Azok a kkv-k igényelhetnek támogatást, amelyeknek nagy az energiaköltsége

Így igényelhetik az ártámogatást a kisvállalkozások gázra, áramra és távhőre

Azok a kkv-k igényelhetnek támogatást, amelyeknek nagy az energiaköltsége

Így igényelhetik az ártámogatást a kisvállalkozások gázra, áramra és távhőre

Bank360 tartalom
2022-10-07 Frissítve: 2023-01-12
2022-10-07 Frissítve: 2023-01-12
29820923

Az energiaköltségeik növekményének 50 százalékát is megkaphatják a kis- és középvállalkozások az év utolsó három hónapjára. A gázra, áramra és távhőre vonatkozó lehetőségre a meghosszabított határidő szerint 2023. január 31-ig lehet regisztrálni, majd azután március 31-ig pályázni. Ezen felül energiahatékonysági beruházáshoz is támogatást lehet kapni.

 

A feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázatát, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium ügynöksége a kiírás óta az áram- és gáz mellett a távhőköltségekre is kiterjesztették.

 

A kormány október 6-án kihirdetett 1477/2022. számú határozata rendelkezik a pályázat lebonyolításáról. Ebben felső korlátot is szab a kkv-k rezsicsökkentésének támogatására. A kkv-k energiaköltségeinek támogatására maximum 75 milliárd forintot, a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházásokhoz önerő-támogatásként pedig maximum 25 milliárd forint áll rendelkezésre. Természetesen arra a későbbiekben is van módja a kormánynak, hogy ezt az összeget túligénylés esetén megemelje, de azért érdemes sietni majd a pályázatok benyújtásával, ha egy vállalkozás biztosra akar menni.

 

A pályázati felhívást a Technológiai és Ipari Minisztérium a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.-n keresztül jelentette meg, ez a szervezet végzi a támogatással kapcsolatos feladatokat.

 

Az alábbiakban összefoglaltuk a pályázat két támogatásának legfontosabb feltételeit.

 

A pályázat címe

Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022

 

A pályázati részei

 • Vissza nem térítendő közvetlen támogatás 2022. október, november, december havi energiaköltség növekmények fedezésére (A-támogatás)
 • Az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatás (B-támogatás)

 

Jelentkezés, regisztráció

A jelentkezők számára kötelező a regisztráció a támogatási kérelmek benyújtásához. A regisztráció 2023. január 31-ig nyújtható be az erre a célra létrehozott pályázati felületén (www.energiatamogatas2022.hu). A regisztrációt követően előzetes jogosultságvizsgálat is történik.

 

A támogatás formája

A-támogatás önállóan, illetve az energiahatékonyság növelését célzó beruházáshoz igényelt hitel önerő-támogatásával (B-támogatás) kombinálva is igénybe vehető.

 

B-támogatás azoknak a vállalkozásoknak nyújtható, amelyeknek megvan az energiaköltség növekmény támogatásra (A-támogatásra) vonatkozóan támogatói okirata.

 

A beruházás a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukció keretében ehhez a pályázathoz kapcsolódóan kialakított energiahatékonyság javítására, illetve technológiaváltás elősegítésére irányulhat.

 

A támogatások feltételei

A-támogatás

 • A vállalkozás a támogatási kérelem benyújtásához szükséges regisztráció benyújtásakor kkv-nak minősül.
 • A vállalkozás fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától a feldolgozóiparba tartozik vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik.
 • A vállalkozás 2021. évi energiaköltsége eléri az azonos évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát. (Az eredetileg 3 százalékos szabály november 21.-től változott meg, 2 százalékra csökkent a határ.)
 • Ha a vállalkozás értékesítési nettó árbevételének legnagyobb hányada feldolgozóipari tevékenyégből származik, de a főtevékenysége nem tartozik a feldolgozóipari tevékenységek körébe, a vállalkozás az erről szóló hiteles nyilatkozat megtételével és a további feltételek teljesülése esetén jogosult támogatási kérelmet benyújtani.
 • A vállalkozás 2021-ről teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik.
 • Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások magyarországi székhelyén, telephelyén, illetve fióktelepén felmerült költségei támogathatóak.
 • A támogatói okirat biztosítékaként a pályázó a támogatási összeg 100%-ának megfelelő biztosíték nyújtására köteles.

 

B-támogatás

 • − A vállalkozás energiaköltség-növekmény támogatásban (A-támogatás) részesül.
 • − Olyan energiahatékonysági beruházás megvalósítását vállalja, amelyre Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukción belüli, e pályázathoz kapcsolódóan kialakított hitelt kíván felvenni.
 • − Rendelkezik hatályos beruházási hitelszerződéssel a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel keretében.

 

Elszámolható költség és a támogatás mértéke

A-támogatás

A 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december havi, számlával igazolható földgáz és/vagy villamosenergia és/vagy távhő havi átlagárak növekménye, szorozva a 2022. év azonos havi fogyasztással (teljes elszámolható költség). Az áfa és az egyéb, nem közvetlenül az energiaköltségekhez kapcsolódó tételek nem minősülnek elszámolható költségnek.

A támogatás mértéke a teljes elszámolható költség 50%-a.

 

B-támogatás

A hitellel érintett energiahatékonysági beruházás nettó összköltségéhez biztosítandó maximum 15% önerő. (Ha a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult, a költségek bruttó értéke jelenti a támogatást az alapját.

 

Támogatási időszak

2022. október 1. és 2022. december 31. közötti időszak.

Az A-támogatás esetén támogatási kérelmet a különböző hónapokra külön-külön, a tárgyhónapot követően is be lehet nyújtani, de lehetőség van több hónapra vonatkozó támogatási igény egyszerre, a támogatással érintett hónapokat követően történő benyújtására is.

 

Igényelhető maximális támogatás

A két támogatási formában együttesen

 • maximum 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, ha a vállalkozás válságtámogatásként veszi igénybe,
 • maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, ha de minimis támogatásként veszi igénybe.

A vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

 

A támogatásért kötelező vállalások

A-támogatásban és B-támogatásban egyaránt:

 • A vállalkozás vállalja, hogy a 2022. III. negyedév végi foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10%-kal csökken 2023. III. negyedév végére.
 • A vállalkozás vállalja energiahatékonysági beruházás végrehajtását legkésőbb 2024. december 31. napjáig.

 

Támogatási kérelem benyújtásának módja és határideje

A-támogatás:

Sikeres regisztrációt és a jogosultság támogató általi megállapítását követően 2023. március 31-ig nyújtható be kérelem az erre a célra létrehozott pályázati felületen (www.energiatamogatas2022.hu). Adószámonként adott hónapra kizárólag egy támogatási kérelem nyújtható be.

 

B-támogatás:

A beruházási hitelhez kapcsolódó támogatási kérelem a hitelintézeti szerződéskötést és annak hatályba lépését követően, legkésőbb 2023. március 31-ig nyújtható be a www.energiatamogatas2022.hu oldalon. A benyújtáshoz a pályázónak rendelkeznie kell az A-támogatás támogatói okiratával, illetve a beruházásra vonatkozó hitelszerződéssel.

 

A támogatás folyósítása

A-támogatás:

A támogatást egy összegben vagy több részletben folyósítják a támogatói okirat hatálybalépését követő 10 munkanapon belül.

 

B-támogatás:

A hitelszerződés megkötésének és hatályba lépésének igazolását követően kiállított támogatói okirat hatálybalépését követő 10 munkanapon belül.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!