Aegon Lakástakarékpénztár

Aegon Lakástakarékpénztár

Aegon Lakástakarékpénztár

Aegon Lakástakarékpénztár

Vrazsovits Rita
2019-03-18 Frissítve: 2022-01-18
2019-03-18 Frissítve: 2022-01-18
3376008

 

A lakástakarékpénztárak állami támogatásának a megszüntetését 2018 októberében szavazta meg a parlament, ami azt jelenti, hogy 2018. október 16-ig lehetett olyan szerződést kötni valamelyik hazai lakástakarékpénztárnál, amelyre igénybe lehetett venni a befizetések után járó 30 százalékos állami támogatást, ami évente legfeljebb 72 000 forint lehetett.

 

Az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás előtt, 2018. október 1-jén függesztette fel az értékesítési tevékenységét. Ez az addig megkötött szerződéseket nem érinti, azok továbbra is az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. kezelésébe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy azok, akik az Aegonnál kötöttek szerződést 2018 októbere előtt, azoknak - 10 éves szerződés esetén - akár 2028-ig is elő szerződésük lehet.

 

A lakástakarékpénztárak egyik legnagyobb előnye a jelenleg elérhető többi lakáscélú támogatáshoz képest, hogy a megtakarítás és az ezzel járó állami támogatás rugalmasan felhasználható bármilyen lakáscélra: nemcsak lakásvásárlásra vagy építésre, hanem bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, vagy akár a meglévő lakáshiteled törlesztésére is fordítható. Szerződést pedig bárki köthetett, függetlenül az életkorától és a családi állapottól.

 

Fundamenta: új termék a piacon!

 

Lemaradtál az állami támogatásról? Nem gond, lakástakarék szerződést most is köthetsz! A lakástakarék kalkulátor segítségével megnézheted, hogy milyen termékkel rukkolt elő a Fundamenta az állami támogatás megszüntetése után! Add meg, hogy mekkora összeget szeretnél havonta félretenni lakáscélra, és mi kiszámoljuk, mennyi pénz áll majd a rendelkezésedre a megtakarítási idő végén.

 

A CSOK és a NOK lehetőségei

 

A lakástakarékpénztárak állami megszűnésével párhuzamosan a CSOK igénybevételének lehetőségei bővültek. Lakáscélú állami támogatás a  NOK keretében (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) érhető el a befizetett összegek után.

 

Lakástakarékkal könnyebben lépsz egyről a kettőre

 

Ha jelenleg az Aegon Lakástakarékpénztárral állsz szerződésben, a legalább négy, maximum 10 éves futamidő alatt egy szerződéssel akár 7 600 000 forinttal is belevághatsz a lakáscéljaid megvalósításába.

 

Az Aegon lakástakarékot választva havonta legalább 8 000 forintot vagy a legmagasabb megtakarítási díjat, 20 000 forintot tehetsz félre a választott futamidő alatt, amelynek leteltével felhasználhatod szerződéses összeget, amely az alábbi egységekből tevődik össze:

 

  • a rendszeres megtakarításaid,

  • a megtakarításra kapott betéti kamat,

  • az állami támogatás,

  • ezt pedig szükség esetén kiegészítheted jelzáloghitellel.

 

Így tehát 4 éves futamidőt választva az Aegon lakástakarékkal szerezhető szerződéses összeg 2 600 000 forint a legnagyobb havi befizetés mellett, míg 10 éves futamidőt vállalva 7 600 000 forintot fordíthatsz a lakáscélokra.

 

A lakástakarékok között eltérő módozatokat is találsz: míg az egyik módozatban a betéti kamat a magasabb, addig a másik módozatnál jobb feltételekkel vehetsz fel lakáshitelt.

 

Nem árt észben tartanod, hogy a lakástakarék mellé egyáltalán nem kötelező a lakáshitel felvétele, ez csak egy lehetőség arra az esetre, ha nem lenne elég pusztán a megtakarítás és az állami támogatás.

 

Aegon lakástakarék állami támogatása

 

Ahogy más lakáskasszáknál, úgy az Aegon esetében is igénybe veheted a 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre a 30 százalékos állami támogatást, ami évente maximum 72 000 forint. Így egy 10 éves megtakarítással akár 720 000 forint támogatásra is szert tehetsz, amelyet erőfeszítés nélkül használhatsz fel szintén például lakásvásárlásra vagy felújításra.

 

Ráadásul az állami támogatást meg is lehetett többszörözni, a következőképpen: a jelenlegi szabályozás alapján ugyan egy személy csak egy lakástakarék-szerződés kedvezményezettje lehet, ám közeli hozzátartozók, mint például házastárs, testvér, féltestvér, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelő szülő felhasználhatnak ugyanarra a célra több lakástakarékot is. Természetesen minden egyes lakástakarék befizetései mellé az állami támogatás is felhasználható, lejáratkor pedig közösen tudjátok felhasználni az állami támogatással kiegészített megtakarítást ugyanarra a lakáscélra.

 


Drágulnak az ingatlanok, így nem lesz elég a megtakarításod, hogy meg tudd venni álmaid lakását? Van megoldás! Egészítsd ki egy kedvező kamatozású lakáshitellel a megtakarításod! Az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a lakáshitel kalkulátorral össze is hasonlíthatod, mindössze néhány kattintással!


 

Építs, vásárolj, vagy újíts fel – az álomotthon csak rád vár

 

Ez a közös lakáscél pedig igen sokrétű lehet, hiszen az Aegon lakástakarékot is megannyi célra használhatod fel: használt vagy új lakás vásárlására, felújításra, korszerűsítésre, vagy akár építhetsz is saját ingatlant, vagy közművesíthetsz. Ha pedig már van lakáshiteled, az LTP-t felhasználhatod arra is, hogy előtörleszd vele a meglévő tartozásod és megszabadulj a kölcsöntől.

 

A lakáscélú felhasználást persze mindenképpen igazolni kell: számlával igazolható például az alapanyag, építőanyag vásárlása, a kivitelezéshez felhasznált eszközök egy része, beépített eszközök és berendezések vagy a munkadíj. Lakásvásárlásnál adásvételi szerződés, tulajdoni lap és ingatlan-nyilvántartásból származó bejegyzés leadásával használhatod fel a lakástakarékban összegyűlt megtakarítást és állami támogatást lakáscélra.

 

Ha nem tudod igazolni a lakáscélt, visszakapod a teljes megtakarításodat és a betéti kamatokat, de az állami támogatástól elesel. Éppen ezért érdemes a lakástakarékot valamilyen lakáscélra felhasználni.

 

A lakástakarék szerződés költségei

 

A legnagyobb tétel, ami a lakástakarék szerződésnél felmerülhet, az a számlanyitás díja - ez a szerződéses összeg 1 százaléka lehetett maximum. További díjak, amelyekkel jó, ha számolsz, ha az Aegonnál van a lakástakarék számlád:

 

  • számlavezetési díj: évente maximum 1 800 forint.

  • szerződésmódosítás: 2 000 forint alkalmanként.

  • lakáshitel kezelési költség: évente nem lehet több mint a hitelév első napján fennálló lakáskölcsön 1 százaléka.

 

Ha pedig felmondanád a szerződésed, akkor sem kell aggódnod, hogy elveszíted a pénzedet: a teljes addigi megtakarításodat és a betéti kamatokat kifizeti neked a lakástakarékpénztár, egyedül az állami támogatást, az ajándékpénzt utalja vissza. Sőt, még akkor is kaphatsz az állami támogatásból, ha menet közben mondod fel a szerződést, de már eltelt annyi év, amennyi után járna a támogatást és a pénzt lakáscélra használod fel. Így tehát megkaphatod az állami ajándékpénzt 4 év után, ha a 10 éves futamidejű szerződést az ötödik évben mondod fel.

 

Így lesz a tiéd az Aegon lakástakarék

 

A futamidő letelte után még nem kapod meg automatikusan az összegyűjtött megtakarítást és az állami támogatást. Két hónapos kiutalási időszak következik, és csak ennek végén, a kiutalási időpontban kaphatod meg az összeget. Ez alatt a két hónap alatt döntheted el, hogy kéred-e a kifizetést (és igazolod is a megfelelő dokumentumokkal a lakáscélt) vagy tovább folytatod a megtakarítást és meghosszabbítod a futamidőt.

 

Ismerd meg az Aegon Lakástakarékpénztárt!

 

Az Aegon Lakástakarékpénztár 2013. november 27-én kezdte meg működését Magyarországon, közel 5 éves működése alatt a hazai lakás-takarékpénztári piac negyedik legnagyobb szereplőjévé vált. 2017 végére 16,2 milliárd forintos betétállományt ért el. Ahogy már fentebb is írtuk, az értékesítési tevékenységet az Aegon Lakástakarékpénztár 2018. október 1-től felfüggesztette, így új szerződés kötésére azóta nincs lehetőség. A meglévő ügyfeleket a változás nem érinti, számukra nem jár plusz teendővel, ezenkívül az Aegon Magyarország vállalatcsoport többi tagját és az ő ügyfeleiket sem érinti a lakástakarékpénztárral kapcsolatos döntés.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!