Jövőre beindul a magyar gazdaság is az Erste szerint

Derűlátó az Erste: évről évre javul majd a gazdasági helyzet

Jövőre beindul a magyar gazdaság is az Erste szerint

Derűlátó az Erste: évről évre javul majd a gazdasági helyzet

Herman Bernadett
2023-07-31 Frissítve: 2023-11-10
2023-07-31 Frissítve: 2023-11-10
34044338

Már az idén is elkerüli a recessziót a régió, még Magyarország is, jövőre pedig robban a gazdaság. Az Erste Csoport hitelezni akar, és sokallja a támogatásokkal kapcsolatos bürokratikus akadályokat. 

 

Kedvező időszakot vár a következő években az Erste csoport a régió országaiban. Az Erste Group AG hétfőn tette közzé negyedéves eredményeit, és az ezeket ismertető sajtótájékoztató Willi Cernko elnök-vezérigazgató kifejezetten optimista előrejelzést adott a következő évekre.

 

Az Erste Csoport elsődleges piacai elkerülik a recessziót 2023-ban, és valójában reál-GDP növekedést érnek el. Igaz, Magyarországon várja az idén az Erste a legkisebb mértékű bővülést, szerinte mindössze 0,5 százalékkal fog nőni a gazdaság. Jövőre viszont már 4 százalék fölötti GDP-növekedést vár Magyarországon a bank. (A kormány prognózisa 2023-ra továbbra is 1,5 százalék, de a pénzügyminiszter a napokban már azt mondta, hogy szerencsével elkerülhetjük a recessziót. 2025-re a kormány is 4 százalék fölötti bővülést vár.)

 

Azokban az országban, ahol az Erste jelen van, az inflációs nyomás 2023-ban várhatóan mérséklődik, miután 2022-ben kétszámjegyű szintet ért el a rendkívül magas energiaárak következtében. Jó hír, hogy továbbra is erős a munkaerőpiac, ez támogatja a gazdasági teljesítmény növekedését az Erste Csoport összes piacán. A folyó fizetési mérleg egyenlegek 2023-ban várhatóan javulnak az energiaár-fordulatnak köszönhetően.

 

Az államháztartási egyenlegek hasonló konszolidációja várható a 2022-es jelentős költségvetési hiányokat követően. A GDP arányos államadósság az Erste Csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, és így lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad. Ilyen körülmények között az Erste csoport “egy számjegyű tartomány közepe” körüli nettó hitelnövekedésre számít az idén. 

 

Stabil eredmény az első félévben

 

Az év első fele stabil eredményt hozott. Az osztrák pénzügyi csoport 2,7 milliárd eurós működési eredményt ért el 2023 első félévében. Az előző év azonos időszakához viszonyított 44,5 százalékos növekedés hátterében az összes bevételi tényező – így a nettó kereskedési eredmény és a nettó kamatbevétel – javulása áll. Az Erste Csoport nettó nyeresége 1,49 milliárd eurót tett ki (2022 I. félév: 1,13 milliárd euró). A költség/bevétel arány 47,9 százalékra (55,1 százalék volt egy évvel korábban) javult. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek állománya 204,9 milliárd euróra nőtt (+1,4 százalék az előző évhez képest), a beszámolási időszakban mintegy egymilliárd eurónyi új zöldhitel-kihelyezéssel.

 

A betétek állománya 7,6 százalékkal 241,1 milliárd euróra nőtt. A kihívásokkal teli tőzsdei környezet ellenére az értékpapír-megtakarítási programok száma 18,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és most először haladta meg az egymilliót.

 

“A kelet-közép-európai gazdaságok hamarosan, már jövőre visszatérnek a tartós növekedéshez. Bankunk erős helyzete azt jelenti, hogy támogatni tudjuk és támogatni is fogjuk régiónk gazdaságait a fenntarthatóbb jövő felé haladva. A finanszírozás mellett azonban szükség van olyan strukturális változásokra is, mint például a támogatásokhoz való hozzáférés bürokratikus akadályainak felszámolása és az előrelépés az Európai Tőkepiaci Unió létrehozásában” – mondta Willi Cernko. (Az Erste magyarországi bankja a jövő héten számol be az első féléves eredményeiről.)

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!