásárolnak. Ezekhez viszont arra van szükség, hogy az ügyfelek ne fizessenek be vagy vegyenek ki pénzt a termékből, a futamidő alatt. Ezért a tőke- vagy hozamgaranciát nyújtó alapok általában zártvégűek. Tehát csak a befektetési időszakban lehet befizetni, és csak a fix futamidő lejárta után, esetünkben öt év múlva érdemes kivenni belőlük a pénzt. 

 

A tőke- vagy hozamgarantált termékek az utóbbi években szinte eltűntek a befektetési palettáról, mert az államkötvények hozamai olyan alacsonyak voltak, hogy ha pénzük többi részét nagyon sikeresen fektették be, akkor sem tudtak vonzó hozamot elérni. Most azonban valóban magas hozamú állampapírokba tudnak befektetni tetszetős hozamért, így a tőke-, és hozamgarantált termékek újra népszerűek lehetnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!