Forintban nagyot lehetett kaszálni az aranyon

A dollártól csillog sokkal fényesebben az arany a magyaroknak

Forintban nagyot lehetett kaszálni az aranyon

A dollártól csillog sokkal fényesebben az arany a magyaroknak

Bank360 tartalom
2022-10-10 Frissítve: 2023-02-08
2022-10-10 Frissítve: 2023-02-08
29847113

Annak ellenére vesznek a magyarok sokkal több aranyat, hogy a nemesfém tőzsdei ára az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent. A dollár szárnyalása azonban megoldja nekik, hogy még így is megérje vásárolniuk.

 

A lakossági kisbefektetők közül egyre többen fordulnak az arany felé. A viharos gazdasági környezetben hagyományosan biztonságosnak tekintett befektetési forma hozama ráadásul az elmúlt egy évben megközelítette a 30 százalékot - értékelte a hazai piacot a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt.

 

Ez a válságok háborúk idején hagyományosan menekülő befektetésnek számító arany esetében nem is lenne annyira meglepő, csakhogy ez olyan helyzetben történt meg, amikor az arany ára elég szépen esett. 

 

2019 végén, a járvány előtt az arany árfolyama 1500 dollár körül mozgott unciánként (31,1 gramm). A Covid ezt félév alatt 2000 dollárig repítette, majd tavaly 1800 dollár környékén kereskedtek vele. Az ukrán-orosz háború az idén márciusban innen ismét 2000 dollár fölé, járvány szintre  lökte az árat, azóta azonban hullámokban ugyan, de elég jelentősen csökken az árfolyam, ami jelenleg 1700 dollár alatt van. 

 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a magyar buktak volna az aranyvásárlásukon. A dollár nagy erősödése forintban még az arany árfolyamának jelentősen csökkenése ellenére is szép profitot hozott nekik. A Conclude által írt profitot tehát valójában a forint gyengülése okozta. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az aranyon keresztül zsebelték be a kisbefektetők a dollár árfolyamának nyereséget. Ennek köszönhető, hogy a tavaly ilyenkori 17 ezer forinthoz képest 23 ezer forint közelében van egy gramm arany ára.  

 

A BÁV Zálog adatai szerint megduplázódott a befektetési célú aranytömbök (BCA) forgalma az év első felében. 2021-ben a BÁV-nál összesen egymilliárd forintért értékesítettek BCA-t, idén viszont már februárban félmilliárd forintnál járt a forgalom, júniusra pedig az értékesítés meghaladta az egymilliárdot. A növekedés azóta is folytatódik, hiszen júniusra az értékesítés meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig 72 kilogramm kelt el belőle, miközben az aranyékszerek forgalma is jelentősen nőtt egy év alatt. 

 

A BÁV Zálog szerint az ajándékozás mellett itthon is egyre többen befektetési céllal vásárolnak aranytömböt. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy a legtöbb esetben csak a meglévő készletek szabnak határt a forgalomnak. A Conclude azt tapasztalja, hogy az aranypiac a koronavírus-járvány kitörése óta ellátási nehézségekkel küzd, a magánszemélyek által elérhető aranytömbökből és aranyérmékből folyamatos a hiány. A Conclude szakértői szerint a mostani árfolyamszintek kifejezetten vonzóvá teszik az aranyvásárlást, így megélénkülő keresletre számítanak a következő időszakban. 

 

Az aranybefektetésen gondolkodók többféle módon is megtehetik ezt. A szokásos módszer a BCA aranytömbök vásárlása, amit aztán otthon vagy például banki széfben őriznek, de úgy is lehet aranyunk, hogy az fizikailag nincs a birtokunkban. A Conclude arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak olyan egyszerű és akár kisösszegű havi megtakarítással is elérhető konstrukciók, amelyekben a magánszemélyek forintban, euróban, dollárban is utalhatnak, akár változó összegeket is. A megtakarításaikat automatikusan külföldön tárolt fizikai aranyra váltják az aktuális árfolyamon.

 

A BÁV Zálognál azt tapasztalják, hogy sokan átalakítják a befektetéseiket, aminek részeként az infláció elől aranyba menekítik a pénzüket. Míg a lakosság leginkább az ékszert, addig a vállalkozók az aranytömböt részesítik előnyben, amelyre egy átmeneti pénzügyi probléma esetén gyorsan és egyszerűen kérhetnek zálogkölcsönt is.

 

Így drágult az arany több mint ezer dollárt

A tapasztalatok azt mutatják, hogy habár az arany árfolyama válságok során nem kezd el törvényszerűen emelkedni - olyan is megfigyelhető volt, hogy az arany ára is esni kezdett először és csak ezután kezdett tartósabb emelkedésbe -, hosszabb távon szinte mindig jó menekülő útnak bizonyult. 

 

A legközelebbi példa, a 2008-as pénzügyi válság kezdetekor az arany árfolyama sem indult azonnal emelkedésnek, eltartott egy ideig, amíg a nemesfém árfolyama stabilizálódott, a jegyzése akkor 700 dollár körüli szinten mozgott. Azonban ezt követően egy masszív emelkedést láttunk, ami jó 3 évig tartott, majdnem az 1800 dolláros szintig. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!