Érdemes az ESG portfóliókba fektetni

Ezért ne ijedjünk meg, ha éppen veszteséges a nyugdíjportfóliónk 

Érdemes az ESG portfóliókba fektetni

Ezért ne ijedjünk meg, ha éppen veszteséges a nyugdíjportfóliónk 

Tóth Katalin
2022-07-21 Frissítve: 2022-09-22
2022-07-21 Frissítve: 2022-09-22
28500095

Az idén az első félévben nagyon nehéz pályán negatív teljesítményt ért el a legtöbb nyugdíjpénztári portfólió, de fölösleges ezért pánikba esnünk. A nyugdíjpénztár hosszútávú befektetés, és a számok azt mutatják, hogy a tisztes hozamba általában belesimulnak a rövidtávú visszaesések. A nyugdíjra megtakarítóknak egyre jobb befektetések lehetnek a jövőre fókuszáló környezettudatos ESG alapok. 

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly még kiválóan teljesítő részvénytúlsúlyos dinamikus és növekedési portfóliói az idén nehéz időket éltek meg. A háború, az infláció, az energiaválság és a kötvényhozamok emelkedése miatt 10-16 százalék mínuszban volt a hozamuk idén. De még a részvényt és kötvényt hasonló arányban tartó kiegyensúlyozott és klasszikus névre hallgató potfólióknak is általában 2 és 10 százalék közötti a mínuszuk. A legjobban néhány nagyon óvatos pénzpiaci típusú portfólió teljesített. Ezek 0,7 és 2,5 százalék közötti pozitív hozamot tudtak felmutatni az év első felében. 

 

Korábbi cikkünkben azonban bemutattuk az MNB adatai alapján, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók többsége, különösen a kiegyensúlyozott és részvénytúlsúlyos portfóliók, 10-15 éves időtávon hozzák a papírformát, és infláció felett 2-3 százalékos reálhozamot produkálnak. A környezettudatos befektetési politikát folytató nyugdíjpénztári portfóliók pedig, bár még nem tekinthetnek vissza hosszú múltra, eddig igen jól teljesítettek. 

 

Mi az a pénzpiaci alap?   

A pénzpiaci portfóliók olyan befektetési portfóliók, amelyek rövid futamidejű kötvény és bankbetét jellegű befektetéseket tartalmaznak, és ezek súlyozott átlagos hátralévő futamideje általában nem haladja meg a 6 hónapot. A pénzpiaci alapok részvényeket egyáltalán nem tartalmaznak, így teljesítményüket nem befolyásolják a tőzsdei árfolyam változások, emiatt a kockázatuk is alacsony, de ennek fejében a várható hozamuk is mérsékeltebb.

 

Spekulálhatunk a globális trendekre is 

A környezetvédelmi és társadalmi szempontokat is figyelembevevő, tisztességes vállalati kultúrájú ESG befektetéshez nem kell feltétlenül brókercéget vagy online brókert használnunk, mert Magyarországon is számos ESG alap elérhető, és a nyugdíjpénztári portfóliók között is találunk környezettudatos, illetve ESG portfóliót. Ilyen például a nevét szeptembertől Alfára változtató Aegon Nyugdíjpénztár Megatrend portfóliója vagy az Aranykor ESG Dinamikus portfóliója.

 

A járvány vagy éppen az ukrajnai háború ugyan bizonyos ágazatokban megakaszthatja ezt a folyamatot, de közép- és hosszú távon arra lehet számítani, hogy a környezetvédelmi és társadalmi szempontból fontos iparágak fognak jobban teljesíteni. Már csak azért is, mert az állami, uniós pénzek is jobban áramlanak például az alternatív energiatermelés növekedését, nagyobb energiahatékonyságot lehetővé tevő cégekbe, befektetésekbe, mint például a fosszilis energiára épülőkbe.   

 

A kereslet felértékeli a környezettudatos cégeket

ESG alapokba vagy portfóliókba azért is érdemes befektetni, mert a fejlett országokban, különösen a fiatalabb befektetők körében, nagy a kereslet a zöld és társadalmilag felelős befektetések iránt, ami felhajtja az árfolyamát azoknak a cégeknek, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Az emelkedő részvényárból pedig minden befektető profitálhat. 

 

Az ESG kritériumoknak megfelelő cégek ezen felül általában iparáguk legerősebb szereplői is, amelyek a fundamentális elemzések alapján is jó befektetésnek látszanak. Korszerű technológiákat használnak, szilárd a pénzügyi helyzetük, magas a növekedési ütemük, jó a stratégiájuk és a vezetésük. Tehát jó befektetési célpontok, és ezen felül még a fenntarthatóság szempontjainak is megfelelnek. Egy autógyár is lehet vonzó a környezettudatos befektetőknek, ha például bemutatja, hogy az általa gyártott autóban magas a “zöld acél” aránya. A “zöld acélt” nem földgáz vagy szén elégetésével gyártják, így csökken a szén-dioxid kibocsátás.  

 

Az ESG befektetésekből úgy is lehet profitálni, hogy az alapkezelő azokat a cégeket választja ki, amelyeknek jók a növekedési és a nyereségmutatóik, de az ESG kritériumok eléréséhez még lépéseket kell tenniük, viszont várhatóan meg is valósítják, amire ehhez még szükségük van. Ebben az esetben ezek a cégek fel is fognak értékelődni, mert több befektető invesztál majd a részvényeikbe. Akik tehát most vásárolják ezeket a papírokat, olyan részvényt vesznek, aminek várhatóan növekszik az értéke. 

 

Impact befektetés 

Akik számára fontos valamilyen környezetvédelmi vagy társadalmi cél elérése, és ennek elérését segítve szeretnének tisztes hozamhoz is jutni, azok választhatják az impact befektetéseket, amellyel például az egészségügy, az oktatás vagy a környezetvédelem területén segíthetnek egy bizonyos cél megvalósulását. Az Amundi Klímatudatos Vegyes Alapja például a kockázatcsökkentő hazai kötvénybefektetések mellett olyan cégekbe invesztál, amelyek vállalják, hogy meghatározott mértékben csökkentik szén-dioxid kibocsátásukat egy konkrétan meghatározott időpontig. 

 

A Párizsi Megállapodás ugyanis kitűzte, hogy az európai országoknak 2030-ig az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkenteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az alap célja ennek elősegítése. A nyugdíjalapok között még nincsen impact befektetési portfólió, de az ESG portfóliókkal azért szolgálhatunk ilyen célokat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!