A bankszámlaszerződésed megszűntetése egyszerűbb lesz az új pénzforgalmi törvénynek köszönhetően.

Új pénzforgalmi törvény - forintban mérhető változásokra készülhetsz!

 A bankszámlaszerződésed megszűntetése egyszerűbb lesz az új pénzforgalmi törvénynek köszönhetően.

Új pénzforgalmi törvény - forintban mérhető változásokra készülhetsz!

Veres Patrik
2018-01-12 Frissítve: 2022-01-18
2018-01-12 Frissítve: 2022-01-18
694736


Szombattól új világ virrad a bankolásban: ha ellopják a bankkártyádat vagy bankszámlát akarsz váltani, rengeteg kedvező változással találkozhatsz holnaptól. Január 13-tól válik hatályossá ugyanis a pénzforgalmi törvény tavaly szeptemberben bejelentett módosítása, amely átszabja a banki szabályozásokat és nagyobb kockázatviselésre kötelezi a pénzintézeteket. A módosítások aránylag kis része érdekelheti a lakossági ügyfeleket, azonban az a néhány változás is súlyos ezreket takaríthat meg neked, ezért mindenképpen érdemes tisztában lenni velük.
 

Ne várj egy örökkévalóságot a drága bankszámla megszüntetésével, lépj hamarabb!
 

Könnyebben szabadulhatsz meg például attól a bankszámládtól, amelyikre semmi szükséged nincs. Mind ez idáig egy évet kellett az ügyfélnek várnia arra, hogy kérésére a bank lezárja a számláját díjmentesen, más esetben a pénzintézet költséget számított fel. Szombattól viszont ez az egy éves időtartam a felére csökken, azaz 6 hónap elteltével díjmentesen bezárható egy bankszámla a törvény szerint.
 

A módosítás ugyan örömteli, ám szerintünk nem forgatja fel a lakossági bankszámlák világát és nem fog a számla bezárását követelők kígyózó sora állni a fiókok előtt. Két oka van ennek:
 

Már 2009 óta elérhető az úgynevezett „egyszerűsített bankváltás”, ami még egyszerűbbé vált 2016. októberétől. Ennek értelmében az ügyfélnek igazából már semmi dolga sincs, mindössze annyi, hogy választott új bankjával megosztja, hogy honnan kell „áthozni a számlát”. A két pénzintézet viszont innentől nagyon rövid határidővel (12 munkanap) rendezi le a váltást úgy, hogy a szerződő fél, az ügyfél számára megmaradnak az általa meghatározott megbízások (például csoportos beszedés, vagy rendszeres átutalás).
 

Eddig is könnyű dolga volt tehát annak, aki számlát akart váltani, nem volt szükség hónapokat várni a cserére és fenntartani egy drága számlát.
 

A másik ok, hogy az új szabályozás nem segít azokon, akiknek a legnagyobb szükségük lehet a váltásra: akinek folyószámlahitele van, az gyakorlatilag ahhoz a számlacsomaghoz láncolta magát mindaddig, amíg le nem rendezi a tartozását. Márpedig az óvatlan ügyfelek egyre gyakrabban választják a folyószámlahitelt a pénzügyi mozgásterük kibővítésére, ha nem jönnek ki keresetükből.
 

A legolcsóbb bankszámlát keresed? Bankszámla kalkulátorunkkal rátalálhatsz azokra a számlákra, amelyeket szinte ingyen tarthatsz fent súlyos ezrek helyett! Nézz körül!
 

Nem csak a folyószámlahitelek jelenthetnek akadályt. A bankszámla, mint csatolt termék gyakran egy örök koloncnak tűnik. Például egy jelzáloghitel-igénylésnél a bank sokszor előírja egy folyószámla megnyitását is, illetve annak fenntartását, hiába nincsen semmi szüksége rá az ügyfélnek. Ezek a számlák csak a fenntartási idő lejártával, vagy a hitel rendezésével zárhatók le.
 

Aki tehát „röghöz kötött”, annak nem jelent nagy segítséget az új változás, viszont aki tud váltani, annak jó hír, hogy a bankok innentől időarányosan számolják fel a díjakat. Tehát, ha előre kifizetett szolgáltatást akarsz megszüntetni, a használati időre vonatkozó díjat kell csak megfizetned, a többit pedig visszakapod a banktól, az elszámolással kapcsolatban pedig nem merülhet fel költséged.
 

30 000 forintod menekülhet meg lopás esetén az új pénzforgalmi törvény miatt!
 

A másik fontos, lakossági ügyfeleket érintő változás a bank- és hitelkártya-használatra vonatkozik. Ma már szinte mindenkinél használatban van egy bankkártya mint készpénz helyettesítő fizetési eszköz. Sokszor és sok helyen olvashattad már, hogy milyen fontos a kártyaadataid védelme, illetve azt is, hogy vigyázz, nehogy elhagyd vagy ellopják a kártyát. A legfontosabb szabály, amit észben kell tartanunk, hogy
 

soha ne adjuk ki a PIN-kódunkat! Ne legyen ráírva a kártyára, ne legyen egy kis lapocskán a pénztárcában. Tartsuk fejben és kész.
 

Ha mégsem így teszünk, és a kártyához tartozó kódot is megszerzik a tolvajok, a banknak nem kötelessége megtéríteni az okozott károkat. Ezért fontos a második szabály:
 

Minél hamarabb jelentsük be a lopást és tiltsuk le a kártyát a banknál.
 

Onnantól ugyanis már a banké a felelősség, azaz, ha a bejelentés után valaki megcsapolja a számlánkat, azt már visszakapjuk a pénzintézettől.
 

Mi itt a probléma?
 

Az, hogy a lopás és a bejelentés közötti időszakban „védtelenek” vagyunk és viselnünk kell az okozott kár egy részét. A máig érvényes szabályozás szerint, ha ebben az időszakban vesznek le a kártyánkról 100 000 forintot, akkor ma még 45 000 forint önrészt kell vállalnunk a kártérítésből, azaz ennyi pénzt biztosan nem fogunk visszakapni.
 

Az új pénzforgalmi törvény alapján viszont ez a 45 000 forint 15 000 forintra módosul. A két összeg között azért elég nagy különbség van, így ez mindenképpen jó hír.
 

Sőt, akár mentesülhetünk is az önrész megfizetése alól, ehhez azonban teljesülniük kell bizonyos feltételeknek: nem kell fizetnünk például abban az esetben, ha adathalászok az interneten keresztül lopják el a kártyaadatainkat, például egy vásárlás során, amikor egyébként sem kell megadni a PIN-kódot. Akkor sem kell kifizetnünk majd a 15 000 forintot, ha a bank hibájából, például a gyenge ügyfél-hitelesítés miatt élnek vissza a kártyánkkal, de akkor is mentesülünk, ha a bank nem biztosította az akadálymentes lopás-bejelentés lehetőségét, azaz nem tudjuk bejelenteni a lopást díjmentesen, vagy nem érhetők el az értesítési felületek, mint telefon vagy internet. Akkor is megtéríti minden kárunkat a bank, ha a tolvajok még az előtt vesznek le pénzt a kártyáról, hogy mi egyáltalán észrevennénk a lopást.
 

Összességében tehát maximum 15 000 forintot bukhatunk lopás esetén, azonban sokkal okosabb, ha inkább vigyázunk a kártyáinkra – például digitalizáljuk azt egy mobilalkalmazásba, ahol többfrontos védelem található.
 

Megloptak és még így is te fizetsz? Eddig tartott a lehúzás
 

A lopáson túl a kártyapótlás díja miatt is fájhatott eddig a fejünk, de az új szabályozás ehhez is hozzányúlt. Ahogy azt korábban említettük, a bankoknak érdekük, hogy teljesen akadálymentessé tegyék a letiltást, hiszen minél hamarabb működésképtelenné kell tenni a kártyát a visszaélések megelőzéséhez. Nem csak a logika, de a szabály is a letiltás ingyenességét diktálja, így ezt a pár ezer forintot is megússza 13-ától az, akitől ellopják a kártyát.

 

Ráadásul a kártyapótlás díja is csökken: az új módosítás szerint mindössze annyit lehet elkérni az új plasztikért, amennyi költsége a banknak ténylegesen felmerül az előállítással, így a korábbiakhoz képest akár feleannyiért is megkaphatjuk az új kártyát.
 

Azért legyünk résen, ne a bankkártya vigye el a pénzünket
 

Persze az igazán súlyos tételek nem csak lopás esetén merülhetnek fel. Érdemes átnézni kalkulátorunkkal a bankszámlaajnálatokat, hiszen akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy bankszámlacserével évente, ami nem elhanyagolható összeg. Sőt, akik otthonosan mozognak a digitális térben, akár nullázhatják is a költségeiket, a kártya fizikai ellopásától pedig nem kell tartaniuk, hiszen a plasztik a mobilba költözik, ahol a PIN-kódon túl más biztonsági intézkedést is tehetünk, mint például a retinaszkennelés vagy az ujjlenyomat megadása.

 

Év elején pedig egyébként sem árt átnézni, hogy hol faraghatunk idén a banki költségeken. Ebben lehet nagy segítség a Bank360 kalkulátora, így egy-kettőre megtalálhatjuk az olcsó, de minden igényt kielégítő számlacsomagot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!