Céges bankszámla

Nem mindegy, melyik banknál vesszük fel a kamattámogatott vállalati hitelt

Céges bankszámla

Nem mindegy, melyik banknál vesszük fel a kamattámogatott vállalati hitelt

Vrazsovits Rita
2020-12-08 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-08 Frissítve: 2022-01-18
11435933

A koronavírus-járvány egyik nagy vesztesei a kis- és középvállalkozások (kkv), őket az állam kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik átsegíteni a krízisen. Erre a célra a Széchenyi-hitelek és az NHP Hajrá is rendelkezésre áll. Az államilag támogatott konstrukcióknál a hitelfeltételeket tekintve nincs számottevő különbség, mégsem mindegy, hogy melyik banknál adja be a vállalkozás az igénylést, a számlavezetéshez kapcsolódó díjak között ugyanis számottevő különbségek lehetnek. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy melyik hitelintézet milyen feltételekkel kínálja a kedvező hitel mellé számlacsomagjait. 

 

Nagy az igény a vállalkozások részéről az államilag támogatott vállalati hitelekre, erre utal, hogy a Növekedési Hitelprogram új típusánál, az NHP Hajránál nemrégiben további 1000 milliárd forinttal emelte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1500 milliárd forintos hitelkeretet - december elején így a hátralévő összeg 1277 milliárd forint. Emellett a Széchenyi Kártya Program újabb típusú hitelei is a mikrovállalatokat, valamint a kis- és középvállalati (kkv) szektort célozták meg. Mindkét kölcsön kamattámogatással vehető igénybe, ezért jellemzően olcsóbbak, mint a piacon elérhető ajánlatok.

 

A kamatot tekintve nincs látványos különbség

Az NHP Hajrá esetében a kamattámogatásnak köszönhetően bankok legfeljebb 2,5 százalékos éves kamattal folyósíthatják a kölcsönt, de akár ennél alacsonyabb kamatot is megszabhatnak - emiatt lehet eltérés a bankok ajánlatai között. 


Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a Bank360.hu NHP Hajrá kalkulátor segítségével!


A Széchenyi-hitelnél a választott konstrukció típusa határozza meg a kamat és a kamattámogatás mértékét. A legkedvezőbb a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, melynél a 2,5 százalékos ügyleti kamatból 2,4 százalékot vállal át az állam, így az igénylő vállalkozásnak mindössze 0,1 százalék kamatot kell a felvett hitel után fizetni. A többi Széchenyi-hitel típust a kalkulátorral érdemes összehasonlítani.

 

A különbség a bankszámladíjak között van

Ha minden hitelintézetnél ugyanakkora a kamat, felmerül a kérdés, hogy mi alapján érdemes választani. Ebben a helyzetben jó összehasonlítási szempont lehet a bankszámlaköltség - ebben a Bank360.hu vállalati bankszámla kalkulátora tud segíteni. 

 

Nézzünk meg néhány példát! 25 millió forintos árbevétellel kalkulálva 85 ezer forint és 142 ezer forint között alakulhat a számlavezetés díja évente, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a hitelt általában több évre veszi fel a vállalkozás. Két éves futamidővel számolva 177-283 forint között is alakulhat a számlaköltség - a több mint 100 ezer forintos különbözet nem elhanyagolható egy kisebb cég számára. 

 

Ha megnézünk egy 100 millió forintos árbevételt elérő céget, akkor az éves számlaköltség 269 ezer forinttól akár 460 ezer forint körüli összegig is terjedhet, ha azonos számú tranzakciókkal kalkulálunk. A kalkulációnál érdemes arra figyelni, hogy az első és a második évre vonatkozó költségek eltérhetnek - ezt figyelembe véve két éves futamidővel számolva a számla fenntartásának a költsége 534 ezer forintnál kezdődik, de akár az egymillió forintot is megközelítheti, ami még egy nagyobb vállalkozásnak is számottevő különbség. 

 

Hogyan válasszunk bankot?

NHP Hajrá vagy Széchenyi-hitel igénylése esetén értelemszerűen azok a bankok jöhetnek számításba, ahol elérhetőek a kedvezményes hitelek. Ezen belül pedig a számlaköltségeket érdemes összehasonlítani, figyelembe véve a számlahasználati szokásokat is, hiszen ezek fogják meghatározni a tényleges költségeket. A vállalati bankszámla kalkulátorral egyedi kalkulációra is van lehetőség, a vállalkozás által elvégzett utalások vagy készpénzfelvételek száma alapján.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!