Vállalati folyószámlahitel

Mit kell tudni a vállalati folyószámlahitelről?

Vállalati folyószámlahitel

Mit kell tudni a vállalati folyószámlahitelről?

Bank360 tartalom
2020-04-02 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-02 Frissítve: 2022-01-18
8006813

 

A folyószámlahitel egy átmeneti, likviditást könnyítő konstrukció, amelyet a bank a vállalkozás pénzforgalma alapján határoz meg. A társaság bevételeinek adott százalékának megfelelő összeget lehet havi szinten felhasználni. Az összeget szabadon fel lehet használni, nem szükséges semmilyen igazolás vagy kimutatás sem - persze az általános számviteli szabályoknak meg kell felelni. 

 

A folyószámlahitel igénybe vehető keretét jellemzően 12 hónapra állapítja meg a bank, de elérhetők ennél hosszabb, 24 vagy 36 hónapra szóló szerződések is. A fordulónapon a bank áttekinti a vállalkozás helyzetét, és annak fényében határozza meg az újabb időszakra szóló hitelkeretet. Értelemszerűen folyószámlahitelt annál a banknál lehet igényelni, amelyiknél a cég pénzforgalmi bankszámlája van.

 

Amit a bank kér

 

Bár folyószámlahitelt könnyű igényelni és jellemzően nem igényel különösebb feladatot, érdemes tudni, mit is vár el a bank és mire számíthat a vállalkozás. A vállalkozói hiteleknél nem határozható meg olyan könnyen, hogy mekkora összegű hitelt nyújtható és milyen kamattal, ezért listázni sem nagyon lehet a kondíciókat. A bankok a vállalkozókkal mindig egyedi szerződést kötnek, hiszen minden cég más és más, így a jövedelmezőségük, a bennük rejlő kockázat is egyedileg meghatározandó.

 

Mennyi folyószámlahitelt lehet kérni?

 

Nagyon nagy vonalakban annyi elmondható, hogy az éves árbevétel nagyjából 20 százaléka lehet az az összeg, amit a bank folyószámlahitel címén nyújthat. Ez a cégtől függően lehet akár jóval kevesebb vagy akár több is, de nagyjából ezzel érdemes számolni kiindulásképpen. Ebből az is következik, hogy induló vállalkozások nem vehetnek igénybe folyószámlahitelt. Legalább egy lezárt üzleti év kell, de nem ritka, hogy egy lezárt teljes évet is követel a bank, vagyis ha a cég például júniusban alakult, akkor folyószámlahitelt csak másfél évvel később igényelhet. 

 

Jellemzően nem kaphat folyószámlahitelt az a cég, amelyik végrehajtás, törlés alatt áll, vagy adótartozása, adók módjára behajtható tartozása van. Azt is előírhatja a bank, hogy a saját tőke érje el a jegyzett tőke mértékét. 

 

Nem árt az óvatosság 

 

Fontos, hogy ezeket a feltételeket minden fordulókor teljesíteni kell. Vagyis ha a vállalkozás esetleg bajba kerül, likviditási problémái lesznek vagy csak leesik az árbevétele, az valószínűleg azzal jár majd együtt, hogy a bank szigorítja vagy akár fel is mondhatja a szerződést.

 

Éppen ezért érdemes körültekintően kezelni a folyószámlahitelt, és azt nem egy az egyben figyelembe venni a bevételeknél, hogy ha hirtelen felmondja a bank a szerződést, az a vállalkozásnak ne okozzon elháríthatatlan veszélyt.

 

Változások a koronavírus járvány miatt

 

Mint minden hitel, a folyószámlahitel esetében is érvényes a koronavírus miatt bevezetett hiteltörlesztési moratórium, a vállalkozásoknak érdemes erre is figyelniük. Ennek alapján egyelőre új folyószámlahitelt igényelni nem lehet, a már élő szerződések esetében pedig érvényesek a módosítások. Még tisztázandó, hogy pontosan milyen formában, mert a folyószámlahitel nem vethető össze a beruházási típusú hitelekkel - nem havi rendszerességgel kell fennálló tőketartozást visszafizetni. Vagyis a hitelkeretet fel lehet használni, ám a kamatot utólag meg kell majd fizetni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!