A jogosult kisvállalkozások most jó nagy rezsitámogatást kaphatnak

Óra indul: mától regisztrálhatnak a kisvállalkozások a rezsicsökkentő támogatásra

A jogosult kisvállalkozások most jó nagy rezsitámogatást kaphatnak

Óra indul: mától regisztrálhatnak a kisvállalkozások a rezsicsökkentő támogatásra

Bank360 tartalom
2022-10-20 Frissítve: 2022-11-21
2022-10-20 Frissítve: 2022-11-21
30058319

Az év egyik legfontosabb határideje kezd el ketyegni a kisvállalkozásoknak. Mától regisztrálhatnak ugyanis az energiaköltségeik emelkedésének felét visszatérítő pályázatra.

 

Nemcsak sok lakossági felhasználónak kell szembenéznie a rezsiemelés nyomán jóval magasabb összegű energiaszámlákkal. A cégeknek sokkal borsosabb, jellemzően sokszoros összegű számlák érkeznek ősztől. 

 

A kormány egy hónapja jelentette be a jelzáloghitelesek kamatstopjának meghosszabbításával együtt, hogy támogatási pályázatot hirdet a kisvállalkozások számára a megnövekedett energiaköltségük részleges ellentételezésére. A nagy energiaigényű feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat a munkahelyek megőrzése érdekében vissza nem térítendő támogatással segítő programot az idénre 100 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) alá tartozó lebonyolító szervezet.

 

A “Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program” pályázatára magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek vehetnek részt. A pályázóknak 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, a cégkivonat szerinti főtevékenységük alapján a feldolgozóiparban kell működniük, vagy tavalyi értékesítésük nettó árbevétele legnagyobb részének feldolgozóipari tevékenységből kell származnia. További feltétel, hogy a múlt évi adatok alapján energiaköltségük elérje az árbevételük 3 százalékát.

 

A pályázatban a vállalkozások az idei október, november és december havi áram, gáz és távhő költségnövekményük felét kaphatják meg támogatásként, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben. A pályázóknak 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást kell végrehajtaniuk. A programban Széchenyi Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő forrást az önerő kiegészítésére. 

 

A jelentkezőknek a támogatás fejében vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig.

 

Az igénylés két szakaszban történik, ennek első része, a regisztráció veszi kezdetét október 20-tól. Az energiatamogatas2022.hu-n elérhető online felületen december közepéig várják a jelentkezéseket. A regisztrálás időpontja nem befolyásolja a támogatás megítélésének sorrendjét. A vállalkozásoknak a kitöltéshez szükségük lesz egyebek mellett ügyfélkapus felhasználónevükre, jelszavukra és a tavalyi negyedik negyedéves energiaszámláikra.

 

A kkv-k rezsitámogatási pályázatának feltételeiről és menetéről itt olvashatsz részletesen.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!