mennyibe kerül majd a nyaralás

100 ezer forintnál kevesebb jut majd fejenként nyaralásra a pihenni induló magyarok 74 százalékánál

mennyibe kerül majd a nyaralás

100 ezer forintnál kevesebb jut majd fejenként nyaralásra a pihenni induló magyarok 74 százalékánál

Bank360 tartalom
2021-07-08 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-08 Frissítve: 2022-01-18
15080497

A nyári hónapokban nyaralást tervező magyarok 42 százaléka fejenként 50 ezer forintnál kevesebbet tervez elkölteni a pihenés alkalmával, további 32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti büdzsével számol – derült ki egy friss kutatásból, melyet a Bank360 megbízásából készítettek.

 

Okostelefonos kérdőíves felmérés keretén belül vizsgálta a magyar lakosság idei utazási terveit a Bank360 az OPINIO applikáció segítségével. A kutatásból már korábban közzétett adatok szerint a vizsgált társadalmi csoport 54 százaléka tervez nyaralni a nyári hónapokban. A válaszadók 37 százaléka belföldön fog pihenni, 9 százaléka külföldön, 8 százalék pedig külföldön és belföldön egyaránt.

 

Az eredmények a 16 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező magyarországi lakosságra reprezentatívak, nem, kor iskolai végzettség, településtípus és régió szerint. A kérdőívre 1491-en válaszoltak.

A válaszadók 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy főre vetítve 100 ezer forintnál kevesebbet fognak nyaralásra költeni. A férfiaknál valamivel alacsonyabb ez az arány (67%), a női válaszadóknál viszont magasabb (82%). nyaralas_kutatas_21

 


Amikor azt vizsgáltuk, hogy a válaszadók mekkora része fog viszonylag magas összeget, legalább 150 ezer forintot költeni idén nyaralásra, az eredményekben jól visszatükröződtek a magyar társadalom egyenlőtlenségei

 – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője.

 

Míg ugyanis az összes nyaralást tervező válaszadó csupán 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fejenként legalább 150 ezer forint jut majd nyaralásra, addig ez az arány a budapestiek körében 24 százalék, a diplomások körében pedig 23 százalék volt. Ezzel szemben, a kelet-magyarországiak csupán 9 százaléka, a legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzetteknek pedig csak az 5 százaléka fog fejenként 150 ezer forintot vagy annál többet költeni az utazásra – tette hozzá. 

 

Külföldön még mindig többet költ a magyar

A kutatás keretén belül azt is összehasonlították, hogy egy főre vetítve mennyi pénzt szánnak nyaralásra a belföldön és a külfödön – vagy külföldön is – pihenést tervezők.

 

A csak belföldön nyaralók közül minden második úgy tervezi, hogy fejenként 50 ezer forint alatt tartja a költségeket, további 37 százalék pedig 50 és 100 ezer forint közötti költéssel számol.

 

A külföldön nyaralást tervezők között jóval kevesebben vannak, akik fejenként 50 ezer forint alatti büdzsével terveznek (15%), de 50 és 100 ezer forint között is csupán 27 százalék tervez költeni.

 

Ezzel párhuzamosan, a 150 ezer forint feletti fejenkénti elköltött összeggel kalkulálók aránya a belföldi nyaralók között 6 százalék, a külföldön nyaralást tervezők között viszont 35 százalék.

 

Érdekesség ugyanakkor, hogy valamivel többen terveznek 100 ezer forint alatti fejenkénti költséggel azok közül, akik családdal vagy romantikus partnerrel indulnak nyaralni (72%), mint azok, akik ugyanezt baráttal vagy barátokkal tervezik (78%).nyaralas_kutatas_22

 

A családosok emellett inkább preferálják Horvátországot, ahova a családdal vagy romantikus partnerrel külföldi utazást tervezők 32 százaléka indul idén nyáron. Ide a baráttal vagy barátokkal nyaralást tervezők 24 százaléka veszi az irányt.

Olaszország szintén népszerű úti célnak számít, a családdal vagy partnerrel külföldön nyaralók 11 százaléka, a baráttal vagy barátokkal külföldön nyaralóknak pedig a 15 százaléka indul majd oda pihenni.

 

A két ország között jelentős különbség van aközött, hogy mennyit terveznek elkölteni az oda induló magyarok. Míg Horvátország esetében az ott nyaralást tervező válaszadók 52 százaléka tervez 100 ezer forint alatti fejenkénti büdzsével, addig Olaszország esetében ez az arány csupán 18 százalék.

 

A kutatásból már korábban közzétett adatokból kiderült, hogy a nők jelentősen kevesebben terveznek nyaralni idén, mint a férfiak, valamint arra is választ kaptak a Bank360 elemzői, hogy mennyien kötnek utasbiztosítást a nyaralni indulók közül.

 

A kutatás korábbi eredményei ide kattintva, a Bank360 blogján érhetőek el.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!