A magas energiaköltségű kkv-k kaphatnak támogatást

Megjelent a pályázat, indulhat a roham a kisvállalkozások rezsitámogatásáért

A magas energiaköltségű kkv-k kaphatnak támogatást

Megjelent a pályázat, indulhat a roham a kisvállalkozások rezsitámogatásáért

Bank360 tartalom
2022-10-02 Frissítve: 2022-11-21
2022-10-02 Frissítve: 2022-11-21
29655224

Már lehet regisztrálni a kis- és középvállalkozásoknak az extra energiatámogatásért. A pályázaton az év utolsó három hónap áram- és gázköltség növekményének 50 százalékát lehet megkapni.

 

A lakosságnak egy fogyasztási határig nyújtott rezsicsökkentett áron nyújtott áram és gáz után a működésükhöz sok energiát használó kis- és középvállalkozásoknak új program indult. Ennek keretében ezek a vállalkozások az energiaköltségük növekményének egy részét támogatásként megkaphatják. Ezt már szeptember közepén bejelentette a kormány, de az erről szóló pályázat csak most jelent meg. 

 

A kiírás szerint az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A pályázati feltétel az, hogy a vállalkozás fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától a feldolgozóiparba tartozik vagy a 2021-es értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik. A vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az azonos évi értékesítés nettó árbevételének 3 százalékát.

 

A kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia-árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. E növekedés a számlával igazolható gáz és áram havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben. (Ez az MNB jelenlegi hivatalos devizaárfolyama alapján 210,7 millió forint.)

 

A támogatott cégeknek cserében vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. A vállalkozásoknak ezen felül energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A pályázatban a Széchenyi Kártya Program keretében a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

 

A támogatás igénylése két szakaszban történik, a folyamat 2022. október 20-ától regisztrációval indul. A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani. A pályázati dokumentáció szombattól érhető el a www.energiatamogatas2022.hu oldalon.

 

Most tehát a pályázatért indulóknak az a legfontosabb dolga, hogy október 20-ig regisztráljanak. Ezután a kiíró megállapítja a jogosultságot, ezt követően lehet benyújtani a pályázatot.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!