Konyha átépítés

Ráfér a konyhádra egy kis ráncfelvarrás? – Ezekkel a költségekkel számolj

Konyha átépítés

Ráfér a konyhádra egy kis ráncfelvarrás? – Ezekkel a költségekkel számolj

Sberbank tartalom
2019-11-01 Frissítve: 2022-01-18
2019-11-01 Frissítve: 2022-01-18
5392413

Leszakadt szekrényajtó, rakoncátlan sütő, csöpögő csap, jegesedő hűtő, karcos munkapult. Te mit utálsz a legjobban a konyhádban? Egyes számítások szerint életünk során nagyjából két és fél évet töltünk el itt főzéssel, ami alatt az apró szépséghibák rengeteg bosszúságot okozhatnak. Nem érdemes tehát megtanulni együtt élni velük hosszú távon. De mibe kerül felújítani a konyhát?

 

Mennyi lesz az annyi?

 

A felújítás mindig kényes téma, hiszen rengeteg tervezést, energiát és persze anyagi ráfordítást igényel: egy teljes konyhacsere akár többmilliós kiadást jelenthet a család számára. Éppen ezért, ha felújításon töröd a fejed, az első lépés legyen a pénzügyi tervezés, hogy ne érjen meglepetés. Egy új konyhára a világ pénzét rá lehet költeni, és az egyik költség húzza magával a másikat. Az egész gyakran csak egy bútor-, vagy gépcserének indul, aztán a munkálatok közben derül ki, hogy áram és vízvezetékezésre, további eszközökre is szükség lesz. Sokat segít egy pénzügyi szakértő is a tervezéskor, aki segít a források előteremtésében – osztotta meg javaslatát Fodor Tamás, a Sberbank Retail Üzletágért felelős Igazgatósági tagja.
 

Ha teljes konyhafelújítást tervezünk, akkor érdemes egészen a burkolatig visszabontanunk a helyiséget.  Egy új padlóburkolat teljesen új atmoszférát tud kölcsönözni a konyhánknak. Ennek ára jelentősen eltérő lehet a burkolat anyagától, minőségétől és a helyiség méretétől függően, de érdemes négyzetméterenként átlagosan 20 000 forinttal számolnunk. Egy átlagos magyar konyha 5 és 10 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkezik, így ez a tétel önmagában anyagáron 100-200 000 forint között alakul majd.
 

A  konyhabútor cseréjénél is igen nagy a szórás árban: választhatunk előre gyártott modelleket, vagy dönthetünk úgy is, hogy egyedi bútorokat készíttetünk, így biztosak lehetünk abban, hogy az elemek tökéletesen passzolnak majd a szoba adottságaihoz. Ennek költsége folyóméterenként körülbelül 200 000 forint, a konyhabútor kicserélése önmagában tehát akár az egymillió forintot is elérheti, gépészet nélkül. A konyhagépek is jelentős kiadásokat rónak ránk. Még mindig hódítanak a beépíthető nagygépek, ezért érdemes nyugdíjazni a hűtőt, tűzhelyet és mosogatógépet is, melynek összköltsége nagyjából félmillió forintos tétel.
 

Ha kész a bevásárló lista, akkor nem szabad megfeledkeznünk a mesterek munkadíjáról sem, ami nagyjából megduplázza a költségeket, így az új konyhánk ára a fenti kalkuláció alapján körülbelül 3 millió forint körül alakul majd.
 

„A személyi kölcsönök felvételének is az egyik leggyakoribb célja a lakásfelújítás. Ez ugyanis egy olyan vállalás, amely annak ellenére, hogy költség- és energiaigényes, nagyon hamar megtérül, hiszen a szép, kényelmes otthon évtizedekig szolgálhatja a jó közérzetünket.” – mondta el Fodor Tamás. Érdemes felismerni annak a jeleit, amikor megérett a lakás valamely szeglete a felújításra, hiszen ma már hitelkonstrukciók széles palettájáról választhatjuk ki azt, amelyik a legkényelmesebben tudja támogatni a lakáscéljainkat, így felesleges évekig gyűjtögetnünk, hogy végre megvalósítsuk azokat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!