Lakberendezési magazint lapozgató anya

Özönlenek a szuperhitelek, de ilyen még nem volt: egyedit lépett az MKB

Lakberendezési magazint lapozgató anya

Özönlenek a szuperhitelek, de ilyen még nem volt: egyedit lépett az MKB

Veres Patrik
2017-07-27 Frissítve: 2018-03-30
2017-07-27 Frissítve: 2018-03-30
265058


Csak úgy kapkodjuk a fejünket, úgy tűnik naponta rukkolnak elő a bankok a jobbnál jobb fogyasztóbarát lakáshitelekkel. Az FHB, a takarékok és az Erste már korábban lépett, tegnap a K&H is megkapta az engedélyt a minősített szuperhitelhez, ma pedig az MKB Bank pályázatát fogadta el a Magyar Nemzeti Bank, így újabb szereplő száll versenybe a lakásvásárlók kegyeiért, igényelni valószínűleg napokon belül tudunk majd a banknál. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelekről írtunk már részletesen: a jegybank élénkíteni akarja a versenyt és drágának tartja a mostani ajánlatokat, ezért új minősítést vezetett be nemrég, komoly követelményekkel, mint például:
 

 • a törlesztés kizárólag annuitásos lehet
 • a kamatfelár nem lehet magasabb 3,5 százaléknál a viszonyított referenciaértékhez
 • a hitelbírálatra az értékbecsléstől számítva 15 munkanap van, a folyósításra 2 munkanap
 • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 150 ezer forint
 • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg 1 százalékánál, ha pedig lakástakarék-pénztáron keresztül jutottunk hitelhez, akkor ingyenes
   

Az MKB azonban az első olyan bank, amely egy végig fix kamatozású hitelre kapta meg az MNB értékes plecsnijét, azaz nincsenek 3-5 évente változó periódusok, a kamat végig le van fixálva. A sokat mondó Minősített Fogyasztóbarát MKB Fix Lakáshitel felhasználható építésre, lakásvásárlásra (akár üdülő is) és hitelkiváltásra, futamideje pedig 15 vagy 20 év lehet. Az induló kamat mértéke a jegybanknál szereplő példa szerint 20 éves futamidőre és 5 millió forintos összegre 5,75 százalék, a THM pedig 6,49% (kiemelt kamatkondíció). Normál kondíciók alapján a kamatláb 6,35%, a THM pedig 6,67%.


Innen indul a verseny?
 

Kamatfelárban annyira nem, de különféle akciókkal, visszatérítésekkel elkezdhetnek akciózni a bankok, ahogy tette ezt az Erste és most az MKB is. Gyakorlatilag ugyanazt a kedvezménycsomagot kapják meg induló időszakos kedvezményként az ügyfelek, mint bármely más MKB-lakáshitel esetében, azaz
 

 • nem kell fizetni igénylési díjat
 • nem kell fizetni folyósítási díjat
 • nem kell fizetni ügyintézési díjat
 • a bank visszafizeti a közjegyzői díjat is egy bizonyos összegig
 • visszatéríti az első folyósítást követő első teljes havi törlesztést, ha azt az adós szerződésszerűen teljesítette
 • viszont ha erről lemond az ügyfél, akkor helyette a bank nem számítja fel az előtörlesztéshez kapcsolódó szerződésmódosítási és zárlati díjat, ha 5 éven belül vég- vagy előtörlesztünk.
 • ha szerződéskötés utáni 5 évet meghaladóan van vég- vagy előtörlesztés, a bank elengedi a szerződésmódosítási és zárlati díj 50 százalékát, ha 10 évet meghaladó, akkor 100 százalékot
 • nem számítanak fel egyáltalán előtörlesztési díjat, ha az előtörlesztés összege a munkáltatótól származó lakáscélú Cafeteriából származik és maximum 1 millió forint. 


Az elég impozáns kedvezménylista ellenére is azt tanácsoljuk a hitelfelvétel előtt állóknak, hogy várjanak türelemmel, hiszen jócskán maradt még olyan bank, amelyik rátromfolhat az eddig megmutatott ajánlatokra. Az igazi roham valószínűleg őszre várható, ekkor indulhat be a verseny is, addig pedig megéri figyelni akár az MNB, akár a Bank360 oldalán, hogy melyik hitelintézet mivel rukkol elő.

 

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!