Mostanában csak a dollárba befektetőknek lehetnek igazán szép álmaik

Ez vár a befektetőkre, ekkorra tetőzhet az infláció

Mostanában csak a dollárba befektetőknek lehetnek igazán szép álmaik

Ez vár a befektetőkre, ekkorra tetőzhet az infláció

Bank360 tartalom
2022-11-01 Frissítve: 2022-10-31
2022-11-01
30155249

Nem mostanában lesz jobb, a befektetőknek még jó ideig a jelenlegihez hasonló körülményekre számíthatnak. A hazai inflációs 2023 elején várható, és annak is örülhetünk, ha a forint euró árfolyama 420-on belül marad - így összegezhető az OTP privátbanki ügyfeleknek készült friss helyzetértékelése.

 

Az OTP Elemzési Központ és az OTP Global Markets szakértői minden évben elkészítik az OTP Private Banking ügyfeleinek az éves Befektetési Stratégiát, amit negyedévente frissítenek. A mostani frissítés helyzetértékelése szerint évtizedek óta nem látott inflációs nyomás sújtja az év utolsó hónapjaiban a fejlett gazdaságokat, és egyre nagyobb a kockázata egy általános recessziónak is, amely alól várhatóan Magyarország sem tudja kivonni magát. A recessziós félelmek erősödése következtében a globális bizonytalanság a nyersanyagpiacokat is elérte, miközben a részvénypiacokat is negatív hangulat uralja. A stagflációs időkben egyedül a dollár tud támaszt nyújtani a befektetőknek.

 

A tavasz hozhat csak enyhülést a piacokon

További lassulás prognosztizálható Európában és a tengeren túl is az előttünk álló hónapokban, enyhe recesszió sem zárható ki. Az OTP Global Markets szakértői szerint egyelőre nincsenek pozitív fordulatra utaló változások, és az infláció gyors csökkenésével kapcsolatos várakozások is túl optimisták. 

 

A 2023-as gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői várakozások továbbra is csökkennek, az USA-ban 1% alatti, az eurozónában 0% körüli GDP növekedést vár a piac, mivel az energia- és élelmiszerárak fokozták a drágulást, így csökkentek a reálbérek, a jegybankok pedig szigorítottak, jelentősen emelve a kamatokat. Mindezeknek következtében a (fogyasztói) bizalomindexek recessziós tartományba estek.

 

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcsot ért el az infláció, de a drágulás üteme már a tetőzés jeleit mutatja. A helyzetet mérsékli, hogy az USA kevésbé kitett az energiakrízisnek. Európa kiszolgáltatottsága sokkal súlyosabb, így a kontinensre vonatkozó kilátások borúsabbak, de a szakértők szerint itt is közel lehetünk az inflációs csúcshoz. Az OTP Global Markets elemzői szerint a korábbi tőzsdei gázárcsúcs szintje (340 euró/MWh) akár 5 százalékos recesszióval is járhatna, de a jelenlegi gázárszint csak stagnálást vagy enyhe recessziót okozna Európában, mivel az állami támogatási programok és a korábbi magánmegtakarítások felhasználása részben ellensúlyozzák a reáljövedelem-sokkot. Az energiaigényes iparágak a magas árak miatt folyamatosan szűkülnek és veszítenek versenyképességükből.

 

A magyar infláció 23 százalékon tetőzhet

Magyarországon az OTP Global Markets szakértői szerint enyhe recesszió veszélye fenyeget. A fizetési mérleg hiánya gyorsan romlik, 2023-ra elérheti a GDP 10%-át 180 eurós gázár mellett, míg a jelenlegi 120 euró körüli árszintekkel számolva 6-7%-os hiány adódik. Mivel az energiaimportot adósságból kell fedezni, a GDP-hez viszonyított külső adósság szintén emelkedik. Az ország devizatartalékai két-három negyedévig tehetik lehetővé az energiaszámlához szükséges deviza biztosítását, de nem elegendőek a széleskörű devizapiaci beavatkozáshoz.

 

Az OTP elemzői szerint Magyarországon az infláció 23 százalékon tetőzhet 2023 elején, amiben egyaránt közrejátszanak nemzetközi és belföldi hatások. Globális szinten a koronavírus-járvány még mindig nem tűnt el teljesen, és erőteljesen képes befolyásolni a keresletet. A belföldi folyamatokat tekintve pedig belső fogyasztás túlfűtöttsége, a csökkenő piaci bizalom, valamint a gyengülő forint játszik szerepet az infláció alakulásában. A negyedik negyedévre a GDP növekedése 0-1% körülire lassulhat. A kockázatok magasak, de már látszik a csökkenésük.

 

„Az előttünk álló időszakban további inflációs sokkok várhatók. A gyenge forint, az árstopok, a magasabb vállalati energiaköltségek és adóterhek áthárítása, és a feszes munkaerőpiac erőteljes hatásokat fejthetnek ki az árakra. Várakozásaink szerint az infláció 2023 első negyedévében 23 százalékos szinten tetőzhet, majd 16 százalék körüli értéken fog stabilizálódni jövőre – jósolja Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője.

 

Nyomás alatt marad a forint, egekben a dollár

Az MNB 5 százalékos sürgősségi kamatemelése elég lehet, a forint euró árfolyamának 420 alatti stabilizálódására számítanak az OTP szakemberei az euróhoz képest. Idővel a gázárak csökkenése valószínűsíthető, aminek támogató hatása lehet a forint árfolyamára.

 

Az OTP Global Markets szakértői egy évvel ezelőtt emelték felülsúlyozásra a dollárral kapcsolatos ajánlásukat, a deviza azóta 15%-kal erősödött, egészen paritásig az euróval szemben, amire 2002 óta nem volt példa. Ráadásul az idei év is tartós erősödést hozott, a dollár árfolyama minden negyedévet emelkedéssel zárta, azon kevés befektetési eszközök egyike volt, mellyel pozitív hozamot lehetett elérni.

 

Az erősödő trend tartós marad a Fed szigorú politikájának hatására az OTP Global Markets szakértői szerint. Az európai energiaárak emelkedése következtében az eurozóna folyó fizetési mérleg egyenlege jelentősen romlott, a nagyobbrészt saját energiaforrásokra támaszkodó Egyesült Államokban ilyen mértékű romlás nem történt. Ez rontja az euró egyensúlyi értékét, és tovább erősíti a dollárt. Előre tekintve azonban már az amerikai valuta erősödésének mérséklődésére mutatkozik nagyobb esély. Az előttünk álló hónapokban a stagflációs környezet fennmaradhat, ez a dollárnak kedvez, ahogy a geopolitikai feszültségek (orosz mozgósítás, Tajvan-Kína, Irán) is a menedékdeviza szerepet erősítik.

 

Általános a bizonytalanság a nyersanyagpiacokon

Az elmúlt néhány hónapban már nem teljesített jobban az árupiaci szektor sem a többi piaci szektorhoz viszonyítva néhány kivételtől eltekintve, ami elsősorban a romló gazdasági kilátások és a recessziós félelmek következménye. Az olaj- és gázpiacokon továbbra is komoly ellátási bizonytalanságok tapasztalhatóak, és más nyersanyagok kapcsán sem oldódtak meg a kínálati problémák. Az emelkedő hosszú reálhozamok és erősödő dollár miatt az arany gyengén teljesít, nem tudta megtartani menedékeszköz szerepét.

 

Marad a védekező állás a részvénybefektetésekben

A részvénypiaci mozgások a klasszikusan hosszabb lefutású negatív trendekbe illeszkednek. Jelenleg a részvénypiac ugyan nem drága, ám a gazdasági kilátásokat figyelembe véve a kockázatok továbbra is jelentősek. „Továbbra is érdemes alulsúlyozott pozíciókat tartani a részvénypiacon. Az árazási szintek már átlagosra normalizálódtak, de a profitvárakozások még mindig túlzóan optimisták – állítja Sándor Dávid, az OTP Global Markets vezető befektetési stratégája. A közelgő profitrecesszió még lejjebb húzhatja az indexeket, ilyen kilátások mellett a defenzívnek hívott ágazatok – mindenekelőtt az egészségügy vagy az alapvető fogyasztási javak – lehetnek jó választások.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!