Erste Bank

Államtalanítják a magyar Erste Bankot 87 milliárdért

Erste Bank

Államtalanítják a magyar Erste Bankot 87 milliárdért

Bank360 tartalom
2023-11-10 Frissítve: 2024-03-05
2023-11-10 Frissítve: 2024-03-05
35613940

Jókora nyereséggel száll ki az állam a magyar Erste Bankból, amelyben 2016-szerzett kisebbségi részesedést. A pénzintézetben így megszűnik az állami befolyás, de még nem lesz kizárólag az Erste-csoport tulajdona.

 

Az osztrák Erste-csoport visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary Zrt. (EBH) 15 százalékos részvényhányadát a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től. A novemberben záruló tranzakció értéke 87,55 milliárd forint (230 millió euró), amely 125 százalékos többlet a 2016-os eladási árhoz (38,9 milliárd forint) képest.

 

A Magyar Erste ezen felül az állam tulajdonlása alatt mintegy 20 milliárd forint osztalékot is fizetett a Corvinusnak.  A magyar állam, az Erste Csoport és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között kötött, a Corvinus és - az EBH-ban továbbra is 15%-os részesedést birtokló - EBRD részesedésvásárlásáról szóló megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

 

Az Erste-csoport, a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben kötött megállapodást a részesedésszerzésről. Valamennyi érintett fél maradéktalanul eleget tett a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az Erste Bank Hungary pedig jelentősen túl is teljesítette a vállalását, hogy összességében 550 millió euró összegű hitel kihelyezésével támogat három területet, az energiahatékonyság növelését, a mezőgazdaság fejlesztését és a közalkalmazottakat.

 

Az Erste-csoport, a magyar állam és EBRD együttműködése az elmúlt hét évben hozzájárult ahhoz, hogy az Erste Bank Hungary Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő bankjává váljon, amit a pénzintézet ez idő alatt végrehajtott öt akvizíciója is bizonyít - kommentálta a most bejelentett visszavásárlást Willi Cernko. Az Erste-csoport elnök-vezérigazgatója szerint folyamatosan vizsgálják a növekedési lehetőségeket, ami magába foglalja a száz százalékos tulajdonosi befolyás elérését a csoport leányvállalatainál.

 

A magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékát, 38,9 milliárd forintért. A befektetés forintban számolva hét év alatt több mint két és félszeresen térült meg – figyelembe véve a visszavételi árat, és az elmúlt években kifizetett osztalékok összegét. A felek a részvények visszavásárlásáról szóló szerződést november 10-én írták alá, a tranzakciót e hónap végéig zárják le.

 

Emlékezetes, hogy a kormány-Erste-EBRD megállapodás nemcsak a magyar Erstében való részesedésszerzésről szólt, hanem arról is, hogy a kormány vállalja a válságkezelés során kivetett bankadó fokozatos csökkentését. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!