Vállalati hitel

Széchenyi Hitel, NHP Hajrá: tarolnak a fővárosi vállalkozások

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.10.24.
Frissítve: 2020-10-23 Létrehozva: 2020-10-24
10595591

A Bank360.hu Széchenyi Hitel és NHP Hajrá Kalkulátora alapján megvizsgáltuk, melyik termék iránt érdeklődnek leginkább a hazai vállalkozások, de az is kiderül, hogy honnan jön a legtöbb érdeklődés. 

 

Október elejéig 700 milliárd forint összegben kötöttek NHP Hajrá szerződéseket a bankok több mint 10 000 vállalkozással. A Bank360.hu korábban írta: az 1 500 milliárd forintos keret közel fele már elfogyott. 

 

A jegybanki adatok szerint a folyósított hitelek 

 

 • 53 százalék forgóeszközhitel
 • 30 százaléka beruházási hitel vagy lízing, 
 • 13 százalék pedig hitelkiváltási célú kölcsön. 

 

Az NHP Hajrá és az új Széchenyi Hitel Kalkulátorokat kínáló Bank360.hu-n végzett kalkulációk eredményéből viszont kirajzolódik, hogy a kezdeti érdeklődés és a ténylegesen felvett hitelek között nagy a különbség. Erről a júniustól szeptemberig beérkezett adatok árulkodnak.

 

Nem meglepő: Budapestről kérik a legtöbben a segítséget

Az érdeklődések nagy többséggel érkeztek Budapestről, 30,6 százalék a fővárosból kalkulál a gazdaságélénkítő hitelekre. Nagyobb részarányt egyik település sem szerzett: 1 százalék felett mindössze 10 település van: 

 

 1. Szekszárd, 
 2. Debrecen, 
 3. Székesfehérvár, 
 4. Győr, 
 5. Tata, 
 6. Szeged, 
 7. Pálháza, 
 8. Nyíregyháza, 
 9. Dunakeszi 
 10. és Szolnok 

 

vállalkozásai érdeklődtek jelentősebben. Megyékre vetítve pedig így néz ki az érdeklődések eloszlása: 

 

Nem a munkahelymegtartás a legfontosabb cél

Az MNB-s adatok szerint forgóeszközhitelt igényel a legtöbb vállalkozás. Viszont a Bank360.hu ügyfélérdeklődéseinek csak a 9,09 százalékát tette ki ez a termék. A cég NHP Hajrá kalkulátorát használók elsöprő mértékben, 85,77 százalékban a beruházási hiteleket keresték, azaz fejlesztenének, növekedési lehetőséget keresnek ebben a helyzetben. A hitelkiváltásra mindössze a kalkulációk 5,14 százaléka célzott. 

 

Jelentős az eltérés a felhasználási szándék tekintetében az NHP Hajrá és a KAVOSZ Széchenyi Hitele között. A Széchenyi-konstrukciók közül szintén a beruházási hitel iránt volt a legnagyobb az érdeklődés (63,67%), másodikként viszont a folyószámlahitel futott be 22,12 százalékkal, forgóeszközhitelre pedig 4,14 százalék kalkulált.

 

50 millió forint már elég lenne

A kalkuláló vállalkozások 23,38 százaléka 50 millió forintra keresett ajánlatokat, 16,72 százalék 20 millió forintot, 8,45 százalék pedig 10 millió forintot vett volna fel. A legnagyobb hitelösszeg, amelyre kalkuláltak, 600 millió forint volt.

 

Változó, hogy milyen szektorból veszik fel a hitelt

A bankok korábban nyilatkozta a Bank360.hu-nak: vegyes az ágazatok érintettsége. A pénzintézetek többsége nem tudott kiemelni olyan területet, amelyről nagyobb arányban érkeznek igénylések. Ahol volt ilyen, ott a mezőgazdaság és az élelmiszeriparban termelő vállalkozások voltak érintettek, illetve a kereskedelem, gépjárműjavítás és ingatlanfejlesztés terén működő vállalkozások is nagyobb arányban igényelnek.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!