Hitel munkanélküliként

Számíthatunk munkanélküliként hitelre?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.07.02.
Frissítve: 2020-09-03 Létrehozva: 2020-07-02
9381674

A bankok elsősorban a rendszeres jövedelmet és annak mértékét, valamint a munkaviszonyban eltöltött időt tekintik a legfontosabb hitelfelvételi garanciának. A Bank360.hu megvizsgálta, hogyan hat a hitelképességünkre, ha a járvány miatt elveszítettük a munkánkat. 

 

Növekvő munkanélküliség

A koronavírus okozta vészhelyzet egyik legfontosabb következménye talán a munkanélküliségi adatok régóta nem látott változása. A KSH legfrissebb, március-májusra vonatkozó adatai alapján 97 ezer fővel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. 

 

Munkanélküliként sok a buktató

A jelenlegi munkanélküli ellátások legfeljebb három hónapra szólnak, a pénzügyi források előteremtése sok esetben létkérdés az így bajba került embereknek. Ráadásul a bankok például a személyi kölcsönök esetében is legalább 3 hónap minimális munkaviszonyt írnak elő a hitelfelvételhez. Olyan bank is van a Bank360.hu összehasonlítása szerint, amely 6, vagy akár 12 hónapos munkaviszonyt is kérhet. Ezt mi is ellenőrizhetjük a személyi kölcsön kalkulátor használatával. A bankok a munkaviszonyról munkáltatói igazolással győződnek meg, amelyet az igényléskor csatolnunk kell. Vállalkozók esetében legalább egy lezárt évet szabnak feltételként, és akár több hónapos vállalkozói bankszámla-történetet is előírhatnak.

 

Nagyobb problémát is okozhat a munkanélküliség, ha meglévő hitelünket nem tudjuk fizetni és felkerülünk a negatív KHR-listára (vagy közismertebb nevén: BAR-listára). Ez tovább nehezíti a későbbi hitelfelvételt. A negatív KHR-listára akkor kerülhetünk fel, ha legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő mértéket érte el a tartozásunk, és 90 napja folyamatosan tartozunk a törlesztőrészlettel. A listán való szereplésünk akár több évre is ellehetetlenít minden hitelfelvételt. A tartozás visszafizetése után például még 1 évig nem tudunk hitelt felvenni.

 

Az eddigi döntések szerint ugyanakkor ebben az évben a hitelvisszafizetési moratórium számottevően segíthet a bajba jutott munkanélkülieken: nem kerülhetünk fel a negatív KHR-listára, és a törlesztőrészletet sem kell fizetni. Azonban fontos tudni, hogy ez a könnyítés egyelőre csak - várhatóan - az év végéig érhető el, azaz 2021. január 1-jétől újra fizetni kell rendszeresen a törlesztőrészleteket.

 

Az egyéb jövedelem sem megoldás

Ha tehát hitelre van szükségünk, kizárhatjuk a legtöbb banki terméket, hiszen az álláskereső nem rendelkezik azokkal az alapvető feltételekkel, amelyeket a bankok előírnak. Ilyen a rendszeres jövedelem, a bejelentett munkaviszony, nyugdíj, vagy a főállású vállalkozói önfoglalkoztatás.

 

Előfordulhat, hogy a munkáját, és ebből fakadóan a rendszeres havi jövedelmét elvesztő ügyfélnek más forrásokból vannak egyéb bevételei. Ilyenek lehetnek például:

  • a szociális támogatások (GYES, GYED, családi pótlék),
  • esetleg például bérbeadásból származó jövedelem (lakáskiadás),
  • vagy egyéb, nem alkalmazotti munkaviszonyból származó jövedelem.

 

Ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy ezeket a plusz bevételeket a bankok jellemzően önállóan nem fogadják el, inkább a meglévő, és esetleg alacsonyabb, de rendszeres jövedelmek mellett veszik számításba a hitelképesség vizsgálatánál.

 

A Bank360.hu korábban összegyűjtötte, hogy mely bevételforrásokkal számolnak a bankok:

 

Adóstárs segíthet?

Ha “minden kötél szakad”, megoldást jelenthet az adóstárs bevonása. Az adóstárs jövedelmét szintén vizsgálja a bank, így hitelképessé válhatunk. Azonban ennek is több kockázata van, hiszen az adóstárs ugyanúgy felelős a hitel visszafizetéséért. Ha a felvett hitel visszafizetésével problémák lesznek, akkor az adóstárs is könnyen a negatív KHR-listán találhatja magát.

 

Rövid távú alternatívát jelenthet még a BÁV Záloghoz fordulni, de itt akár 21,6%-tól 39,9 %-ig is terjedhet a THM. Ezzel együtt inkább azt javasoljuk, érdemes tudatosabban még akkor pénzügyi tartalékot építeni, amikor biztos forrásaink vannak, és félretenni legalább 4-6 havi megélhetési költséget, hogy kölcsön nélkül vészelhessük át a nehezebb időszakokat.

 

Összességében tehát számíthatunk-e munkanélküliként hitelre?

Egyértelműen kijelenthető, hogy nem. Munkanélküliként rendszeres, igazolható jövedelem hiányában a bankok nem tudnak hitelt nyújtani, így ebben a helyzetben nem számíthat az érintett ügyfél pozitív elbírálásra.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!