Munkahelymegtartó hitel

Széchenyi-hitel sorozat 1. rész: mit kell tudni a Munkahelymegtartó Hitelről?

Munkahelymegtartó hitel

Széchenyi-hitel sorozat 1. rész: mit kell tudni a Munkahelymegtartó Hitelről?

Vrazsovits Rita
2020-09-26 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-26 Frissítve: 2022-01-18
10259615

A koronavírus-járvány első hulláma alatt sokan maradtak munka nélkül, a második hullám pedig már javában tart. Ebben a helyzetben az egyik legfontosabb törekvés a vállalkozások részéről a munkahelyek megtartása - ehhez a Széchenyi Kártya Program is segítséget nyújt, hiszen nettó 0,1 százalékos kamattal elérhető a Munkahelymegtartó Hitel. Széchenyi-hitel sorozatunkat ennek a kölcsöntípusnak a bemutatásával kezdjük.

 

2020 első negyedévében 3,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta országos átlaga, június végére ez az érték 0,9 százalékkal emelkedett meg, 4,6 százalékra. Az alábbi térképen azt mutatjuk meg, hogy megyékre lebontva hogyan változott a munkanélküli ráta 2020 első és második negyedévében.

 

 

A megyék többségében jelentősen megemelkedett a munkanélküliségi ráta, néhány megyében viszont az első hullám idején csökkent ez az érték: Baranya, Somogy, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben arányaiban kevesebb munkanélküli van, mint a járvány előtt.

 

Az országos átlagot tekintve május és július között a munkanélküliek létszáma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 224 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta pedig 4,8 százalék. Ehhez képest, ha csak a júliusi adatokat nézzük, már látható a javulás, a júliusi ráta ugyanis 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint a három havi átlag, a munkanélküliek száma pedig júniushoz képest 23 ezer fővel csökkent. 

 

A munkahelyek megtartása az elsődleges cél

A kialakult járványhelyzetben az állam elsődleges célja, hogy a munkanélküliségi rátát minél alacsonyabban tudja tartani, ennek érdekében több olyan hitel is elérhető a vállalkozások számára, amelyeket a munkabérek finanszírozására is tudnak fordítani. Alkalmas erre a célra például az NHP Hajrá, melyet legfeljebb 2,5 százalékos kamattal vehetnek fel a vállalkozások.

 


Hasonlítsd össze hiteltípusonként a banki ajánlatokat a  Bank360.hu NHP Hajrá kalkulátorával!


 

Ennél kedvezőbb kamattal vehető igénybe a Széchenyi Kártya Program Munkahelymegtartó Hitele, mely kifejezetten a munkabérek kifizetésére felhasználható forgóeszközhitel. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni erről a hiteltípusról. 

 

0,1 százalékos nettó kamat - tényleg csak ennyit kell fizetni?

A koronavírus-járvány miatt bevezetett Széchenyi-hitelek állami kamattámogatással vehetők igénybe, így történhet meg, hogy az igénylő által fizetendő ügyleti kamat több esetben az egy százalékot sem éri el. A kölcsöntípusok közül a Munkahelymegtartó Hitel az egyik legkedvezőbb: az ügyleti kamat 2,5 százalék, a 2,4 százalékos állami kamattámogatásnak köszönhetően azonban csak 0,1 százalék kamatot kell megfizetnie a vállalkozásnak. Emellett a 2020-ban esedékes kamatfizetések teljesítésére türelmi idő biztosított.

 

A kamaton felül az egyszeri szerződéskötési díjat kell kifizetni, ami 0,5 százalék, de nem több, mint 1 millió forint. A 0,5 százalékos kezelési költség egészére kezelési költségtámogatás vehető igénybe, emellett a Garantiqa felé fizetendő 1,5 százalékos kezességvállalási díj 1 százalékára is igénybe vehető az állami támogatás. 

 

A kamaton és a kezességvállalási díjon felül a vállalkozásnak 1 százalékos különdíjat, valamint hitelbírálati díjat is fizetnie kell - utóbbi tartalmazza az induló költségeket.  

 


Add meg a Munkahelymegtartó Hitel kalkulátor segítségével, hogy mekkora hitelösszegre van szüksége a vállalkozásodnak, és hasonlítsd össze a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitelt kínáló bankok ajánlatait!


 

A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel feltételei

A legfontosabb feltétele az igénylésnek az, hogy a vállalkozásnak meg kell tartania a munkavállalók legalább 90 százalékát. Az összes Széchenyi-hitelre vonatkozó feltétel továbbá, hogy az igénylő vállalkozásnak nem lehet sem lejárt hiteltartozása, sem köztartozása. A Munkahelymegtartó Hitel akár a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusszal kombináltan is igénybe vehető. 

 

A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel további jellemzői:

 

  • az igényelhető hitelkeret összege 1-750 millió forint, 
  • ingatlanfedezet és önerő nélkül igényelhető,
  • a futamidő 24 hónap,
  • a türelmi idő pedig 9 hónap. 

 

A hiteltörlesztés a türelmi idő lejárta után kezdődik, havi törlesztéssel egyenlő részletekben.

 

Az igényléshez a vállalkozásnak legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie, 24 millió forintot meghaladó hitelösszegnél pedig legalább két teljes lezárt évre van szükség. Kötelező emellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., valamint legalább egy nagykorú magánszemély készfizető kezességvállalása. 

 

Kizáró okok a Munkahelymegtartó Hitelnél

A következő helyzetekben nincs lehetőség a Munkahelymegtartó Hitel igénylésére:

 

  • a vállalkozásnak lejárt hiteltartozása van,
  • a vállalkozásnak lejárt köztartozása van,
  • ha a vállalkozás jogerős végzéssel elrendelt csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt áll,
  • ha a vállalkozásnak negatív hitelmúltja van a Széchenyi Kártya Programon belül,
  • ha hat hónapon belül 50 százalékot meghaladó tulajdonosváltás történt a közvetlen tulajdonosi körben,
  • ha a vállalkozás vagy közvetlen tulajdonosa offshore cég,
  • ha a vállalkozás tartósan veszteséges.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!