Megrohanták a jegyzőket a rezsicsökkentő bizonyítványokért

Házdarabolós rezsicsökkentés: vagy 8 nap, vagy helyszíni szemle

Megrohanták a jegyzőket a rezsicsökkentő bizonyítványokért

Házdarabolós rezsicsökkentés: vagy 8 nap, vagy helyszíni szemle

Bank360 tartalom
2022-09-15 Frissítve: 2023-03-07
2022-09-15 Frissítve: 2023-03-07
29288384

Főhet a jegyzők feje a lakossági rezsicsökkentés miatt: megrohanták őket az olcsó gázmennyiséget duplázó igazolásért, amit 8 napon belül ki kell adniuk. Ennyi idő alatt viszont nem tudnak mindenhol helyszíni szemlét tartani, amit viszont a Belügyminisztérium vár el tőlük.

 

A vezetékes gázt használók közül aki csak teheti, a hétvége óta azon agyal, hogyan tudna élni a rezsicsökkentett árú lakossági gázmennyiséget duplázó vagy akár megtöbbszöröző új kedvezménnyel. E szerint az egy mérőórás lakóingatlanoknál annyiszor jár a kedvezményes mennyiség, ahány “lakás rendeltetési egység” van benne (rajta). Ennek részletes szabályairól itt írtunk.

 

A hatósági bizonyítványt kérelemre a jegyzőknek kell kiadniuk, amivel aztán kérhető a gázszolgáltatótól a plusz kedvezmény. Minderre a jogszabály szerint 8 napjuk van a jegyzőknek, akikhez hétfő óta csőstül érkeznek a kérelmek és az érdeklődések. 

 

Mivel az önkormányzatokat is teljesen váratlanul érte az új kötelezettség, mindenhol pillanatok alatt próbálnak leírást, formanyomtatvány adni az általuk elvárt tartalmú kérelemhez. Ehhez a jogszabály általános megfogalmazásai nem adnak nekik semmiféle segítséget, így aztán ahány önkormányzat, annyiféle elvárás, nyomtatvány. Van, ahol csak egy nyilatkozatot kell benyújtani, máshol különböző igazolásokat, okmányokat is be kell csatolni a kérelemhez (például használatbavételi engedély, alaprajz, adatok a bentlakókról).

 

Ha be akarják tartani a kérelem elbírálása a jogszabály szerint kötelezően meghatározott 8 napos határidőt, akkor jelenleg a polgármesteri hivataloknak esélye sincs arra, hogy minden kérelmezőnél a helyszínen győződjenek meg arról, valóban a kérelemben szereplő számú “lakás rendeltetési egység” van-e az ingatlanon. 

 

Márpedig a 24.hu információ szerint a Belügyminisztérium és Miniszterelnökség jegyzőknek küldött szeptember 12-i körlevélében és iratmintában ezt tartja szükségesnek. Így most a hivatalok alighanem választhatnak, hogy a Belügyminisztérium útmutatásainak tesznek-e eleget, vagy betartják a 8 napos határidőt, mert a kettő egyszerre nem fog menni a rájuk zúduló kérelmek miatt. A gyors elbírálás ráadásul az ügyfeleknek is fontos, mert ha még szeptemberben benyújtják a bizonyítványt a gázszolgáltatójukhoz, akkor már októbertől, jár nekik a plusz kedvezményes mennyiség.

 

Maga a házdarabolásos extra rezsicsökkentést lehetővé tevő kormányrendelet nem ír elő konkrétan helyszíni szemlét a bizonyítvány kiadásához. A rendeletben csak annyi szerepel, hogy a bizonyítvány kiállításakor a jegyzőnek a ténylegesen kialakult állapotot kell figyelembe vennie, és az épület jogszerű használatát kell vélelmeznie. (Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ebből a szempontból nem kell neki azzal foglalkoznia, a ténylegesen kialakult helyzet és használat egyébként jogszerű-e vagy sem.)

 

Arról a jogszabály nem rendelkezik, hogy ennek eldöntéséhez helyszíni szemlét kell-e lefolytatnia, vagy elég-e egy, büntetőjogi és kártérítési felelősséggel tett kérelmezői nyilatkozat a lakás rendeltetési egységek számáról, illetve például az ahhoz becsatolt alaprajz, fotók.

 

A Belügyminisztérium által elvárt helyszíni szemle egyébként azt is eredményezi a későbbiekben, hogy a jegyzőnek saját magát kell majd ellenőriznie. A rendelet ugyanis kimondja: ha a gázszolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, akkor ezt jelzi az eljáró hatóságnak (azaz a polgármesteri hivatalnak) hatósági ellenőrzés lefolytatása érdekében.

 

Mindenesetre ha a belügyminisztériumi elvárások alapján most lóhalálában elindulnak a kötelező helyszíni szemlék, akkor alighanem sokan kezdenek azonnali átalakításba, hogy a lakóingatlanjuk megfeleljen a több lakás rendeltetési egységhez szükséges elvárásoknak. A feltételek teljesítése igazi “dupla vagy semmi”, ugyanis a rendelet kimondja, hogy ebben az eljárásban fellebbezésnek nincs helye. Így az is lehet, hogy az jár jobban, aki nem kockáztat, hanem először mindenben eleget tesz 100 százalékosan az elvárásoknak, és csak aztán nyújtja be a kérelmét.   

 

A rezsicsökkentésről bővebben az ATV műsorában beszéltünk:

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!