Csak a Gallus domesticus tojására vezették be az árstopot

Csütörtöktől már él az új árstop, nem kap sapkát az újkrumpli és a fürjtojás

Csak a Gallus domesticus tojására vezették be az árstopot

Csütörtöktől már él az új árstop, nem kap sapkát az újkrumpli és a fürjtojás

Bank360 tartalom
2022-11-10 Frissítve: 2022-11-15
2022-11-10 Frissítve: 2022-11-15
30270365

Már a csütörtöki nyitástól alkalmazniuk kell(ene) a boltoknak az új árstopot a krumplira és a tojásra. Az erről szóló szerda éjszakai rendelet értelmezéséhez kell egy kis madártani ismeret is. Az infláción érdemben nem fog meglátszani a két új ársapka. A következő hónapokban ezekkel együtt is növekedhet még az élelmiszerek átlagos ára.

 

0,1-0,2 százalék – a kormány szerint is csak ekkora hatása lesz az inflációra összességében annak a két újabb ársapkának, amit szerdán jelentett be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. A friss tojásra és az étkezési burgonyára bevezetett árstop alapján maximum a szeptember 30-i áron értékesíthetik ezt a két élelmiszert a kereskedők, akiknek nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a csütörtöki nyitástól már alkalmazniuk is kell az új szabályt. Ennek megismeréséhez azonban vagy nagyon későn kellett szerdán lefeküldniük, vagy még korábban kellett csütörtökön kelniük, ugyanis a két új ársapkáról szerda este jelent meg a kormányrendelet, amely csütörtöktől rögtön hatályba is lépett.

 

Az összes érintett termék (tojásból jellemzően több méretű és árú van) szeptember 30-i árának gyors előkeresése, ez alapján az azonnali átárazás, illetve a pénztári rendszer átállítása se látszik könnyen megugorhatónak csütörtök reggelre, délelőttre, de ezen felül némi ornitológiai ismeretet is elvár a kereskedőktől a rendelet. Ebben ugyanis az szerepel, hogy az árstop a Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasoktól származó tojásokra vonatkozik csak. 

 

Akinek esetleg valamilyen rejtélyes okból a reggeli nyitáskor nem ugrik be rögtön, hogy melyik madárról van szó, annak eláruljuk: a “Gallus gallus domesticus” a házi tyúk. Az ársapkát tehát mérettől függetlenül csak a házi tyúk tojására vezetik be, erre is csak akkor, ha azt frissen, “héjában” értékesítik. Minden más madár tojása szabadáras marad, a fürjtojást kedvelők tehát túl korán örültek.

 

A krumpli esetében nem kell a kereskedőknek a növény latin nevét is ismerniük az árstop alkalmazásához, de egy kivételt nekik és a vevőknek is érdemes észben tartaniuk. A rendelet melléklete ugyanis úgy fogalmaz, hogy hatósági áras az “étkezési burgonya, kivéve újburgonya”. Az újkrumplira tehát nem lesz érvényes az árstop, ha addig eltart. 

 

Egyelőre az új ársapkák is december 31-ig érvényesek, ahogyan az eddigi élelmiszerekre is. A kormány majd decemberben dönt arról, hogy mi lesz a sorsuk. A krumplit és a tyúktojást maximum a szeptember 30-án alkalmazott áron adhatják a boltokban, és a kereskedők kötelesek ezekből naponta legalább annyit árusítani, amennyi a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi készletük volt. Az új ársapka csak az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenységre és a csomagküldő kereskedelemre vonatkozik, tehát a piacon árult krumplira és tojásra nem. Persze az az itt kínált termékek árára is kihathat, ha a boltban olcsóbban kell adni a burgonyát és a tojást, mint eddig.

 

Mivel az élelmiszerek éves inflációja októberben már elérte a 40 százalékot a KSH szerint, és a havi áremelkedés is 4,3 százalékos volt, senki sem számíthat arra, hogy a két új ársapkás élelmiszertől érdemben csökken majd a havi konyhapénze.

 

A két termékkör kiválasztását azzal indokolták, hogy ezek ára növekedett az elmúlt időszakban a legjobban, de a konkrét döntésben nyilvánvalóan más szempontok is szerepet játszhattak. Nagy Márton miniszter a bejelentés előtti napokban még arról beszélt, hogy azok közül kerülnek majd ki az újabb ársapkás élelmiszerek, amelyeknél 40 százaléknál nagyobb volt az áremelkedés egy év alatt.

 

A szerda reggel közzétett friss inflációs adatok szerint 9 kilenc olyan élelmiszer termékcsoport van, amelyiknek az ára egy év alatt 50 százaléknál is jobban drágult. Ezek közül azonban most csak a tojásra húztak ársapkát. Kétségkívül ez az éllovas az éves (87,9 százalékos) és a havi áremelkedésben (24,1) is, azonban bőven lettek volna még olyan élelmiszerek, amelyek a krumplinál jobban rászolgáltak volna az árstopra, ha az éves áremelkedésük alapján döntöttek volna.

 

A két alapélelmiszer kiválasztásánál így egyrészt a havi áremelkedés (a burgonyánál 10 százalék) volt az elsődleges szempont, másfelől pedig az, hogy mennyire egyszerű az adott termékre bevezetni egy árstopot. Azoknál az élelmiszereknél, amelyekből sokféle van (például kenyér, sajt, tejtermékek) nem egyszerű ezt szabályozni, másrészt pedig eléggé hatástalan is, illetve nagy zavart okoz a kínálatban. Ebből a szempontból a tojás és a burgonya jó választás, hiszen aránylag egynemű kínálatról van szó, bár azért minőségben, méretben, fajtában itt is vannak jelentős különbségek.

 

Megjelenhet egy új probléma is a két új árstopos termékkel, amivel eddig nem kellett szembesülnie se a vásárlóknak, se az eladóknak. Az eddigi árstopos termékek ugyanis valamilyen módon már feldolgozott, bolti forgalomban kapható élelmiszerek voltak. A két új viszont klasszikus piacos termék is. A bejelentés szerint ugyan a piacos értékesítésre nem vonatkozik az árstop, de ha a boltban olcsóbb lesz a tojás és a krumpli, mint a piacon, abból lehetnek majd feszültségek.

 

A két új árstop összességében legföljebb hajszálnyit tudhatja átmenetileg fékezni az élelmiszerek drágulását, és a hatása annyira kicsi lesz, hogy szinte meg se érezzük a következő hónapban várhatóan még tovább emelkedő élelmiszerinflációban, ugyanis a többi termék drágulása elnyomja ezt. Legalábbis a november eleji piackutatások áradatai ezt mutatják.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!