Munkanélküliség

Egy közepes városnyi emberrel nőtt a munkanélküliek száma egy év alatt Magyarországon

Munkanélküliség

Egy közepes városnyi emberrel nőtt a munkanélküliek száma egy év alatt Magyarországon

Bank360 tartalom
2021-03-30 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-30 Frissítve: 2022-01-18
13246333

46 ezerrel nőtt Magyarországon egy év alatt a nyilvántartott munkanélküliek száma, mellyel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is jelentősen csökkent.

 

Februárban a 213 ezer munkanélkülit tartották számon Magyarországon, ami 46 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A munkanélküliségi ráta egy százalékponttal 4,5 százalékra emelkedett. Januárhoz viszonyítva a munkanélküliek száma 25 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal csökkent – közölte az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

 

Ha az elmúlt három hónapot vizsgáljuk, akkor még rosszabb a helyzet: a 2020 decembere és 2021 februárja közötti háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 217 ezer fő volt, ami 53 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ezzel a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékosra nőtt, mely 1,1 százalékponttal haladja meg az előző évi értéket.

 

„Az ilyen számokat érdemes kontextusba helyezni, hiszen önmagukban nehezen értelmezhetőek: a kedden publikált adatok szerint egy év alatt körülbelül annyival nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon, mint egy közepes méretű magyar város, például Nagykanizsa, Dunakeszi vagy Hódmezővásárhely teljes lakossága” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztés vezetője.

 

Hozzátette: különösen aggasztó, hogy a 15-24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája még az átlagosnál is nagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, mellyel 13,5 százalékra nőtt. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája egy százalékponttal, 4 százalékosra, az 55-74 éveseké pedig 1,2 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedett.

 

A munkakeresés átlagos tartama pont háromnegyed év, azaz 9,0 hónap volt, de a munkanélküliek 26,6 százaléka legalább egy éve keresett állást.

 

Hogy lehet erre felkészülni?

 

„A mai KSH-s adatok is jól szemléltetik, hogy mekkora segítséget nyújthat, ha időben kötünk biztosítást munkanélküliség esetére. Álláskeresési járadékot, ismertebb nevén munkanélküli segélyt, ugyanis legfeljebb három hónapig fizet Magyarországon az állam, azonban átlagosan kilenc hónap telik el, mire egy munkanélkülivé vált dolgozó újfent munkát talál” – mondta el Forrás Dávid.

 

A szakember azt is közölte: a munkanélküliség esetén hónapokig, rendszeres pénzügyi segítséget nyújtó biztosítások még kevésbé elterjedtek hazánkban, mint például a lakásbiztosítások vagy a casco biztosítások, hasznosságuk viszont jelentős.

 

A Bank360 nemrég tett elérhetővé regisztrált ügyfelei számára egy csoportos biztosítást, melynek keretein belül, egy havi díjért cserébe, olyan biztosítási védelemhez lehet hozzájutni, mely választott csomagtól függően munkanélküliség és keresőképtelenség esetén havonta 50 - 200 ezer forintot fizet 6 hónapon keresztül. Mivel a biztosító szolgáltatása a munkanélküliség 60. napján indul el, így jól illeszkedik az állami álláskeresési járadék időszakához, és abban az időszakban is segít a víz fölött maradni, amikor állami segítség már nem jár.

Munkanélküliség biztosítás

 

A foglalkoztatottak száma is csökken

 

Az elmúlt egy évben nemcsak a munkanélküliek száma nőtt, de ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is csökkent. Februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer fő volt, ami 104 ezerrel múlja alul az egy évvel korábbi szintet, ugyanakkor 14 ezerrel több, mint 2021 januárjában.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!