Növekedés

Dinamikus növekedésről számolt be az Erste Bank

Növekedés

Dinamikus növekedésről számolt be az Erste Bank

Erste Bank tartalom
2021-08-11 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-11 Frissítve: 2022-01-18
15660796

Az Erste Bank 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta 2021. első félévét. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek 5,1 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése lassult tavalyhoz képest, a lakossági ügyfélvagyon ugyanakkor 19 százalékkal nőtt egy év alatt.

 

Az idei első hat hónapban az Erste Bank működési bevételei 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 19 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 17,8 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel 25,5 százalékkal nőtt. A működéssel kapcsolatos kiadások 5,1 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 45,5 százalékkal 49,5 milliárd forintra emelkedett. 

 

A költség/bevétel arány is javult éves összevetésben: június végére 44,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 52,9 százalékról. Az adózás utáni eredmény pedig 31,8 milliárd forintra nőtt – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet idei első félévi eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján.

 

Az ügyfélhitelek állománya június végén 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, 10,6 százalékkal maradt el 2020 első hat hónapjának teljesítményétől. Az NPL-ráta a tavaly június végi 2,1 százalékról 2,9 százalékra nőtt.

 

A lakossági területen az új kihelyezések értéke megegyezik a tavalyival, az összetétele azonban lényegesen más. A teljes lakossági hitelállomány 18 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest, a lakáshitelek folyósítása pedig 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A személyi kölcsönök folyósítása meghaladta a tavalyi időarányos teljesítményt, a babaváró hitel kihelyezések azonban alulmúlták az előző évi hasonló időszakot. 

 

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon egy év alatt 19 százalékkal 3965 milliárd forintra nőtt június végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt.

 

A továbbra is magas lakossági megtakarítási kedv és a kamatkörnyezet egyre nagyobb arányban az értékpapír-befektetések felé tereli az ügyfeleket. Az értékpapír-megtakarítások szerkezete azonban tavalyhoz képest is módosult, egyre nagyobb arányt képviselnek az új befektetésekben a kockázatosabbnak mondható értékpapír-osztályok.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!