A nyugdíjpénztári befizetésre a csúcsinflációs hozamot is megadja az állam

20 százalékos hozam az államtól? A nyugdíjpénztárra megadja!

A nyugdíjpénztári befizetésre a csúcsinflációs hozamot is megadja az állam

20 százalékos hozam az államtól? A nyugdíjpénztárra megadja!

Tóth Katalin
2022-11-15 Frissítve: 2023-01-24
2022-11-15 Frissítve: 2023-01-24
30339836

Sorban állnak az emberek, hogy a 20 százalékos infláció idején 10 százaléknál valamivel jobb kamatú állampapírt vegyenek, miközben van olyan befektetés is, amire szó nélkül megadja az állam a 20 százalékos hozamot is. Elég magas összeghatárig ilyen a nyugdíjpénztári befizetés, aminél még ilyenkor sem késő belehúzni az éves adójóváírás kihasználásáért.  

 

Aki önkéntes nyugdíjpénztár tagja, annak az az év vége előtt érdemes újra megnéznie, hogy mennyi a havi rendszeres befizetése. Ha ugyanis ennek éves összege kevesebb, mint 750 ezer forintot, akkor érdemes átgondolnia, hogy maradt-e még pénze hosszú távú megtakarításra. Ha igen, akkor érdemes befizetnie, hogy megkaphassa a maximális, 150 ezer forintos adókedvezményt. Ez rögtön biztos 20 százalékos hozamot jelent, ráadásul azzal még akkor nem is számoltunk, hogy ez az összeg nem egy év alatt kamatozott ennyit a megtakarítójának, hiszen 12 részletben kellett csak befizetnie. 

 

Aki félretesz nyugdíjas korára, és megtakarítását az állam által preferált megtakarítási formák valamelyikében tartja, annak adójóváírás, más néven adóvisszatérítés jár, feltéve, hogy Magyarországon személyi jövedelemadót fizet, és annak összege nagyobb, mint az adókedvezmény összege. 

 

A nyugdíjpénztárba, nyugdíjbiztosításra és Nyugdíj Előtakarékossági Számlára (NYESZ) idén átutalt összeg 20 százalékának megfelelő összeget jövőre, a személyi jövedelemadó bevallása és befizetése után a NAV átutalja a befektetési formánkhoz tartozó számlánkra. A maximálisan igénybe vehető adójóváírás összege eltérő a különböző nyugdíj-előtakarékossági formáknál, ezek közül a nyugdíjpénztárnál a legmagasabb.   

 

Ezzel az állam lényegében ad egy kiemelkedően magas induló hozamot a befektetésünkre. Ez 20 százalékos hozam dopping csak a friss befizetésre jár, onnantól már a nyugdíjpénztár vagyonának kezelőitől és a választott portfóliónk aktuális hozamjellemzőitől függ, hogyan alakul az itt lévő vagyonunk. 

 

Ki igényelheti az adóvisszatérítést?

Aki belép egy nyugdíjpénztárba, még nem nyugdíjas, de elmúlt 16 éves, és fizetett elég személyi jövedelemadót, amiből jóvá lehet írni az összeget. 

 

Mennyit kapok vissza? 

Az adóvisszatérítés nem korlátlan, az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében maximum 150 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, a NYESZ-nél maximum 100 ezer forint. Az adókedvezményt minden évben megkapjuk, ha befizetünk a nyugdíjpénztárba és fizetünk szja-t. A kedvezmények egymással párhuzamosan is igénybe vehetőek. 

 

Nyugdíjpénztár tagoknak összesen 750 ezer forintot kell befizetniük egy évben ahhoz, hogy a teljes 150 ezer forintos adókedvezményt igénybe tudják venni. Ezt nem kell egyenlő havi részletekben fizetni. Az adott évben év végéig a számlánkon jóváírt új befizetés alapján kapjuk az adókedvezményt, függetlenül attól, mikor mennyit fizettünk.

 

Az év végi plusz befizetésnél érdemes arra figyelni, hogy nem a befizetés dátuma a lényeges, hanem az, hogy ezt az összeget a számlánkon jóvá is írják. Ha biztosra akarunk menni, akkor nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni decemberben a befizetést, esetleg érdemes megkérdezni vagy megnézni, hogy a pénztárunk, biztosítónk mikori dátumú befizetést ír jóvá még biztosan 2022-ben. 

 

Ha az önkéntes nyugdíjpénztár mellett egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári tagok is vagyunk, akkor az utóbbiakra is jár az adókedvezmény. Itt már figyelni kell arra, hogy a különböző önkéntes pénztárakba történt befizetések összeadódnak, és összesen lehet utánuk legfeljebb 150 ezer forint adójóváírást igényelni. 

 

Hogyan igényelhetem az adóvisszatérítést, és hogyan kapom meg? 

Az adóvisszatérítést a személyi jövedelemadó bevallásban kell igényelni. A visszatérítést a NAV nem nekünk utalja át, hanem a bevallást követő 30. napig a mi számlánkra annál a nyugdíjpénztárnál, amelyet a bevallásban megjelöltünk. Ha az idei év vége és a bevallás benyújtása között valaki nyugdíjba megy, akkor kérheti, hogy a pénzt neki személyesen utalják át.

 

A nyugdíjpénztárak adatot szolgáltatnak a NAV-nak a befizetéseinkről, tehát ezek az összegek, és az ezek alapján járó adójóváírás a NAV által készített adóbevallás tervezetben is szerepel. Ilyenkor csak el kell fogadnunk, ha az összeg és a jóváírás helyes, és nincs vele más dolgunk.

 

Kell-e az adóvisszatérítés után adóznom, amikor kiveszem a nyugdíjpénztárból? 

Ha nincs legalább 10 évünk a nyugdíjazásáig, akkor a nyugdíjba vonulásunkkor, amikor felvesszük az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat, az azon elért hozamot adó terheli. Ez azt jelenti, hogy az általunk befizetett összeghez és az adójóváíráshoz hozzájuthatunk adómentesen, de a hozamot csak adó megfizetése után kapjuk meg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!