Nyugdíjbiztosítás

Milyen megtakarítástól várhatsz érdemi nyugdíjat öregkorodra?

Nyugdíjbiztosítás

Milyen megtakarítástól várhatsz érdemi nyugdíjat öregkorodra?

Bank360 tartalom
2022-08-24 Frissítve: 2022-11-04
2022-08-24 Frissítve: 2022-11-04
29002628

Ha valódi nyugdíjkiegészítést akarunk magunknak öregkorunkra, akkor el kell kezdenünk elég korán és elég nagy összeget rendszeresen félretenni erre. Ha már viszont ennyit spórolunk rá, akkor érdemes profikra bízni a megtakarításunk biztonságos kezelését.

 

2021-ben a nettó átlagkereset 291 800 forint volt, idén májusban viszont már 329 700 forintot tett ki. Ezzel szemben a több mint 2 millió öregségi nyugdíjban részesülő honfitársunk tavaly átlagosan csak 150 571 forint nyugdíjat kapott. Nem meglepő tehát, hogy több mint 1,5 millióan már igénybe veszik valamelyik államilag támogatott nyugdíjmegtakarítási formát, köztük a nyugdíjbiztosításokat. 

 

Ha belegondolunk, hogy egy átlagnyugdíjból milyen életszínvonal biztosítható, akkor még inkább szükségesnek látszik az előtakarékosság, amivel akkor tudunk plusz pénzt gyűjteni öregkorunkra, amikor még megvan ehhez a megfelelő jövedelmünk. A Policy Agenda kutatói által publikált legutóbbi, 2019-es, létminimum számítás szerint egy egyfős háztartás esetén 101 400 forint volt a létminimum, míg a társadalmi minimum összege 129 700 forintot tett ki. 

 

A társadalmi minimum az az összeg, amely szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Azt még legfeljebb megbecsülni lehet, hogy a mostani élelmiszer- és energiaár-emelkedés után a társadalmi minimum mekkora értéket tesz ki, de az valószínű, hogy a nyugdíjasok jelentős része ez alatt a szint alatt él.

 

Ennek ellensúlyozásában segít az, ha időben elkezdünk megtakarítani a nyugdíjas időnkre. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni, nem érdemes azzal elütni a dolgot, hogy hol van az még. Ahhoz ugyanis, hogy nagyobb összeg gyűljön össze, ami már érdemi nyugdíjkiegészítésre elég, időben el kell kezdeni megtakarítani, és nem is csupán havi néhány ezer forintot. 

 

Nyugdíjbiztosítással nagyobb összeget gyűjthetsz össze

Nyugdíjbiztosítással esélyünk van akkora összeget felhalmozni, ami már érezhető segítség lesz idős korunkban. A nyugdíjbiztosításnál a biztosítók általában csak 10-15 ezer forint körüli minimális havi megtakarítást várnak el, de érdemes ennél akár lényegesen nagyobb havi befizetést is vállalni, ha arra a jövedelmünk és kiadásaink alapján lehetőségünk van. Így ugyanis már jelentős megtakarítás gyűlik össze a számlánkon 65 éves korunkig. 

 

Ehhez jön még az állami adókedvezmény. Ez az általunk nyugdíjbiztosításra félretett összeg 20 százaléka, évente maximum 130 000 forint, ami az szja-befizetésünkből visszaigényelhető, és az összeget jóváírják a nyugdíjbiztosításunkban, tehát gyakorlatilag ennyivel nagyobb a hozamunk. 

 

Jó hozamú alapokba is fektethetsz

A nyugdíjbiztosítás nem a legolcsóbb nyugdíj előtakarékossági forma, nem ritka a 2 százalékot meghaladó teljes költség mutató (TKM), ezért azonban ennek megfelelő befektetési szolgáltatásokat is kapunk, amivel magasabb hozamot is érhetünk el. Profik kezelik a befektetett pénzünket, jóval több, akár 10-20 alapból választhatunk, mint például egy nyugdíjpénztárnál, ahol a választék általában csak 2-6 alap.

 

A 6-7 százalékos hosszabb távú hozamelvárás még nem túlzó, ha egy részvénytúlsúlyos és/vagy egyéb kockázatosabb eszközökbe, például ingatlanalapba vagy nyersanyag befektetésekre koncentráló alapba fektető eszközalapot választunk. Ennél nagyobb hozamot elvárni azonban nem reális hosszabb távon, persze ettől még megvalósulhat, de figyelembe kell venni, hogy itt akár több évtizedes befektetésről, megtakarításról van szó, aminek az ideje alatt akár több hullámvölgyet is átélünk 

 

Nem vagy egyedül

A biztosítónál, illetve a biztosítási brókercégnél törődnek is velünk. Míg az olcsó nyugdíj előtakarékossági számlánál (NYESZ) folyamatosan magunknak kell döntenünk a befektetésünkről, a nyugdíjbiztosításnál nemcsak profi alapkezelők, hanem gyakran személyes tanácsadó is segít eligazodni a pénzügyi döntések világában. Aki úgy érzi, hogy szüksége van erre a szakértelemre ahhoz, hogy tartósan biztonságban legyen a pénze, és jó hozamot érjen el, annak a nyugdíjbiztosítás megfelelő megtakarítási forma az előtakarékosságra.  

 

Van egy jó “értékpapírszámlád”

Számos nyugdíjbiztosításnak megvan még az az előnyös tulajdonsága, hogy eseti számla is tartozik hozzá. Ha a biztosítási szerződésben szereplő díjnál több pénzt tudsz befizetni, azt eseti díjként megteheted, és akár ugyanolyan alapokba fogják ezt a pénzt befektetni, mint a nyugdíjmegtakarításodat.

 

Rokkantság esetén is pénzhez jutsz

A nyugdíjbiztosítás örökölhető, az örökös adó és illetékmentesen felveheti a pénzt, és 40 százalékot elérő rokkantság esetén is fizet, ami nyilván nagy segítség ilyen helyzetben.

 

Fontos még, hogy a nyugdíjbiztosítás a biztosítás megkötésekor érvényes nyugdíjkorhatár betöltésekor felvehető. Ez jelenleg 65 év. Tehát ha időközben megemelik a nyugdíjkorhatárt, mi akkor is megkapjuk a pénzt 65 évesen.

 

A nyugdíjbiztosításokról itt tájékozódhatsz részletesebben az oldalunkon.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!