Sok pénzt buktak a háztartások az infláció miatt

Sok százezer forintot buktak a szegényebb magyarok az infláción

Sok pénzt buktak a háztartások az infláció miatt

Sok százezer forintot buktak a szegényebb magyarok az infláción

Herman Bernadett
2023-01-30 Frissítve: 2023-01-30
2023-01-30
31306562

Éppen azok buknak a pénzükből arányaiban a legtöbbet a magas infláció miatt, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a megtakarításra. A leggazdagabbak vagyona viszont tovább hízott, egyre nagyobbak a vagyoni különbségek - állapította meg a Blochamps Capital. Csak a felső 10 százalék örülhet, mindenki másnak rosszabb lett. 

 

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen az inflációval szemben, csak 2022-ben több mint 3000 milliárd forintot buktak ezen. Miközben a vagyonosok egyre gazdagabbak lettek, az alsóbb 9 vagyoni kategóriába tartozók kasszája rendkívül sérülékeny ekkora infláció idején, ugyanis a megtakarításaikat nagyobb arányban tartják készpénzben vagy banki betétben - közölte a Blochamps a Bank360.hu-val. 

 

A leggazdagabbak közé nehéz bekerülni, a privátbanki ügyfélszámlák száma 2022 végén lényegében megegyezett a 2010-essel, ám a teljes kezelt vagyon, 2349 milliárdról 7200 milliárd forint fölé nőtt ez idő alatt. 2023 végére a tanácsadó cég prognózisa szerint a piacok stabilizálódásával a magyarországi privátbanki kezelt vagyontömeg újabb ezer milliárd forinttal nőhet.

 

Nincs tartaléka az átlagos háztartásnak

 

Eközben az átlagos magyar családok helyzete továbbra is nehéz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 szeptemberében kiadott Vagyoncenzus 2020 statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy a háztartások több mint 80 százalékának gyakorlatilag nincs olyan megtakarítása, ami 3 hónapot meghaladó tartalékként szolgál. Különösen nincs sok olyan tartalékuk, amely alkalmas lenne hosszabb távú öngondoskodási célokat betölteni, mint például az önkéntes nyugdíjpénztár.

Magyarországon a pénzügyi eszközök értékének 62 százaléka a legfelső vagyondecilis, azaz a leggazdagabbak tulajdonában van. Jelenleg ez a körülbelül 400 ezer háztartás birtokolja a teljes lakossági vagyon 48,5 százalékát. 

 

Egyes megtakarítási statisztikák szerint a lakosság 75 százalékának van valamilyen eszközben pénzügyi megtakarítása. Ez azonban csalóka adat. Valójában csak a háztartások mintegy 5 százaléka képes havi szinten reál értéken is értelmezhető összeget félretenni, a többiek nagyjából hónapról hónapra élnek, vagy csak minimális pénzt tudnak megspórolni.  

 

A milliárdosoknak nem kell aggódniuk

 

A Blochamps prognózisa szerint 2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint fölött rendelkeznek. A hazai dollármilliárdosok (400 milliárd forint fölötti vagyon) száma addigra minimum hétre nő, a 400 millió forintnál nagyobb vagyonnal rendelkezőké pedig 25 ezer fő fölé emelkedhet. 

 

Globálisan a generációváltás miatt 15,4 ezer milliárd dollár vagyonérték fog a következő 5-10 évben az utódokra szállni. Magyarországon is több 10 ezer milliárd forintnyi vagyon kerül a privátbanki korfa alsóbb ágaira 2030-ig. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!