Agrárhitel lehetőségek

Agrárhitel - Agrár Széchenyi Kártya 2020: ezek az állami támogatású agrárhitelek

Agrárhitel lehetőségek

Agrárhitel - Agrár Széchenyi Kártya 2020: ezek az állami támogatású agrárhitelek

Bank360 tartalom
2020-05-12 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-12 Frissítve: 2022-01-18
8733122

A hazai agrárvállalkozások cégformától függetlenül széles és sok esetben kifejezetten kedvező hiteleket kaphatnak. A mezőgazdasági őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok beruházásokhoz, fejlesztésekhez, valamint forgóeszközök finanszírozásához is igényelhetnek hiteleket. A hazai bankok saját vállalati hitelei mellett kiemelten kedvezőek az állami garanciavállalással rendelkező, állami kamattámogatású hitelek is.

 

Fontos tudni, hogy azok a vállalkozások is igényelhetnek agrárhitelt, amelyeknek nem a főtevékenységük a mezőgazdasági termelés, de az alaptevékenységeik között szerepel ilyen TEAOR-szám, és ezekben tevékenységet is végeznek. Például ha egy vállalkozás vendéglátással foglalkozik alaptevékenysége szerint, és úgy dönt, hogy saját mártásokat vagy lekvárokat fog előállítani, saját termelésű alapanyagokból, akkor erre a tevékenységre igényelheti a kedvező finanszírozású hitelt további fejlesztési céljaihoz, például egy címkéző megvásárlására.

 

Hitelgarancia és állami támogatás

 

Különösen figyelemre méltó az agrárhitel garancia program, amelyet az állami tulajdonú, de a legtöbb hazai pénzintézettel együttműködő Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány nyújt az igénylők részére. A szervezet ugyanis a kezességvállalást könnyíti meg a hitelfelvevők számára, az úgynevezett viszontgarancia mértéke pedig a teljes hitel összegének 80%-a. Azaz egy bedőlő hitel esetében az Alapítvány megtéríti a hitel jelentős részét, ezzel is csökkentve a pénzintézetek finanszírozási kockázatát.

 

2020-ban is kijelenthető, hogy kutatásunk szerint a legkedvezőbb agrárhitel-finanszírozási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya, ugyanakkor a legtöbb bank is nyújt ilyen jellegű hitelt.

 

Lehetősége van egy agrárvállalkozásnak számottevő állami támogatású hitel felvételére is. Erre azonban csupán a KAVOSZ Zrt. által közvetített Agrár Széchenyi Kártya keretében van mód, valamint a Magyar Fejlesztési Bank három hitelkonstrukciója esetében.

 

Amit érdemes tudni az Agrár Széchenyi Kártyáról

 

Lényeges, és talán kevésbé ismert információ, hogy a kérelmezők köre kifejezetten tág, ugyanis nincs kizárva egyetlen vállalkozási típus sem. Így természetesen elsősorban az őstermelők, az agrár egyéni vállalkozók, szövetkezetek, családi gazdálkodók, de akár olyan társas vállalkozások (többnyire Kft.-k) is igényelhetnek Széchenyi Hitelt agrárcélra, amelyeknek a tevékenységi körében szerepel mezőgazdasági termékelőállítás vagy szolgáltatás. Fontos feltétel, hogy van is ebből a tevékenységből bevétele, és még csak az sem kell, hogy fő tevékenységként szerepeljen az agrár szolgáltatás vagy termék. A vállalkozás a hitelcél szerinti nettó árbevételnek a 35%-át igényelheti.

 

Bankonként eltérő lehet, hogy mi számíthat még bevételnek, mint például akár a területalapú és egyéb támogatások is. További feltétel az igényléshez 25 millió forint alatt, hogy legalább egy lezárt évvel kell rendelkezni, míg 25 millió forint feletti igénylés esetén már két lezárt évet kell felmutatni.

 

Az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódó rulírozó hitelkeret minimum 500 ezer, maximum pedig 100 millió forint lehet, a futamidő pedig a bank és az ügyfél közötti megállapodás szerint 1,2 vagy 3 év. Természetesen nem lehet a kérelmezőnek köztartozása és lezárt hiteltartozása.

 

Kezes az őstermelőnél, közös őstermelőnél, családi gazdálkodók és egyéni vállalkozók esetében az aláírótól független magánszemély lehet, míg társas vállalkozásoknál a többségi, legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos. Jellemzően egyébként az állami agrárgarancia mértéke 80%, a kezes pedig a maradék 20%-ért vállal felelősséget.

 

 • A hitelfelvételi eljárás során bírálati díjat számolnak fel, ami jelenleg 17 ezertől 280 ezer forint is lehet, valamint a társkártya díja 4000 forint.
 • A hitel kamata 1 havi BUBOR + 4%, a kezelési költség pedig 0,8% minden évben, a támogatás mértéke 4%.
 • További költség a kezességi díj, amely a hitelösszeg 80%-ának közel 1%-a.
 • Szakemberek szerint az ügyfeleknek először a számlavezető bankjuknál érdemes érdeklődni az Agrár Széchenyi Kártyáról, de a kamarai és VOSZ-pontoknál, valamint akár a saját könyvelőjüknél is tudnak segíteni.

 

Koronavírus: nagyon kedvező hitelkonstrukcióval jött elő a KAVOSZ

 

A koronavírus okozta váratlan gazdasági helyzet miatt a KAVOSZ Zrt. április közepén jelentette be, hogy megkezdi az Agrár Széchenyi Kártya keretében kérhető rendkívül kedvezményes folyószámlahitelek bevezetését.

 

A konstrukció keretében 1, 2 vagy 3 éves futamidejű, maximum 200 millió forint keretösszegig kérhető folyószámlahitel, a fiatal gazdák esetében ez maximum 25 millió forint. A hitelre 100%-os állami kamattámogatás, kezességi díjtámogatás és teljes kezelési költségtámogatás jár. A hitelt 2020. december 31-ig lehet igényelni.
Ingatlanfedezet biztosítása csak 50 millió forint felett szükséges, míg 25-50 millió között a finanszírozó bankokra hárítja a bevonást a konstrukció. A hiteligénylés feltétele az adótartozás-mentesség, valamint hogy nincsen lejárt hiteltartozása a vállalkozásnak. További feltétel, hogy 25 millió forint feletti hitelösszeg esetén az igénylő legalább 2 lezárt naptári éves vállalkozói múlttal rendelkezzen.

 

A termék jelenleg az alábbi bankoknál igényelhető:

 

 • Budapest Bank Zrt.
 • MKB Bank Nyrt.
 • OTP Bank Nyrt.
 • Sberbank Magyarország Zrt.
 • Takarékbank Zrt.

 

Amit érdemes tudni az MFB kedvezményes agrárhiteleiről

 

A Magyar Fejlesztési Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciavállalása mellett kínálja a már ismert Agrár Széchenyi Kártyán, valamint az agrárvállalkozások számára is igénybe vehető Növekedési Hitelprogramon (NHP) túl további három támogatott hitelkonstrukcióját.

 

 1. A Forgóeszköz Hitelprogram keretében a vállalkozások 1-500 millió forint között igényelhetnek hitelt, 2-6 évig tartó futamidő mentén, változó, 3 havi euribor + 3,5%-os kamat mellett, de 4%-os állami kamatkedvezménnyel, állattenyésztéshez és növénytermesztéshez kapcsolódó tevékenységekhez.
 2. Az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogramban 5-500 millió forintig kérhetnek hitelt, 3 havi euribor + 6,8%-os kamattal, szintén 4%-os állami kamatkedvezménnyel, akár üzletrész és részvény vásárlására is.
 3. Zöldség-gyümölcs termelői szervezetek (TÉSZ) 5-250 millió forintos hitelre számíthatnak, 3 havi euribor + 6%-os kamat megfizetésével.

 

Ezeknél a bankoknál érhetők el az államilag támogatott agrárhitelek

 

Az Agrár Széchenyi Kártya az OTP-nél, az MKB Banknál, a Sberbanknál, a Budapest Banknál és a Takarékbank fiókjaiban igényelhető. Megkönnyíti a felkészülést és az informálódást, ha az igénylő először felkeresi a kereskedelmi és iparkamara ügyfélszolgálatát, vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének irodáit, ahol pontos válaszokat kaphatnak kérdéseikre. Ezeken a helyeken a hitelkérelem dokumentációjának összeállításában is segítenek, sőt meg is küldik a kiválasztott bank részére azokat.

 

A Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott állami támogatású agrárhiteleket pedig a MFB-pontokon lehet igényelni, bizonyos fiókokban esetleg csak informálódni. Ezek a pontok az OTP Banknál, a Takarékbanknál, valamint egypár MKB Bank és Budapest Bank fiókban érhetők el.

 

Saját banki hitelkonstrukciók agrárvállalkozások számára

 

Az államilag támogatott agrárhiteleken túl természetesen a legtöbb bank saját konstrukciót is ajánl ügyfeleinek. Jellemző módon egyébként a bankok többsége a sikeres pályázatokhoz (EU-s, Vidékfejlesztési program előfinanszírozáshoz, sikeres pályázati önrészhez nyújt hitelterméket.

 

 • Az OTB Bank folyószámla-, valamint beruházási vagy termőföld-vásárlási fejlesztési hitelt nyújt agrárvállalkozások részére. Az OTP egyébként az állami Vidékfejlesztési Programban résztvevő agrárvállalkozások számára is összeállított előfinanszírozási terméket, amely számottevő segítséget jelenthet a likviditás megőrzésében. Ebben a konstrukcióban egyébként a Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány is segít a fedezet biztosításában. Ugyanitt érdemes megemlíteni az OTP integrátori hitelét, amelyet akár euro-alapon is fel lehet venni, és a termeltetés finanszírozásához nyújt segítséget.
 • A Budapest Bank szintén nyújt ügyfeleinek saját hiteleket előfinanszírozásira és forgóeszközök finanszírozására.
  Az MKB Bank a már fentebb is említett termékeken túl privát banki szolgáltatásokkal is várja az agrárvállalkozásokat, valamint segítenek az európai uniós pályázatok elkészítésében, a projektötletek kidolgozásában és finanszírozásában. Sőt, létrehoztak egy közösséget is, amelyben további kedvezményeket és szolgáltatásokat kínálnak.
 • A K&H Bank egy saját fejlesztésű hiteltermékkel jelentkezik, elsősorban már elnyert EU-s pályázatok támogatásának 90%-áig adnak szabad-felhasználású hitelt.
 • Az Erste Bank rendelkezik előfinanszírozási hiteltermékekkel, valamint kedvező, kifejezetten agrárvállalkozás számára nyújtott folyószámlahitellel.
 • A CIB Bank elsősorban a 300 millió forint éves nettó árbevétel és mérlegfőösszeg alatti egyéni és társas vállalkozások számára ajánlott területalapú támogatások előfinanszírozására vállalkozik, valamint a lízing partnercégén keresztül vállalja mezőgazdasági gépek finanszírozását, forint és euro alapon.
 • A Takarékbank, már csak hagyományaiból következően, a legtöbb saját fejlesztésű agrárhiteltermékkel rendelkezik. Így például az agrártámogatások előfinanszírozását és a termőföldvásárlást is segítik hitelekkel, utóbbi esetében egyedi és gyors kölcsönük is van, és erre komplex hitelkeretet is lehet igényelni.

 

Sokan tudják már, de még mindig vannak újak

 

Természetesen mint minden vállalkozásnak, a mezőgazdaságban tevékenykedőknek is érdemes végiggondolniuk fejlesztési céljaikat, amit egy üzleti tervvel is alá lehet támasztani. Fontos tudni, hogy az államilag is támogatott hitelek esetében a finanszírozó figyelemmel fogja kísérni a kérelmező számlamozgását, valamint kiemelt célként határozza meg az agrárvállalkozás bevételeinek növekedését.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!