Róka az úton

Akár százezres tétel is lehet a javítás, ha vaddal ütközünk

Róka az úton

Akár százezres tétel is lehet a javítás, ha vaddal ütközünk

Veres Patrik
2020-09-19 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-19 Frissítve: 2022-01-18
10250204

A legfrissebb adatok szerint 2018-ban 15 037 vad hullott el autós ütközés következtében itthon. Az elpusztult állatok közül több mint 6 000 nagyvad volt. A számok szerint tehát igen gyakori balesetről van szó.
 

Mielőtt megvizsgáljuk, hogyan védekezhetünk a kárral szemben, érdemes tisztázni, hogy egy vad elgázolása esetén minket és a vadásztársaságot is kár éri. A mi autónk összetört, a vadásztársaság állata pedig elhullott.
 

A kártérítési kötelezettségek megállapításához azt kell eldönteni, hogy ki volt a felelős a balesetért. A vadásztársaság nem jelezte a vadveszélyt? Esetleg az útfenntartó nem kerítette el megfelelően az utat? Ilyen esetekben jogosan kérhetünk kártérítést. Ha óvatlan sofőrök voltunk, nem figyeltünk, esetleg – a kihelyezett tábla ellenére – gyorsabb sebességet választottunk, akkor mi lehetünk a felelősek. Akkor pedig, ha mindenki megtette a tőle telhetőt a baleset elkerüléséért és nincs felelős – veszélyes üzem révén –, minden fél a saját káráért felelős: a vadásztársaság az állatért, az autós az autóban keletkezett sérülésekért.


Fizet a kötelező? 
 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) akkor fizethet vaddal történő ütközés esetén, ha mi voltunk a hibásak. Ekkor nem az autóban keletkezett kárt téríti, hanem helyettünk fizeti a biztosító a vad eszmei értékét. Az autónkban bekövetkezett kárt a biztosító két esetben fizethet meg:
 

Míg a kgfb esetében az általunk okozott kárt fizeti ki helyettünk a biztosító, addig a casco az autónkban bekövetkező káreseményekre térít, azaz nem a mi pénztárcánkból kell finanszírozni a javítást. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók jelenleg elérhető casco-biztosításainál - a biztosítási csomagtól függően - részleges vagy teljes térítést kaphatunk bármilyen töréskár esetén, mint amilyen a vadkár is.
 

A másik megoldás, ha a kötelező mellé kiegészítő biztosítást kötünk vadkárra. Előnye, hogy olcsóbb, mint a casco, viszont nem kínál széles körű védelmet, csak vadkár esetén fizeti az autónkban bekövetkező kárt (vagy annak egy részét).
 

Bármelyik megoldást is választjuk, lehetőség szerint inkább óvatosabban vezessünk és ne csak az utat, hanem annak környezetét is pásztázzuk, ezzel is minimalizálva az utazásban rejlő kockázatokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!