Így használd a hitelkártyád

Így kereshetsz pénzt azzal, hogy vásárolsz

Így használd a hitelkártyád

Így kereshetsz pénzt azzal, hogy vásárolsz

Veres Patrik
2017-07-18 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-18 Frissítve: 2022-01-18
252617


A hitelezés felpörgésével egyre-másra akcióznak a hazai pénzintézetek és próbálják meg a lehető legalacsonyabb kritériumok mentén kiszórni a hitelkártyákat, ráadásul most, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi kibocsátó, az American Express kivonul Magyarországról, több OTP-s ügyfél is elgondolkodhat azon, hogy körülnéz a hitelkártyák piacán, melyik pénzintézet mit ajánl.


Összeszedtük, hogy mit kell tudnod a plasztikok használatáról, azt azonban már most leszögezzük: a hitelkártya a lehető legrosszabb választás akkor, ha elfogyott a pénzed, de vásárolnod kell valamit, mivel ez az egyik legdrágább hitel. A konstrukciót igazából azoknak találták ki, akik bármikor ki tudnak húzni a zsebükből kétszer-háromszor akkora összeget, mint amekkora a hitelkeretük, így nem kerülnek az eladósodás közelébe se. Ha pénzre van szükséged és megoldást keresel, használd a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorát a legolcsóbb és számodra legmegfelelőbb ajánlatáért.
 


Elszaladt veled a ló? Túl magas a hitelkártyatartozás törlesztője? Használd kalkulátorunkat és találd meg a legolcsóbb adósságrendező kölcsönt!

 

Minek egyáltalán hitelkártya?
 

A hitelkártya előnye, hogy kényelmesen használható. A legtöbb esetben egy dombornyomott kártyáról van szó, amelyet külföldön is a legtöbb helyen elfogadnak, emellett emelt szintű szolgáltatásokhoz juthatunk hozzá. A legnagyobb előnye viszont az, hogy a hitelkártyákkal pénzvisszatérítés is jár különböző vásárlásaink után. Ez általában 1- 4 százalék körül van termékkategóriánként és pénzintézetenként, mindazonáltal a hitelkártya tipikusan jó megoldás lehet például arra, hogy kinullázzuk a banki költségeinket a vásárlásainkkal, vagy összegyűjtsünk néhány tízezer forintot a jóváírásokkal egy-egy évben. További hasznos tulajdonságuk például a magasabb költés mellett igénybevehető presztízskártyáknak - ha gyakran utazunk külföldre- az ingyenes utasbiztosítás.
 

A prémium szolgáltatások közül így tehát hozzájuthatunk akár különböző pontgyűjtő programokhoz. Az Erste és a Wizz Air együttműködésének köszönhetően például repülőjegyre váltható utazási pontokat gyűjthetünk, diszkont utazási klubtagságot is kaphatunk ingyen, a vásárlások után díjvisszatérítést kaphatunk, repülőtéren ingyen használhatjuk az exkluzív LoungeKey prémium vagy a Mastercard Airport Lounge várót, ahol frissítőt, snackeket, stb. kényelmi szolgáltatásokat vehetünk igénybe.
 

Az egyik előnye a hitelkártyának a bankkártyákhoz hasonlóan, hogy belföldön és külföldön is ingyenesen használhatjuk vásárlásra, továbbá internetes vásárlás alkalmával is jó szolgálatot tehet, hiszen ha ellopják kártyaadatainkat és elemelik a bank pénzét, nekünk csak igazolnunk kell, hogy valóban bűncselekmény történt.
 

Azért csak óvatosan
 

A hitelkártyával legfeljebb 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét.
 

Ha a kamatmentes időszakban nem sikerül a tartozás egy részét vagy egészét visszafizetni, borsosan meg kell fizetnünk a kamatot. Amennyiben a teljes tartozásunknál kevesebbet fizetünk vissza, de a minimum összegnél többet törlesztünk, a kondíciós listában meghatározott kamatot kell fizetnünk. Magyarországon átlagosan éves 38% kamatot fizethetünk, ha egyszer is megcsúszunk, erre pedig rájönnek az egyéb adminisztrációs költségek is. Mivelhogy ez jelentős költség, egy millió forint tartozásra vetítve 380 000 forint a hiteldíj, ezért érdemes egy kedvezőbb alacsony kamatozású hitellel kiváltani, amivel akár 100 ezres nagyságrendű összeget spórolhatunk évente.
 

Ennyibe kerül, hogy használd a bank pénzét
 

Érdemes tanulmányoznunk a kondíciós listát, mielőtt hitelkártyát igénylünk, hogy mérlegeljük az előnyeit és a hátrányait ennek a hitelkonstrukciónak. Hasznos, ha legfeljebb a fizetésünkkel megegyező hitelkeretet igénylünk, hiszen, ha a fizetésünk többszörösét is eléri a hitelkeret, és azt teljes mértékben kihasználjuk, akkor várhatóan a fizetésünk jelentős része mehet a kamattörlesztésre.
 

Mindenképp kerüljük el a készpénzfelvételt hitelkártyával, mert ennek jellemzően nagyon magasak a költségei.
 

Az éves kártyadíj 2000 és 5000 Ft közötti összeget jelent attól függően, hogy prémium kategóriába tartozik-e a kártyánk. Ennek az összegnek viszont a többszörösét is megtakaríthatjuk hitelkártyával, ha egy család bevásárlásait és a közüzemi számlákat is a hitelkártyával fizetjük. Ha átlagosan évente kétmillió forint költéssel számolunk, a programban pedig 100 forintonként 2 forint visszatérítést kapunk, az kétmillió forint hitelkártyás vásárlás után 40 000 Ft éves megtakarítást jelenthet. Ha ebből levonjuk az 5000 Ft éves kártyadíjat még mindig nyertünk 35 000 forintot a hitelkártyával. Persze további díjak karcsúsíthatják ezt az összeget:
 

A számlavezetési díj (vagy más néven zárlati díj) 0 Ft és 300 Ft közötti összeg lehet.
 

Hitelkeret túllépési díj, amennyiben a bank által meghatározott hitelkeretet túllépjük (1500 Ft-tól 4000 Ft általában).
 

SMS díjak: a vásárlásokról és egyéb banki üzenetekről kérhetünk SMS értesítést.
 

Késedelmi kamat: ha nem fizetjük időben legalább a minimum törlesztő részlettel megegyező összeget, akkor késedelmi kamatot is felszámolhat a bank (a késedelmi kamat mértéke is változó, általában havi 3-4% között van.
 

Készpénzfelvétel díja: általában 3-4% körül plusz fix díj 300-400 Ft (más konstrukcióban akár 1000 Ft minimum díj és 3% a készpénzfelvétel díj is lehet).
 

Késedelmi fizetés eljárási díj: 3000-4000 Ft/ alkalom

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!