Fontos döntés a portfolió megválasztása, de később akár módosítható is

Így válasszunk nyugdíjpénztári portfóliót

Fontos döntés a portfolió megválasztása, de később akár módosítható is

Így válasszunk nyugdíjpénztári portfóliót

Tóth Katalin
2022-06-28 Frissítve: 2022-11-14
2022-06-28 Frissítve: 2022-11-14
28039091

Sokan az első munkahelyükön vagy egy új cégnél lévő cafatéria rendszer egyik lehetőségeként találkoznak először az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással. Ilyenkor a belépés mellett rögtön a befektetési portfólió megválasztása jön. A portfóliót később módosítani is lehet. Segítünk a döntésben. 

 

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál általában 3-5 portfólió közül választhatunk, amelyek különböző mértékű kockázatokat hordoznak, és a magasabb kockázatú portfóliók várható hozama általában többszöröse az alacsony kockázatúaknak. A portfólió kockázatát gyakran számokkal jelölik, 1-től 5-ig vagy 7-ig. 

 

Azt is érdemes megnéznünk, hogy a különböző portfóliók eddig hogyan teljesítettek. Ezt minden pénztár közzéteszi, és a jegybank weboldalán is megtalálhatjuk. A múltbeli teljesítmény ugyan nem garancia a jövőbeli hozamokra, de hasznos támpont a portfólió megítéléséhez. Érdemes azt is megnéznünk, hogy az adott portfólió hogyan teljesített a saját maga által meghatározott referenciaindexhez képest. 

 

Nem árt a választott portfóliónk teljesítményét figyelemmel kísérni, lehetőleg egy hosszabb időszakot figyelembe véve, mert a pénztáraknál meghatározott időközönként lehetőségünk van a pénztár kínálatából egy másik portfólióra váltani. Sose váltsunk elhamarkodottan, éppen akkor, amikor a portfóliónk éppen rosszul teljesít, mert így realizáljuk a veszteséget, amely egy idő múlva, a piaci viszonyok rendeződésével megszűnhetett volna. Például a részvényeink árfolyama újra emelkedett volna. Több portfóliónk úgy lehet, ha egyszerre több önkéntes magánnyugdíjpénztárban vagyunk tagok. 

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárból, csak akkor vehetjük ki a pénzünket, amikor elérjük a hivatalos nyugdíjkorhatárt, tehát a legfontosabb szempont az lehet, hogy hány évünk van még a nyugdíjig, és az is, hogy mennyire tudjuk tolerálni a veszteséget, ha például egy rendkívüli esemény, háború, energiaválság vagy más ok miatt éppen nagyot esik a befektetésünk értéke. Aki ezt átmenetileg sem tudja viszonylag nyugodtan elviselni, az a növekedési helyett például választhat kiegyensúlyozott portfóliót.

 

Dinamikus, Növekedési, Kockázatvállaló portfóliók

Ha még hosszú ideig fogunk a nyugdíjra takarékoskodni, akkor választhatunk egy kockázatosabb portfóliót is a magasabb hozam reményében. Ezekben általában magas a részvények aránya, és azok közül is nemritkán a technológiai részvényekbe és más kockázatos eszközökbe fektetnek. Ezeknél a részvényportfólióknál például egy tízéves periódus alatt előfordulhat árfolyamesés, pillanatnyilag teljesíthetnek rosszul, de ez 10-15 év átlagában jellemzően “begyógyul“, a veszteségeinket előbb-utóbb visszanyerjük. Az ilyen portfóliókat általában a 45 év alatti pénztártagoknak ajánlják. Ezek a portfóliók átlagosan 6-8 százalékos hozamot értek el a múltban.

 

Kiegyensúlyozott, Medium portfóliók

Ezek általában 50 százaléknál kisebb arányban tartalmaznak részvényeket, a befektetett összeg nagyobb részét a biztonságosabb, de alacsonyabb hozamú kötvények teszik ki, a kockázat és a várható hozam is mérsékeltebb. Leginkább a 45-55 év közötti pénztártagok számára alkalmas befektetések. A kiegyensúlyozott portfóliók hosszú távon 5-7 százalékos hozamot szoktak hozni.

 

Klasszikus, Óvatos, Kockázatkerülő portfóliók

Általában túlnyomórészt kötvényeket, főleg állampapírokat tartalmaznak, a legkockázatkerülőbbek rövid futamidejűeket, így a nyugdíj eléréséig már nagyobb ingadozások nélkül gyarapodnak.  55-évesektől a 62 feletti pénztártagoknak általában ezeket a portfóliókat szokták ajánlani. A kockázatkerülő portfóliók általában 3-6 százalék körüli hozamot érnek el.

 

Céldátum portfóliók

Vannak olyan magánnyugdíj pénztárak, amelyek futamidő alatt egy előre meghatározott és közzétett befektetési politika alapján változtatják az eszközeik összetételét, hogy egy előre meghatározott évben hozammal a kezében távozhasson a befektető. Tehát dinamikus növekedési portfólióként indulnak, és ahogy közelednek a portfólió céldátumához, úgy változtatják befektetéseiket konzervatív, kockázatkerülővé. Ezek közül azt érdemes választanunk, amelynek céldátuma közel esik a várható nyugdíjbavonulásunk időpontjához.  

 

Sajnos kevesen, de vannak olyan nyugdíjpénztárak is, amelyek a fenti kategóriákon túl felajánlanak számunkra különböző befektetési stratégiákat és tematikákat. A nevét szeptembertől Alfára váltó Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár például egy abszolút hozamú portfóliót is felajánl. 

 

Mi az abszolút hozamú portfólió?

A világ különböző részein keres befektetési lehetőségeket, mégsem részvényportfólió, azaz nem kell egy előre meghatározott részvénysúlyt tartania, hanem a portfólió kezelő döntheti el, hogy az aktuális piaci kilátások és a saját várakozásai alapján milyen mértékű részvénykockázatot vállal. Kedvezőtlennek ítélt időszakokban a portfólió akár részvénypiaci esésre játszó pozíciókat is felvehet, illetve azokkal csökkentheti az egyedi részvények tartásából fakadó kockázatot. A portfóliókezelő célja olyan befektetési összetétel kialakítása, amelyben alulértékelt egyedi részvények, szektorok illetve országokat lefedő indexek szerepelnek, és amelyektől az alap kezelője az ajánlott befektetési időtávon jelentős felértékelődést vár. 

 

Az alapba egyedi, egymással nem korreláló befektetési ötletek mentén és alapos elemzést követően kerülnek részvények, így az alap nem szorítkozik földrajzi régiókra, vagy iparágakra. Az alap kezelője és részvényelemzője rendszeresen felülvizsgálja, hogy az egyes részvények esetében fennállnak-e még a bekerülést támogató faktorok. Van olyan abszolút hozamú portfólió, amely árupiaci termékekbe és egyéb eszközosztályokba is befektethet.

 

Nem feledkezzünk meg az adókedvezményről!

Az önkéntes nyugdíjpénztárba újonnan belépőknek a hosszú távú előtakarékosság mellett érdemes azt is fejben tartaniuk, hogy ezt a megtakarítást az állam adókedvezménnyel támogatja. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után 20 százalékos, de maximum 150 ezer forintos adókedvezményt igényelhetünk minden évben. Ehhez éves szinten 750 ezer forintot kell befizetnünk. Ráadásul az adókedvezményből a pénztár díjakat sem von le. Az adókedvezményt a nyugdíjpénztári számlánkon történő jóváírással kapjuk meg, tehát ennyivel növekszik a megtakarításunk.

Erről az adókedvezményről fontos tudni, hogy a másik öngondoskodási lehetőség, az egészségpénztári tagság és befizetés után is ugyanennyi jár. Az összeg maximuma ugyanakkor nem pénztáranként külön-külön, hanem összeszámítva értendő. Tehát az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetéseink után összesen vehető igénybe évente ennyi.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!