A rezsitámogatás mellé önerő is kérhető a beruházási hitelhez

Gekkót és önerőt kaphatnak a rezsicsökkentéshez a Széchenyi Hitelt igénylők

A rezsitámogatás mellé önerő is kérhető a beruházási hitelhez

Gekkót és önerőt kaphatnak a rezsicsökkentéshez a Széchenyi Hitelt igénylők

Bank360 tartalom
2022-11-14 Frissítve: 2023-02-14
2022-11-14 Frissítve: 2023-02-14
30329129

Az energiahatékonyság növelésére felvehető, csak 0,5 százalékos kamatú Széchenyi Hitel mellé igényelhetnek a vállalkozások 15 százalékos önerőtámogatást, ha az állami kkv rezsipályázaton erre jogosultságot szereznek.

 

A december 1-től megszűnő Ipari és Technológiai Minisztérium lebonyolító szervezete által az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett Feldolgozóipari kkv Energiaköltség- és Beruházás Támogatási Programban az energiaköltségek növekményének 50 százalékát igényelhető támogatásként. Ezen felül az előírt energiahatékonysági beruházáshoz a vállalkozások Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ot vehetnek fel, amihez legfeljebb 15 százalékos önerő támogatást ad a kormány. 

 

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő alkonstrukció („GEKKO”) kamata a magasabb támogatási mértéknek köszönhetően fix 0,5 százalék évente. Ez az extra kedvezményes hitel speciális feltételek teljesítésével igényelhető, és e mellé vehető igénybe az állami önerőtámogatás.

 

A Széchenyi Kártya Program gazdája, a KAVOSZ Zrt. tájékoztatása szerint az önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatással érintett Széchenyi Beruházási Hitel MAX ügyletre vonatkozó kérelem csak a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 elnevezésű felhívás szerinti sikeres regisztrációt követően, a támogatásra való jogosultság megállapítását után nyújtható be. 

 

A beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás csak azoknak a vállalkozásoknak nyújtható, amelyek a programban felhívásában szereplő „energiaköltség növekmény támogatásra” támogatói okiratot kapnak. 

 

A „GEKKO” a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák, és a KAVOSZ Zrt. teljes országos lefedettséget biztosító regisztráló irodáiban igényelhető.

 

A szeptember közepén bejelentett Feldolgozóipari kkv Energiaköltség- és Beruházás Támogatási Programban azok a magyarországi székhelyű, kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától a feldolgozóiparba tartozik vagy a 2021-es nettó árbevételük legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik. További feltétel, hogy a 2021-es energiaköltség elérje az azonos évi értékesítés nettó árbevétele 3 százalékát.

 

A programban résztvevőknek vállalniuk kell, hogy a 2022. III. negyedév végi foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10%-kal csökken 2023. III. negyedév végére, és energiahatékonysági beruházást hajt végre legkésőbb 2024. december 31-ig.

 

A kkv-k rezsitámogatási programjának részletei itt olvashatóak.

 

A nagyobb cégeknek indul a Gyármentő Beruházási Program

Összesen 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő Beruházási Hitelprogramot 2023. január 1-én az EXIM Magyarország. Az új támogatott hitelprogram célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energia-termelő beruházásainak rendkívül kedvezményes fix kamatozású hitellel történő finanszírozása. A piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló konstrukció keretében a megcélzott iparvállalatok forinthitel esetén legfeljebb évi 5%, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5% kamat mellett juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!