Nem kell megijedni a negatív hozamoktól

Nyugdíjpénztári portfóliók: most belépni kell, nem kilépni

Nem kell megijedni a negatív hozamoktól

Nyugdíjpénztári portfóliók: most belépni kell, nem kilépni

Tóth Katalin
2022-09-29 Frissítve: 2023-01-09
2022-09-29 Frissítve: 2023-01-09
29558795

A jelenlegi helyzetben szinte minden befektetési eszköz értéke esik, van ami 20-30 százalékot, a kisbefektetők, például a nyugdíjbiztosítással rendelkezők, is negatív hozamokkal szembesülnek. Van, aki ilyenkor megijed, menekülőre akarja fogni, pedig éppen ez lehet a legrosszabb időpont. A profik ilyenkor nem kiszállnak, hanem vásárolnak. Nyugdíjbiztosítást is éppen ilyen alacsony árfolyamoknál érdemes kötni a leginkább.

 

A nyugdíjbefektetés 10-15-20 éves befektetés, ilyen esetekben az egyéves hozamot nézni hiba - mondta Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő szakértője. Aki most, a negatív hozamok idején kiszáll, elszenvedi a veszteséget, amelyet hosszabb távon kiegyenlítenek a nyereséges évek. A jelenlegi helyzet akár belépési pont is lehet azoknak, akiknek még sok idejük van hátra a nyugdíjig. A profi befektetők akkor vásárolnak, amikor a részvények, kötvények vagy más eszközök ára alacsony, és várható, hogy egy-két év múlva emelkedni fog. Érdemes őket követniük azoknak, akiknek nyugdíjbiztosításuk van, vagy ilyen nyugdíj-előtakarékossági befektetés elkezdésén gondolkodnak. 

 

A HOLD Alapkezelő jelenleg a hagyományos iparágakban működő, stabil jövedelmet termelő, alacsony értékeltségű cégek részvényeiben bízik leginkább. Ilyen eszközöből álló portfóliók megtalálhatóak a régiós, illetve a fejlett országok részvényeit tartalmazó portfóliókban is. A HOLD szakértői lehetőséget látnak olyan szektorokban, ahol az árfolyamok már bőven tükrözik az előttünk álló gazdasági problémákat: ilyenre példa a pénzügyi szektor (bankok, biztosítók), szállítmányozás, energetika és egyéb termelő iparágak, azonban a nemrég még nagyon trendi technológiai papírokra ez nem feltétlenül igaz. Hosszabb távra magas hozamelvárások miatt a részvényportfóliók lehetnek alkalmasak, ugyanis a magas infláció - ha nem is a jelenlegi 20 százalék körüli, de az 5-10 százalékos áremelkedés - hosszabb távon is velünk maradhat, ezért efölött kell befektetésünknek teljesítenie.

 

A profik a hosszútávra figyelnek: megatrend alapok

Ha megnézzük, milyen új típusú alapok jöttek létre az utóbbi néhány évben, azt tapasztaljuk, hogy sok közülük hosszú távú problémákra fókuszál, és olyan vállalatokba fektet be, amelyek ezeknek a problémáknak a megoldásához járulnak hozzá, és profitálni tudnak belőle. Sok alap eleve Megatrendnek definiálja magát, amely nagy globális problémák megoldóiba fektet, de vannak olyanok is, amelyek egy kérdéskörre koncentrálnak. 

 

A legelterjedtebbek a környezeti szempontokra és munkahelyi körülményekre odafigyelő ESG alapok, de a globális kínálatban van olyan alap is - a Fidelity alapkezelő kezeli -, amely a népesség gyors növekedése miatt égető kérdésre, a mezőgazdaság hatékonyságát növelő technológiákra koncentrál. Egy másik a tiszta ivóvizet látja a jövő szűkös erőforrásának, és ennek az előállítására és a hatékony felhasználásra ható cégekben lát fantáziát. 

 

Demográfiai befektetés

Számos megatrend szemléletű alap a demográfiai változásokban lát üzleti lehetőségeket, és ez a választás már azoknak is rendelkezésére áll, akik Magyarországon kötnek nyugdíjbiztosítást. Nekik elérhető például az Allianz DMA - Demográfiai Részvény Eszközalapja, de azok is választhatnak ilyen alapot, akiknek nincsen nyugdíjbiztosításuk. Ők például vásárolhatnak a bostoni Fidelity alapkezelő Sustainable Demographics Fund A-ACC-HUF befektetési jegyeiből. 

 

A demográfiai alapok mögött álló befektetési filozófiák több dologban különböznek, de abban megegyeznek, hogy a fejlett országok népességében gyors ütemben nő az idősebbek aránya. Ők jelentős vásárlóerőt képviselnek, így az egészségügyi ellátást nyújtó cégek, a gyógyszeripar és a biotechnológia, a gyógyászati és diagnosztikai eszközök gyártói, a wellness szállodák és szolgáltatások, az idősek számára szolgáltatásokat nyújtó lakóparkok és idősotthonok tulajdonosai, a pénzügyi szektor és az elektronikai termékek, például 5G-s “okos” eszközök iránt erősen nőni fog a kereslet.

 

A másik oldalon viszont számos fejlődő országban magas a fiatal népesség aránya. Az ő javuló életszínvonalához, a magasabb fogyasztásához több nyersanyagra lesz szükség, ezért bányákat és például ipari fémeket feldolgozó üzemekbe invesztál. A demográfiai alapoknál nem ritka, hogy befektetéseik 70 százalékát az idősödő fejlett országokba, kisebb részét a feltörekvő országokba invesztálják. 

 

A demográfiai részvényalapok befektetései kevésbé diverzifikáltak, mint a klasszikus részvényalapoké, így legtöbbjük magas kockázatúnak számít. Alapkezelőik általában alulról felfelé azaz “bottom up” stratégiával dolgoznak, először alapos vizsgálat és piacfelmérések után azokat a vállalatokat választják ki, amelyekbe invesztálnak, de mindehhez hasznosítják a vállalat globális tendenciákat feltáró kutatásait is. 

 

A demográfiai alapok eléggé új szereplőknek számítanak a befektetési eszközök választékában, ezért nincs sok tapasztalat a teljesítményünkről, de például a Fidelity említett Sustainable Demographics Fundja szeptember 27-én -0,86% százalékon állt, ami ilyen időkben, amikor szinte minden részvény esik, nem is rossz teljesítmény, a korábbi évek pedig még inkább meggyőzőek. 

 

Forrás: Fidelity

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!