"Nem ma, Covid-19!" felirat

Segíthet az évkezdés, hogy anyagilag is felkészüljünk egy újabb válsághelyzetre

"Nem ma, Covid-19!" felirat

Segíthet az évkezdés, hogy anyagilag is felkészüljünk egy újabb válsághelyzetre

Veres Patrik
2021-01-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-01-26 Frissítve: 2022-01-18
12099800

2020 sajnos tökéletes példája volt annak, hogy mindig érdemes pénzügyileg tervezni váratlanul bekövetkező eseményekre. Egyre több háztartás anyagi helyzete rendeződik, ami alkalmat teremt arra, hogy a most megkezdett megtakarítás védőhálót nyújtson egy következő válság esetén. A Bank360.hu összegyűjtötte, mit tehetünk most, hogy legközelebb könnyebben átvészeljünk egy anyagilag is nagyon megterhelő időszakot.

 

A koronavírus okozta világjárvány első hulláma munkahelyek tízezreit érintette Magyarországon is, ám a második hullámban nem állt le a gazdaság. Azok közül, akik részmunkaidőbe kerültek vagy elvesztették állásukat, most többen újra teljes állásban dolgoznak vagy találtak új munkahelyet.

 

Stabil munkahellyel és kiszámítható rendszeres jövedelemmel már érdemes megállni egy kicsit és elgondolkozni, milyen pénzügyi lépésekre van szükség 2021-ben, hogy egy újabb nem várt eseménnyel járó pénzügyi teher kockázatát csökkentsük. Nem kell szigorúan globális, egész világot megrengető eseményre gondolni: éppen elég, ha beüt egy váratlan, hosszan tartó betegség vagy elveszítjük hosszú távon a megélhetésünket. 

 

Több banki felmérés alapján elmondható, hogy a járvány hatására egyre többen kezdtek el megtakarítani vagy szándékukban áll a jövőben többet félretenni. A Bank360.hu összegyűjttötte, hogy milyen szempontokat és eszközöket lehet érdemes kihasználni ahhoz, hogy stabil anyagi hátterünk legyen egy újabb válság esetén. 

 

Mindennek az alapja egy vésztartalék

 

A jegybanki adatok szerint a háztartások nagyjából harmadának lenne lenne három hónapnál többre elegendő, a fennálló életszínvonal biztosítására elegendő tartaléka, ha hiretelen minden kereső tag elveszítené az állását. Ráadásul minél alacsonyabb az iskolázottsága a háztartásnak, annál rosszabb az arány (12%), viszont pont a kevésbé iskolázott réteget fenyegeti jobban a munkanélküliség veszélye egy sokkszerűen bekövetkező eseménynél.  

 

Az első lépés az anyagi biztonság megteremtéséhez a legalább 3-6 hónapra elegendő tartalék. Ez az a pénz, amit nem költünk el utazásra, egy új tévére, telefonra. Legyen mindig elérhető, és csak akkor nyúljunk hozzá, ha kiszaladt a lábunk alól a talaj. Ha költöttünk belőle de rendeződött a helyzetünk, pótoljuk vissza. 

 

Ha tudjuk, hogy a család rezsivel, élelmiszerekkel, törlesztőkkel és egyéb kiadásokkal együtt például havi 300 000 forintból jön ki, akkor a biztonságosnak mondható hat hónapra elegendő pénzt, azaz 1 800 000 forintot kell gyűjtenünk. 

 

Ez nem kevés, pedig egy átlagos háromtagú család esetében nem túl elrugaszkodott becslés ekkora havi költés. Érdemes átgondolni, hogy melyek azok a kiadások, amelyeken tudunk faragni, hogy csökkentsük a havi kiadásokat és milyen lehetőségeink vannak arra, hogy bevételeinket növeljük, felgyorsítva ezzel a megtakarítás ütemét.

 

Használjuk ki az adókedvezményeket

 

A jól megválasztott megtakarítási formákkal nem csak nyugodtan alhatunk, de adót is optimalizálhatunk. Egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítással például egészségügyi termékekre, orvosi vizsgálatokra, lakáshitel törlesztésre, gyermek oktatására használhatjuk fel befizetéseinket, sőt, munkahely elvesztése esetén az itt gyűlt megtakarítással egészíthetjük ki a munkanélküli ellátást. A megtakarítás mellé a befiizetések évi 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból is, amely tovább gyarapítja a megtakarítást. 

 

Az egészségpénztári megtakarítás igen rugalmas konstrukció, nem kell évtizedekre elköteleződni, ám egy dologra fontos figyelni: az önsegélyező szolgáltatásokat, például a munkanélküli ellátást vagy a lakáshitel törlesztést csak abból a pénzből fizethetjük egészségpénztáron keresztül, amelyek már 180 napja a megtakarítási számlán vannak, így érdemes már most elkezdeni félretenni, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljon az összeg.  

 

Élet- és jövedelembiztosítás

 

A legtöbben valamilyen életbiztosítással próbálják kivédeni a család anyagi nehézségeit váratlan egészségkárosodás esetén, hiszen egy súlyosabb baleset, vagy haláleset következtében hosszú évekre biztosított lehet a család anyagi helyzete. 

 

Az NN-Bank360 Csoportos életbiztosítás alacsony havi fix díjért, orvosi vizsgálat nélkül, teljesen online köthető meg.

 

csoportos életbiztosítás kötése

 

Kevesebben tudják, hogy nem csak egészségkárosodás kockázata ellen védekezhetnek, hanem akár munkahely elvesztése ellen is egy jövedelempótló biztosítással: a biztosító abban az esetben fizeti ki a jövedelmünk egy részét akár fél éven keresztül is, ha elveszítjük munkánkat.

 

Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás akár havi 200 000 forintot fizet munkaképtelenség esetén. Pár kattinással megköthető online, orvosi vizsgálat nélkül.

 

Jövedelembiztosítás kötése

 

 

Fontos tudni, hogy a biztosító nem fizet azonnal a szerződés után, tehát ha már tudjuk, hogy a következő hónapban elveszítjük a munkánkat, sajnos nem szolgáltatnak. A türelmi idő szolgáltatónként eltérő lehet, jellemzően 6 hónapnak kell eltelnie, hogy baj esetén térítsen a biztosító. 

 

Védelem minden élethelyzetre

 

Az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítás ötvözi a két terméktípus előnyeit. Alacsony havidíjért cserébe munkanélküliség és keresőképtelenség esetén havi fix összeget kapunk, halál vagy nagyobb baleset esetén pedig egy nagyobb biztosítási összeghez juthatunk.

 

csoportos személybiztosítás kötése

 

Fontos az időzítés

 

Ahogy láthattuk, biztosítások és megtakarítások terén is érdemes időben elkezdeni félretenni, hiszen több hónapnak kell eltelnie, hogy felhasználhassuk a félretett pénzt és a biztosító szolgáltasson. Ha rendeződött a jövedelmi helyzetünk 2021-re, érdemes már most készülni, de ne felejtsük el azt sem, hogy jó, ha van néhány hónapra elegendő vésztartalékunk a bankszámlán vagy a párna alatt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!