Hosszú ideig marad még a Stop tábla a lakáshiteleknél

Fellélegezhetnek a lakáshitelesek: még legalább 9 hónapig él a kamatstop

Hosszú ideig marad még a Stop tábla a lakáshiteleknél

Fellélegezhetnek a lakáshitelesek: még legalább 9 hónapig él a kamatstop

Bank360 tartalom
2022-09-17 Frissítve: 2022-11-10
2022-09-17 Frissítve: 2022-11-10
29311868

Fennmarad az élelmiszer- és üzemanyagárstop, és 2023 június végéig meghosszabbítják a jelzáloghitelesekre vonatkozó kamatstopot. Ezen felül támogatási programok is indulnak a nagy energiaköltségű kis- és középvállalkozásoknak.

 

Rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány döntése értelmében a jelenleg október 1-ig élő üzemanyagárstopot, valamint a számos alapélelmiszerre vonatkozó árstopot meghosszabbítják az év végéig, december 31-ig.

 

A kormány a korábban december 31-ig kitolt kamatstopot még félévvel meghosszabbítja. Ez a változó kamatozású jelzáloghiteleket érinti. Ez alapján az ilyen kölcsönök kamatfordulájánál az új kamat nem lehet magasabb, mint ami az 2021. október végi referenciakamatok alapján indokolt. Ez minden változó kamatozású lakáshitelt érint kamatperiódustól függetlenül. Leginkább a rövid, maximum egyéves kamatperiódusú kölcsönt fizetőknek jelent tömeges segítséget a kamatstop, de azokra is vonatkozik, akiknek hosszabb (5, 10 éves) kamatperiódusú hitele van, és a kamatforduló erre az időszakra esik. (A hitelekre vonatkozó korlátozott törlesztési moratórium elvileg ugyancsak december 31-ig él, ennek esetleges további hosszabbításáról egyelőre nem esett szó.)

 

A kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt is bejelentette, hogy az energiaintenzív tevékenységet folytató kkv-knak támogatási programot indítanak.

 

Akkor tekinthető ilyennek egy cég, ha a nettó árbevételének legalább 3 százalékát teszi ki az energiaköltség. Az ilyen kkv-k pályázhatnak a támogatásra. A program a feldolgozóipari cégeket érinti (azok ilyenek, amelyek a TEÁOR besorolás alapján ilyen tevékenységet folytatnak, illetve bevételük legalább 50 százaléka ilyen tevékenységből származik).

 

A támogatás alapján az októberi, novemberi és decemberi energiaköltségek (gáz és áram) növekményének 50 százalékát fizeti ki a kormány. A növekmény az érintett cégek tavaly ilyenkori energiakiadásához képesti többletköltség.

 

Ugyanezek a cégek beruházási támogatást is kapnak olyan módon, hogy az energiahatékonysági beruházásukhoz felveendő vállalati hitelnél maximum 15 százalékos önerőt a kormány biztosítja. Ilyen kedvezményes kamatozású kölcsönöket jelenleg a Széchenyi Kártya Program új támogatott MAX hitelei keretében vehetnek fel a kkv-k, de ehhez önerőt kell biztosítaniuk, ehhez ad majd támogatást a kormány programja. A támogatásokhoz azt kell vállalniuk a cégeknek, hogy 2023 végéig létszámuk legalább 90 százalékát megtartják.

 

A kormány ezen felül gyármentő támogatást is tervez nagy energiaintenzitású cégeknél, ennek keretében az energiahatékonysági beruházások egy részét állják majd. A bejelentés szerint új munkahelyvédelmi akcióterv is készül. E támogatási programok részleteiről később dönt a kormány.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!