Ügyvédi számla

Számlanyitás ügyvédeknek? Ezeknél a bankoknál lehetséges

Ügyvédi számla

Számlanyitás ügyvédeknek? Ezeknél a bankoknál lehetséges

Bank360 tartalom
2020-09-27 Frissítve: 2023-07-27
2020-09-27 Frissítve: 2023-07-27
10262393

A pénzügyekkel kapcsolatban kevesebb szó esik azon vállalkozói számlákról, amelyek egy adott szakmát céloznak konstrukcióikkal. Az ügyvédi számlák a vállalati bankszámláknak egy olyan speciális csoportjába tartoznak, melyet kifejezetten ügyvédi irodák, európai közösségi jogászok és ügyvédek számára dolgoztak ki a pénzintézetek.

 

A konstrukció célja, hogy elősegítse az ügyvéd, az ügyfél és a letét közötti szerződéses feltételek teljesítését, úgy, hogy a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól kikerüljön és a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően kerüljön felhasználásra. Az ügyvédi számlákhoz gyakorta kapcsolódik letéti számla is.

 

Ügyvédi számla vagy letéti számla?

Ha nem azonnali fizetésre kerül sor, akkor az alábbi eszközök lehetnek az ügyvédi letét tárgyai:

  • Pénz, amely később csak abban a devizában vehető át, amiben a számla megnyitható. A pénz jogi értelemben csak úgynevezett költségletét lehet és ez szolgálja a megbízáshoz kapcsolódó események fedezését. Ezt ügyvédi számlán helyezhetjük el.
  • Készpénz helyettesítésére szolgáló eszköz, mint például utalvány, vagyontárgy vagy egyéb okirat, ami csak őrzési letét tárgya lehet. Ezeket ügyvédi letétként helyezhetjük el.

 

A letétekkel kapcsolatban továbbá az is kikötés, hogy az ügyvéd azt más célra nem használhatja fel, mint ami a szerződés feltételei szerint érvényes és más személynek sem adhatja tovább.

 

Hogyan működik a gyakorlatban?

Például ingatlan vásárlás esetén a vevő a teljesítőképességének igazolása céljából előre ügyvédi letétbe helyezheti a vételár összegét, így az eladó fennakadás nélkül teljesítheti a tehermentesítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá, ingatlan vásárlásnál, ha a kifizetést a vevő részletekben teljesíti, akkor az eladó egy úgynevezett tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot helyezhet letétbe az ügyvédnél, ezzel biztosítva azt, hogy a tulajdonjogáról csak a teljes fizetés teljesítése esetén mond le.

 

Az igénylés feltételei

Mivel a számlanyitás ügyvédi tevékenységhez kötött, ezért az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:

  •  Ügyvédi irodák esetében alapító okirat.
  • Ügyvédi igazolvány. Amennyiben még nem került kiállításra, ügyvédi kamara igazolásának bemutatása is megfelelő, ám ebben az esetben az igazolvány bemutatása a banknak a kiállítást követően kötelező.
  • 30 napnál nem régebbi ügyvédi kamarai igazolás arról, hogy az ügyvéd, illetve az adott ügyvédi iroda szerepel az ügyvédek névjegyzékében.
  • NAV nyilvántartásba vételt igazoló okirat.

 

A hazai ügyvédi és letéti számlák

Ügyvédi számla, vagy letéti számla nyitása számos magyarországi pénzintézetnél is lehetséges, ugyanakkor nem minden banknál azonos díjakkal:

  • Raiffeisen Bank Ügyvédi Számlacsomagját az ügyvédek mellett közjegyzők, végrehajtó irodák és önálló bírósági végrehajtók igényelhetik díjmentesen, számlanyitási díj mellett. Amennyiben havonta legalább 3 átutalás történik, akkor nincs havidíj, ellenben 992 forint. Az már csak az apróbetűs részből derül ki, hogy az ügyfél Raiffeisen Banknál vezetett saját számlák közötti utalásai nem számítanak a havi 3 utalásba. Az Ügyvédi Letéti Számlacsomag esetén a nyitás szintén ingyenes, ugyanakkor a havidíj már 300 forint, a letéti igazolásért 1 003 forintot kell fizetni.
     
  • Az UniCredit Bank ügyvédekre szabott csomagját a Paragrafust 2 000 forintért nyithatjuk és havi 1 973 forintért vezethetjük. Nyithatunk mellé Bizalmi Őrzés letéti alszámlát, melyre ugyanezek a díjak vonatkoznak. Érdemes megjegyezni, hogy van egy 6 021 forintos könyvelési tétel díj is, amely csak a Paragrafusra vonatkozik. 
     
  • Ha a Takarék Bank Bázis Vállalati Bankszámlához kapcsolódóan nyitunk forint alapú ügyvédi letét kezelésére számlát, akkor ennek 990 forintos számlavezetési díja van. A kondíció a Kisvállalati Bankszámla+ esetén is hasonló, ám ennél a konstrukciónál deviza alapú számlát is nyithatunk melynek összege 3 euró.
     
  • OTP Bank Kisvállalkozói JOG-ÁSZ számlacsomagnál a számlavezetés akkor a legolcsóbb, ha hitelesített elektronikus bankszámlakivonattal kérjük, így 1 083 forint. Ügyvédi Letéti számla esetén a havi gyakoriságú, papír alapú kivonatküldéssel a díj 0 forint, persze csak Unembossed Üzleti betéti kártya igénylésével, aminek megnyitási költsége nincs, viszont éves díja 3 497 forint. A számlát csak ügyvédek kérhetik és csak OTP Banknál vezetett pénzforgalmi számla mellé igényelhető.
     
  • CIB Banknál kisvállalkozói számlákat lehet igényelni egyéni ügyvédek részére: választható Partner Start havonta 297 forintért, Partner Médium 2 987 forintért és Partner Maximum 5 979 forintért. Ezekhez a számlákhoz hozzárendelhető ügyvédi letéti számla, melynek havi díja 235 forint.
     
  • K&H Jogi Letéti Számla esetén a havi forint alapú számlavezetési összeg 1 471 forint és devizaszámlánál 6 euró. A letéti számlát akkor nyithatjuk meg, ha már előzetesen rendelkezünk valamely vállalkozói számlával. 
     
  • Budapest Bank e-paragrafus számlacsomag díjmentesen nyitható ingyenes internetbank hozzáféréssel, amelynek a csomagdíja 442 forint, a pénzforgalmi számlavezetés 1 994 forint havonta, illetve 11,1 euró devizaszámla esetén. Továbbá, a Budapest Bank Paragrafus számlacsomagot azon ügyfelek részére alakították ki, akik a papíralapú átutalást preferálják. Letéti számlát mindkét konstrukcióhoz ingyenesen nyithatunk.
     
  • MKB Bank Balance Szolgáltatáscsomagját havi 3 793 forintért vezethetjük. Az igénylési díj 2 261 forint, ám ez abban az esetben nem kerül felszámolásra, ha az ügyfél köt a bankkal Pénzügyi Szolgáltatói Szerződést. Ha Balance szolgáltatással nyitunk az MKB-nál és ekkor kérjük a letéti számlát, akkor havi 1 117 forint a díja, ha már van Balance csomagunk és erre kérjük a letéti számlát, akkor 308 forint havonta.
     
  • A Gránit Bank vállalkozói számláihoz lehet hozzárendelni ügyvédi letéti számlát, ám a feltételekről személyesen szükséges érdeklődni. 
     
  • Ha előzetesen van már bankszámlánk az Erste Banknál, akkor úgynevezett Letéti, elkülönített számlát nyithatunk ingyenesen.

 

A konstrukciók áttekintésében az alábbi táblázat lehet segítségünkre:

Ügyvédi számlacsomagok

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!