Adó-visszatérítés lehetőségei

Ne hagyd a kasszában a pénzt! Így maximalizálhatod az év végén az adóvisszatérítéseid

Adó-visszatérítés lehetőségei

Ne hagyd a kasszában a pénzt! Így maximalizálhatod az év végén az adóvisszatérítéseid

Vrazsovits Rita
2021-12-27 Frissítve: 2023-12-20
2021-12-27 Frissítve: 2023-12-20
17841655

Néhány nappal az év vége előtt is meg tudjuk még szerezni a lehető legnagyobb adókedvezményt a nyugdíj megtakarításra vagy egészségpénztárba befizetett extra összeggel. Mielőtt utalunk, érdemes számba venni az egyes kedvezményeket, és most az sem, kapunk-e családi szja visszatérítést, és ha igen, marad-e még visszaigényelhető adónk.

 

Az év utolsó napjaiban érdemes megnézni, hogy maradt-e még arra pénzünk, hogy extra befizetésekkel minél több adójóváírást kapjunk a különböző kedvezményes megtakarítások után, például nyugdíj előtakarékossággal vagy önkéntes pénztárral. Az idei év a megtakarítók jelentős részének kivételes lehet abból a szempontból, hogy a családi szja visszatérítésnek köszönhetően a megtakarítás gyarapítása nélkül is visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t vagy annak egy jelentős részét. A jogosult szülők az egyszeri kedvezmény értelmében maximum 809 ezer forintra tehetnek szert, míg a különböző megtakarítások után visszaigényelhető maximum összeg 280 ezer forint. 

 

Az év végi extra öngondoskodás pusztán adózási szempontból sok családnak fölöslegessé válhat most, mivel az egyszeri családi visszatérítésen felül csak akkor élhet plusz kedvezményekkel, ha a 2020-as átlagbérnél többet visznek haza. Ha ennél alacsonyabb a jövedelmük, akkor a plusz befizetés hiábavaló az adójóváírás szempontjából. Olyan megtakarítók is vannak azonban, akik nem részesülnek a családi adó-visszatérítésből vagy a jóváíráson felül is marad visszaigényelhető szja-juk. Nekik összegyűjtöttük, hova érdemes év végéig befizetni a megtakarítást. 

 

A nyugdíj előtakarékosság mindig jó ötlet

Az öngondoskodás egyik leghasznosabb formája, ha nyugdíjcélú megtakarításba kezdünk. Ha emellett az adójóváírás igénybevétele is a célunk, akkor három út közül választhatunk, sőt ezeket akár kombinálhatjuk is.

 

  1. Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításoknak két fő típusát különböztetjük meg: a megtakarítással egybekötött “hagyományosnak” tekinthető életbiztosítás kifejezetten nyugdíjcélú változatát, illetve a unit-linked, más néven befektetési egységekhez kötött biztosításokat. Az előbbi kisebb kockázatú, a megtakarításhoz nem szükséges különösebb pénzügyi, befektetési  ismeret, ennek megfelelően azonban a várható hozam is szerényebb. A unit-linked biztosításoknál ezzel szemben nagyobb szerep jut a befektetőnek, és magasabb hozamra is szert tehet, ha rendszeresen foglalkozik a befektetéseivel, de a kockázata is nagyobb. 

 

A nyugdíjbiztosításba fektetett pénz után 20 százalékos adójóváírást vehetünk igénybe, de évente legfeljebb 130 ezer forintot. Ehhez évente legalább 650 ezer forintot kell befizetni.

 

  1. Nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz)

A nyugdíj előtakarékossági számla, rövidítve nyesz szintén a nyugdíjas évekre félretett megtakarítás gyarapításában segít. A 20 százalékos adójóváírás a nyesz esetében is igénybe vehető, viszont csak 100 ezer forintig. Az összeg maximalizálásához legalább félmillió forint befizetésére van szükség évente. 

 

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár

A nyugdíjpénztár az egyszerűbb és olcsóbb nyugdíj előtakarékossági formák közé tartozik. Az adójóváírás legfeljebb 150 ezer forintig érvényesíthető, évi legalább 750 ezer forintos befizetés esetén. Az önkéntes nyugdíjpénztárak várható hozamait ezzel a kalkulátorral lehet összehasonlítani.

Több nyugdíjcélú megtakarítás, több adójóváírás

Nyugdíj előtakarékossággal évente összesen akár 280 ezer forint adójóváírásra is szert tehetünk. Egy megtakarítási formával legfeljebb 100-150 ezer forint igényelhető vissza, viszont ha párhuzamosan legalább két eszközt is választunk, akkor 280 ezer forint is lehet maximum adójóváírás összege. 

 

Nem a nyugdíjmegtakarítás az egyetlen lehetőség

A nyugdíjcélú megtakarítások mellett más lehetőség is van az adójóváírás kiaknázására, ezek közé tartozik például az önkéntes egészségpénztár és az önsegélyező pénztár is. 

 

Az egészségpénztár nagy előnye más megtakarítási formákhoz képest a rugalmas felhasználhatóság. Finanszírozható a befizetett pénzből magánorvosi ellátás, emellett pedig számos egyéb, az egészségmegőrzéshez vagy rehabilitációhoz kapcsolódó termék és szolgáltatás is. Elszámolhatóak többek között a gyógyszerek, a babaápoláshoz szükséges eszközök, szűrővizsgálatok, gyógyászati segédeszközök, de akár a gyógytorna vagy egy vakvezető kutya költségei is. 

Az egészségpénztárak zöme emellett önsegélyező pénztárként is működik, ami például a fennálló lakáshitel tartozásunk csökkentésénél lehet hasznos. Az önsegélyező pénztárba befizetett pénzből legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékáig törleszthetjük a lakáshitel részletét. 2022-ben ez az összeg 30 000 forint lesz. 

 

Az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári befizetések után is igénybe vehető a 20 százalékos adójóváírás, legfeljebb 150 ezer forintig. Fontos azonban, hogy az önkéntes pénztárakba történő befizetések után összesen járhat 150 ezer forintos jóváírás. Tehát ha az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári befizetések mellett önkéntes nyugdíjpénztári tagságunk is van, akkor számlákra összesen befizetett összeg után vehető igénybe maximum 150 ezer forint jóváírás, nem pénztáranként. 

További kedvezményekre is érdemes figyelni

Az öngondoskodás nem az egyetlen útja az adójóváírásnak. Pénz járhat vissza az adóalapból például a friss házasoknak, vagy azoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek. Az első házasok kedvezményét a házasságkötést követő 24 hónapban tudják igénybe venni a pár tagjai, összesen 120 ezer forint értékben

 

A betegség miatti személyi kedvezményhez minden esetben szükség van orvosi szakvéleményre, amivel a fennálló betegséget igazolják. A személyi kedvezményre jogosultak 2022-ben a minimálbér 10 százalékával számolhatnak, azaz havi 10 000 forint adójóváírást tudnak igénybe venni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!