A hitelkártya igénylés feltételei - mindjárt kézben tarthatod a hitelkártyádat

A hitelkártya igénylés feltételei - minden apró fortélyt összefoglaltunk!

A hitelkártya igénylés feltételei - mindjárt kézben tarthatod a hitelkártyádat

A hitelkártya igénylés feltételei - minden apró fortélyt összefoglaltunk!

Veres Patrik
2018-05-22 Frissítve: 2023-08-09
2018-05-22 Frissítve: 2023-08-09
1338254

Nincs azzal semmi baj, ha mindig van mihez nyúlni és akad egy kis plusz a pénztárcában a nehezebb időszakokra – ezzel bizonyára te sem vitatkozol. Ma a hitelkártyák éppen erre jelentenek megoldást, na meg arra, hogy ügyesen felhasználva különböző kedvezményeket kapj és pénzvisszatérítést. Magyarul azzal keresel pénzt, hogy költesz. A hitelkártya igénylés feltételei nem túl bonyolultak. Ha alaposan megvizsgáltad az anyagi helyzetedet, nem okoz problémát, ha ki kell fizetned a jövedelmed többszörösét és tudod, hogy nálad megbízható kezekben lenne egy hitelkártya, segítünk a megszerzésében. A mostani anyagban áttekintjük, hogy mire lehet szükséged az igénylés során és adunk néhány tippet, hogy számodra is gördülékeny legyen az ügyintézés.
 

Ügyesen használva a hitelkártya teljesen ingyenes lehet, sőt, más banki költségeidet is kinullázhatod a visszatérítéssel, vagy akár több havi lakástakarék-betétre valót is gyűjthetsz vele, de átsegít a nehéz pénzügyi időszakon is, amíg újra egyenesbe nem jössz.


A legnagyobb visszatérítést vagy hitelkeretet szeretnéd? Használd a Bank360 hitelkártya kalkulátorát és találd meg a hozzád leginkább illő plasztikot!

 

A hitelkártya igénylés feltételei - alapvető elvárások a hitelfelvevővel szemben
 

Talán nem okoz majd túl nagy meglepetést, ha eláruljuk, hogy a hitelkártya használatához néhány alapvető kritériumnak teljesülnie kell, hiszen mégiscsak nagy összegről van szó, ami a legjobban tudatos, tapasztalt, felnőtt emberek kezében dolgozik a legjobban. Nézzük, melyek a hitelkártya igénylés feltételei, amelyeket minden banknál teljesíteni kell:
 

  • akkor igényelhetsz, ha elmúltál 18 éves, azaz nagykorú vagy

  • ha rendelkezel állandó magyarországi lakcímmel

  • és van legalább három hónapos munkaviszonyod, amiből jövedelmed származik, és nem vagy már próbaidőn vagy felmondás alatt

  • a jövedelmed eléri a bank által meghatározott minimumot az igényléshez. Ez presztízskártyák esetében nagyobb összeg, amely mellé nagyobb hitelkeret is jár, de elmondható, hogy nettó 80 000 forintos bértől már te is kaphatsz hitelkártyát.

  • és van egy legalább három hónapja meglévő lakossági bankszámlád (vagy legalább egy hónapos, és a számlaszerződést is be tudod mutatni)
     

Persze rengetegszer megkapjuk mi is a kérdést, hogy miért nem lehet éppen azoknak felvenni még egy kölcsönt (hisz a hitelkártya is egy kölcsön), akik a legjobban rá vannak szorulva? Akik egyébként is szerepelnek már a KHR negatív adóslistáján?
 

Nos a válasz nagyon egyszerű: a hitelből hitelbe menekülés nem működik. Adósságspirálba kerülsz, amiből csak nagyon nehezen lehet kikecmeregni – egyébként éppen ilyen helyzetre van az adósságrendező hitel, amely célja, hogy a drága hiteledet egy olcsóbbra cseréld. Ezek a szabályok és a hitelkártya igénylés feltételei  téged és a bankot védik és elősegítik a tudatos hitelezést és hitelfelvételt. A pénzintézet csak akkor tud működni, ha olyan ügyfeleknek hitelez, akik vissza is tudják adni a pénzt. Éppen ezért kell kötelezően jövedelmet igazolnod még akkor is, amikor hitelkártya igénylését akarod elintézni.
 

Kötelező dokumentumok – alig van már valamire szükség
 

Az igénylés folyamata végtelenül leegyszerűsödött. Ma már telefonon, netbankon, a bank weboldalán vagy személyesen is igényelheted a hitelkártyádat, de akár a bank is megkereshet téged azzal, hogy minden adott egy kártya igényléséhez. Amennyiben élsz a lehetőséggel bármilyen csatornán keresztül, az alábbi dokumentumok a hitelkártya igénylés feltételei közé tartoznak:
 

  • érvényes magyar személyazonosító igazolvány, útlevél vagy jogosítvány a személyazonosságod ellenőrzésére

  • lakcímkártya, mivel csak magyarországi lakhellyel vehetsz fel kölcsönt

  • utolsó két- vagy háromhavi bankszámlakivonat, ha nem ott vezetsz bankszámlát, ahol a kártyát igényled. Bizonyos esetekben elég az utolsó számlakivonat, ekkor viszont a számlaszerződésre is szükség van. Ez egyrészt bizonyosságot ad a banknak arról, hogy van honnan beszedni a hiteltartozást, másrészt a pénzintézet így láthatja, hogy van fizetésed.

  • Ha nem a bankhoz érkezik a fizetésed, akkor kelleni fog

    • alkalmazottként 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás vagy három havi számlakivonat, ha szerepel rajta a jövedelem, vagy a NAV-tól kapott jövedelemigazolás. Ezzel tudod alátámasztani, hogy rendszeresen kapsz olyan jövedelmet, amiből a hitelkártyatartozást vissza tudod fizetni.

    • nyugdíjasként nyugdíjas igazolvány vagy adott évi, éves, a nyugdíj összegéről szólóértesítés vagy mindezek legalább 30 napos másolata a nyugdíjigazgatóságtól. Szintén ebből derül ki, hogy lesz miből visszafizetni a kölcsönt.

    • egyéni vállalkozóként a NAV által kiadott utolsó lezárt üzleti évről szóló jövedelemigazolás, vállalkozói igazolvány vagy a tevékenység folytatására kiadott engedély és igazolás a köztartozásokról. A dokumentumokból kiderül, hogy vállalkozásod termel annyit, hogy tudd fizetni belőle a hitelkártyát és nincs tartozásod a NAV felé.

  • Szükség esetén a bank kérhet további dokumentumokat is, amelyek a kiegészítő jövedelmeket igazolják, vagy személyre szabottak.


A hitelkártyád mellett jó, ha ott lapul a bankkártyád is. A legjobb bankkártyákat és számlacsomagokat a Bank360 bankszámla kalkulátorával találhatod meg, mindössze néhány kattintással.
 

Kizáró okok – így bukhatod az egész igénylést
 

A bank érdeke persze egyértelműen az, hogy viszontlássa a pénzét, lehetőleg kamatostól. Nem éri meg olyan ügyfélnek hitelezni, aki kockázatos és nagy eséllyel nem tudja visszaadni a pénzt. Egyrészt ennek, másrészt pedig a jogszabályi kötelezettségeknek is meg kell felelniük a pénzintézeteknek, amikor a hitelkártya igénylés feltételei kerülnek kialakításra. A hitelválság óta szigorú szabályok, például a jövedelemarányos hitelezés is felel azért, hogy minél tudatosabb hitelfelvevők legyenek a magyarok. Nézzük a leggyakoribb problémákat, amelyek miatt nem felelsz meg a hitelkártya igénylés feltételeinek:
 

KHR: ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján (korábban BAR-lista), szinte biztosan elvágtad magad. Ezen a listán szerepelnek azok az adósok, akik nem fizetik vagy fizették vissza a tartozásukat, így „feketelistára” kerültek a bankoknál. Ha szerepelsz akár az aktív, akár a passzív listán, elvágtad magad.
 

Nincs jövedelmed, de kapsz valamilyen szociális támogatást: sokan próbálkoznak úgy a hiteligényléssel, hogy rendszeres jövedelmük nincs, mindössze valamilyen szociális alapú anyagi támogatást kapnak mint például GYES, GYED, ösztöndíj, családi pótlék stb. Ezeket a jövedelmeket a bank nem tudja önmagában elfogadni, mert az úgynevezett másodlagos kategóriába tartoznak. A hitelkártyaigényléshez mindenképp szükséged lesz egy tartós munkahelyre, ahonnan jövedelmet kapsz.
 

Határozott idejű munkaviszonyod van: a bank számára egyértelmű kockázatot jelent, ha a szerződésed lejártakor ismét munkát kell keresned, hiszen nem biztosított, hogy vissza tudod fizetni a kölcsönt. Szerencsére mára már nem akadály a legtöbb pénzintézetnél, ha újra és újra határozott idejű szerződést kötsz a munkáltatónál és ezt alá is tudod támasztani néhány hónapra, esetleg évre visszamenőleg.
 

Próbaidőn vagy: a bank legalább három hónapos munkaviszonyt vár el tőled a hitelkártya igénylés feltételeként.. Szintén kockázatos olyan ügyfelet hitelezni, aki alatt még billeg a léc és a munkahelye megválhat még tőle.
 

Nincs meg a minimum jövedelem: a hitelkeretet csak bizonyos jövedelem felett tudja a rendelkezésedre bocsátani a bank. Ha lakossági hitelkártyát igényelsz, legalább 80 000 forintos nettó fizetést legalább el kell érned a hitelkártya igénylés feltételei  szerint. A bank ez alapján állapíthat meg hitelkeretet, ami a fizetésed három-négyszerese lehet.
 

Nincsenek meg a szükséges dokumentumok: talán nem nehéz kitalálni, hogy például személyazonosító okirat vagy lakcímkártya hiányában a folyamat nem kezdeményezhető.
 

Igényelnél? Fontold meg, ne csináld futtában!
 

Nagyobb összeget is hajlandók vagyunk feltenni arra, hogy te szintén azok közé tartozol, akiket megállítottak a reptéren vagy egy plázában, esetleg az utcán, hogy mit szólnál itt és most egy hitelkártyához, amivel ilyen-olyan bónuszokhoz juthatsz csak itt és csak most. Ez az a szituáció, amit mindenképpen kerülj el! A megfelelő hitelkártya kiválasztása és igénylése alapos megfontoltságot, nyugalmat követel. Tudnod kell minden apró részletet, ismerned kell a költségszerkezetet ahhoz, hogy megfelelő döntést hozz.
 

Ezt nem tudod kutyafuttában, becsekkolás előtt elintézni gyorsan. Inkább ülj le otthon, a kiválasztást segítő alkalmazásokat végigböngészve válaszd ki az ideális terméket, olvasd el a hozzá kapcsolódó hirdetményeket és nézd át az ÁSZF-et.
 

Ha megszületett a döntés és igényelnél, rengeteg fórumon megteheted a lépést:
 

  • Személyesen bankfiókban

  • Interneten a bank weboldalán keresztül

  • Mobilapplikációban

  • Telefonon

  • Vagy akár direktmarketing eszközökkel, például személyre szóló levélben vagy telefonhívással a bank is felkereshet.
     

A lényeg, hogy ne hozz hirtelen, impulzív döntést, hanem alaposan gondold át a hitelkártya igénylés feltételeit, költségeit, hogy átlásd, pontosan mit vállalsz.
 

Inkább légy felkészült és tudatos, mint egy rossz adós
 

A hitelkártya igénylés feltételei tehát nem teljesíthetetlenek. Ha úgy érzed, hogy a megfelelő módon használnád a kártyát, ez a pénzügyi eszköz is hasznos lehet a számodra. Ha szem előtt tartod a megfontolt használatot és azt, hogy időben, a kamatmentes időszakban fizesd vissza a tartozásod, ott a helye a pénztárcádban.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!