Egészségpénztár beiskolázási támogatás

Adókedvezményes pénzből tandíj és albérlet? Lehetséges!

Egészségpénztár beiskolázási támogatás

Adókedvezményes pénzből tandíj és albérlet? Lehetséges!

Vrazsovits Rita
2023-07-06 Frissítve: 2023-08-14
2023-07-06 Frissítve: 2023-08-14
33731057

Az egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztár is, melynek köszönhetően az oda befizetett pénzt nemcsak az egészséggel kapcsolatos kiadásokra lehet felhasználni, hanem számos más célra is. Ilyen a beiskolázásához kapcsolódó költség, ami lehet a tandíj, kollégiumi díj vagy albérlet is. Akár a most felvett egyetemisták szülei is élhetnek vele. Ráadásul állami támogatás jár az egészségpénztári befizetés után, akár évi 150 ezer forint. 

 

Az iskolakezdés minden évben kihívást jelent a szülőknek anyagi szempontból, erre idén a 20 százalék feletti infláció is rátesz egy lapáttal. Szerencsére több eszköz és támogatás is van, ami segíthet csökkenteni a beiskolázás anyagi terheit, ezek közül az egyik legbiztosabb a beiskolázási támogatás, amelyet az egészségpénztári számlára befizetett pénzből teremthetjük elő. 

 

Hogyan működik a beiskolázási támogatás?

 

Nézzünk meg egy konkrét egészségpénztárat, például az OTP-t. A már meglévő egészségpénztári számlára befizetett összeg, ha már minimum 180 napja elérhető a számlán, akkor felhasználható beiskolázási támogatásként. A támogatás mértéke mindig a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér összege lehet, ami 2023-ban gyermekenként maximum 232 ezer forint. A beiskolázási támogatás igényléséhez mindössze egy bejelentőlapot kell kitölteni

 

Arra mindenképp figyeljünk, hogy a beiskolázási támogatás nem igényelhető és nem is vásárolható le a teljes évben. Az igénylési időszak a tanév első napját megelőző 15 nap és a tanév utolsó napját követő 15 nap közötti időtartam, tehát a támogatási keretben azokat a számlákat lehet elszámolni, amelyek kiállítása és teljesítése ebben az intervallumban történt. Vagy augusztus közepétől a következő év június végéig lehet felhasználni a rendelkezésre álló összeget. 

 

A támogatást nem igényelheti minden pénztártag, hanem értelemszerűen csak azok, akiknek van gyermeke és még jogosultak a családi pótlékra. Pénztártagok mellett kedvezményezettek is igénybe vehetik a szolgáltatást. 

 

Mire lehet felhasználni a beiskolázási támogatást?

 

A támogatás akár a legkisebb gyerekekre vonatkozóan is elérhető, vagyis már az óvodával kapcsolatos kiadásokat is lehet fedezni az így összegyűjtött pénzből. Költhetünk

  • ruházkodásra,
  • taneszközökre,
  • tankönyvekre és feladatgyűjteményekre. 

 

Az általános és középiskolás gyermek után ez a lista kiegészül a kötelező olvasmányokkal is, de költhetünk sporteszközökre vagy hangszerekre is, ha sport- vagy zenetagozatos osztályba jár a gyermek. Ezekről igazolást is kell csatolni a számla mellé. 

 

Főiskolai és egyetemi hallgató gyermek után pedig akár

  • tandíj,
  • kollégium,
  • és albérlet is fizethető az összegyűjtött pénzből. 

 

Számlát minden esetben kérni kell az elköltött összegről, illetve felsőoktatásban igazolni kell a tanulói, hallgatói jogviszonyt is. 

 

A 20 százalékos állami támogatás így is elérhető

 

Az egészségpénztári számlára befizetett összeg után állami adó-visszatérítést lehet igénybe venni, legfeljebb 150 ezer forintig. Ez akkor is érvényes, ha a befizetett pénzt vagy annak egy részét beiskolázási támogatásként használjuk fel.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!