Erste bankfiók

A világon először az Erste ügyfelei vásárolhatnak betéti kártyás részletfizetéssel

Erste bankfiók

A világon először az Erste ügyfelei vásárolhatnak betéti kártyás részletfizetéssel

Veres Patrik
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
10863992

Azonnali részletfizetést vezetett be a betéti kártyákra az Erste Bank a Mastercarddal közösen. Az eddig csak hitelkártyához elérhető szolgáltatással részletre vásárolhatunk 20 000 forint felett. 

 

A világon először a betéti kártyáknál is elérhetővé válik holnaptól a Mastercard Részletfizetés Magyarországon. Az Erste Bank hazai ügyfelei használhatják az új szolgáltatást, amelynek köszönhetően bármely 20 ezer forint feletti, Mastercard kártyás vásárlásukra néhány gombnyomással kérhetnek kedvező részletfizetést. A Mastercard Részletfizetés eddig csak hitelkártya birtokosok számára volt elérhető. 

 

Kik igényelhetik?

 

Az azonnali részletfizetéshez szükséges egy folyószámla-hitelkeret és egy Mastercard betéti kártya. Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a Bank360.hu kérdésére elmondta: a folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek 60 százaléka Mastercard betéti kártyával rendelkezik. Ezen ügyfélkör negyede már jelezte, hogy használnák az azonnali részletfizetést. 

 


Összehasonlítanád a lakossági bankszámlákat? Szeretnéd te kiválasztani, hogy milyen legyen a bankkártya? A Bank360.hu bankszámla kalkulátorával nem csak ez alapján hasonlíthatod össze a bankok ajánlatait, de akár az éves díj vagy az online igényelhetőség alapján is.


 

Hogyan aktiválható?

 

Az Erste netbankjában egy felugró ablak jelzi, hogy elérhető a szolgáltatás. Ebben az ablakban egy kattintással aktiválhatjuk is a szolgáltatást a hitelkeret mellé.

 

Hol fizethetünk vele?

 

Ha aktiváltuk a szolgáltatást és egy vásárlásunk meghaladja a 20 000 forintot, kártyás fizetéskor a POS-terminálon lehetőségünk van kiválasztani a részletfizetési szolgáltatást, majd a választott futamidőt kell megadnunk. Jelenleg nagyjából 103 000 POS-terminálon fizethetünk így Magyarországon. 

 

Miért lehet előnyös?

 

Az azonnali részletfizetéssel olyan termékeket és szolgáltatásokat is vásárolhatunk részletre, amelyeknél korábban nem volt elérhető áruhitel vagy más részletfizetési megoldás. Tipikusan ilyen szolgáltatás lehet Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója szerint egy fogászat vagy szépészeti beavatkozás, de olyan üzletekben, webshopokban is lehetővé válik így a részletfizetés, ahol erre máshogy egyébként nem lenne lehetőség. Rengeteg időt spórolhatunk egy áruhitellel szemben is, hiszen az azonnali részletfizetésnél nincs szükség újabb és újabb hitelbírálatra és adminisztrációra, ám ezeket minden alkalommal meg kell csinálni az üzlet munkatársával egy-egy vásárlás előtt, amelyhez áruhitelt használnák. 

 

Az Erste tapasztalatai szerint a részletfizetést leginkább 50-100 ezer forint közötti összegsávban választják az ügyfelek, és jellemzően olyan esetekben, amikor a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kölcsönre nincs lehetőség, vagy az túl sok ügyintézéssel járna. Tipikusan ilyen ügyletet jelentenek az online vásárlások, ezeken belül is leginkább az elektronikai- és számítástechnikai áruházak tranzakciói. Az érintett hitelkártyáknál a 20 ezer forint feletti fizetési tranzakciók több mint 12 százalékánál a „részletet” választották a vásárlók az elektronikai szakboltokban. 

 

A tipikus felhasználási területek között sokszor olyan üzleteket találunk, ahol az áruhitel korábban megszokott volt (ilyenek például a bútorkereskedők), ám a kártyabirtokosok új területeken is gyakorta használják a szolgáltatást. A kerékpár- vagy a motoros boltok és szervizek esetében például a hitelkártyás tranzakciók 6 százaléka zárul részletfizetéssel. Emellett volt ilyen tranzakcióra példa utazási irodában, egészségügyi vizsgálatok esetén, tandíj fizetéskor vagy egészségpénztári befizetéskor, sőt még rendőrkapitányság felé bírság kategóriában, de akár NAV illetékfizetésnél is. A részletfizetésre rá is lehet szokni: volt ügyfél, aki 12 hónap alatt hetven alkalommal vásárolt így. A legnagyobb összegű Mastercard Részletfizetés másfél millió forint volt, egy budapesti fogászatban, de van példa jelentősebb összegű tranzakcióra tüzép telepen, autókereskedőnél is. 

 


Nem csak a betéti kártyás részletfizetés érdekel? Több bank hitelkártyájánál már elérhető ez a szolgáltatás, amelynek részleteiről itt írtunk. Ha pedig szeretnéd összehasonlítani a bankok elérhető hitelkártyáit, a Bank360.hu hitelkártya kalkulátorával megteheted


 

Mennyibe kerül?

 

A részletfizetésre elkülönített hitelkeretre ügyfelenként egyedi kamatot állapít meg a bank, amely függ például a választott futamidőtől is, amely 3, 6 vagy 12 hónapos lehet. Harmati László szerint az árazás jellemzően kedvezőbb mint a folyószámlahitelek vagy áruhitelek esetében. A részletfizetésre felhasznált hitelkeret bármikor elő- illetve végtörleszthető.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!