Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül? Igen, lehetséges!

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül

Személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül? Igen, lehetséges!

Veres Patrik
2017-09-04 Frissítve: 2023-09-14
2017-09-04 Frissítve: 2023-09-14
361877

Miért kell a munkáltatói? Mert a bankok szeretnék viszontlátni a kölcsönadott pénzüket. Ha te nem tudod fizetni a törlesztőt, mert nincs miből rendszeres jövedelem híján, a bank csak veszít azon, hogy pénzt ad neked. Ugyanakkor van megoldás arra, hogy ne kelljen munkáltatói igazolást bemutatnod a banknál, amikor személyi kölcsönt akarsz felvenni. Ez utóbbi választ fogjuk most részletesebben bemutatni.

Van okuk munkáltatói igazolást kérni
 

Ne menjünk el persze egy fontos szabályozás mellett: a 2019-ben a bankokat jogszabály kötelezi arra, hogy csak akkor adjanak hitelt neked, ha van rendszeres jövedelmed, hiszen személyi kölcsönt minden más fedezet nélkül veszel fel. Ha rendelkezel megfelelő jövedelemmel, munkáltatói igazolással tudod azt a bank felé igazolni, amely ebben az esetben megállapítja a hitelezhetőségi limitedet. Ha nagyobb a bevételed, nagyobb összeget is aránylag biztonságosan tudsz felvenni, elkerülve az eladósodás veszélyét. A kölcsön összegét tekintve jellemzően a jövedelem akár három-négyszeresét adhatják oda a pénzintézetek a hiteligénylőknek. 

 

Persze ha belegondolsz, rájöhetsz te is, hogy hitelt felvenni jövedelem nélkül butaság, hiszen csak halmozódna a tartozásod, aztán bíróságon kötnétek ki. Korábban - ha fogalmazhatunk így - divatos volt pusztán jelzálog fedezetre hitelt felvenni, így ha volt egy terhelhető ingatlanod neked vagy egy közeli hozzátartozónak, kaphattál hitelt. Ma már ez sem működik, ugyanis az ingatlanfedezet mellett is vizsgálják a jövedelmet.


Használd a Bank360 kalkulátorát és találd meg a számodra legmegfelelőbb hitelt! A legjobb gyorskölcsönöket itt találod!
 

El lehet kerülni a munkáltatói igazolást, de kelleni fog jövedelem
 

Ugyanakkor az a helyzet is előfordulhat, hogy van jövedelmed, de valamiért nem akarsz munkáltatói igazolást kérni, például nem akarod a hitelek felvételét nagy dobra verni a munkahelyeden. Jó hír: nehezen, de meg lehet kerülni a munkáltatói bemutatását több módon is.
 

Tisztázzuk, hogy milyen jövedelmet ismer el a bank hiteligénylésnél. Kétfélét különböztethetünk meg:
 

Elsődleges jövedelmet: ez a fizetésed, amit alkalmazottként kapsz. Azonban nem csak ez a munkavégzési forma létezik. Vállalkozóként a saját magadnak fizetett bér is elsődleges jövedelem, sőt, nyugdíjasoknak a nyugdíj az elsődleges jövedelmük, amelyet a bank figyelembe vesz a hitelbírálatnál.
 

Másodlagos, vagy kiegészítő jövedelem: ezek azok a jövedelemtípusok, amelyeket önállóan a bank nem tud értékelni, de az elsődleges jövedelem mellé beszámíthatók. Ilyen a GYES, GYED, családi pótlék, szociális támogatások, ösztöndíjak, osztalék, részesedés stb.
 

Így igazold a jövedelmed, ha személyi kölcsönt akarsz felvenni
 

Van tehát lehetőség arra, hogy olyan jövedelem alapján hitelezzen neked a bank, amelyhez nem kell munkáltatói, azaz nem alkalmazottként keressed a kenyeredet. Azonban ne felejtsd el, hogy valamilyen igazolás nélkül nem fog menni. Amennyiben nem akarod alkalmazottként munkáltatóival alátámasztani, hogy van bevételed, az alábbi lehetőségeid maradtak:
 

  • Nyugdíjasként elég bevinned a nyugdíjigazolványod (törzslapot) a bankba, vagy 3 havi nyugdíjszelvényt bemutatnod, ha nem vagy ügyfél és a bank nem látja a bankszámlakivonatodon, hogy hozzájuk érkezik a nyugdíjad.
  • Vállalkozóként a NAV-tól kell kérned igazolást, illetve egy állásfoglalást, hogy nincs adótartozásod.
     

Külföldi munkavállaló vagy? Ha van magyar lakcímed, kaphatsz hitelt. Ehhez a munkáltatód jövedelemigazolása kell, amelyet a bankok ma már angol vagy német nyelven is elfogadnak.
 

A bank ezeken kívül kér még 3-6 hónapra visszamenőleg bankszámlakivonatot vagy lakcímre érkező telefon- vagy rezsiszámlát, de kérhet extra igazolásokat is (például őstermelők esetében), ráadásul, ha nem látja biztosítottnak a hitel visszafizetését, fedezetet és kezest is rendelhet a hitelszerződéshez, vagy amennyiben a hitelcélt többen használjátok fel és indokolt, adóstárs bevonásával biztosíthatja a hitel visszafizetését. 
 

Kizáró okok: így bukhatod el az igénylést
 

A legtöbb banknál csak úgy juthatsz kölcsönhöz, ha rendelkezel legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, de a legjobb, ha legalább egy éve folytonos munkaviszonyod van. Próbaidőre nem vehetsz fel kölcsönt,  igazolás bemutatásával sem.
 

Akkor is elkaszálják az igényedet, ha a munkaszerződésed határozott idejű. A legtöbb bank így nem ad kölcsön, hiszen kockázatos a jövőbeli fizetés.
 

Ha nincs érvényes magyar azonosító okmányod, akkor sem lesz nagy sikered a személyi kölcsönök világában. Ezek az iratok az azonosítás alapjai.
 

Szintén kizáróok, ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, amelyet korábban BAR-listaként emlegettek. Azt, hogy szerepelsz-e a KHR negatív adóslistáján, ellenőrizheted. A KHR-t üzemeltető BISZ Zrt.-nél vagy akármelyik pénzintézetben igényelheted, hogy megkapd a "Saját Hiteljelentést" díjmentesen.
 

 

Hol érdemes keresni? Van, aki munkáltatói igazolás nélkül ad személyi kölcsönt?
 

Személyi kölcsönt szinte minden bank kínálatában találsz. A fentebb ismertetett feltételek kedvezőbbek lehetnek, ha már jó ideje a bank ügyfele vagy. Ilyen esetekben fordulhat elő az, hogy a hitelező pénzintézet nem kér munkáltatói igazolást, és elég bemutatnod egy bankszámlakivonatot, amelyen szerepel a jövedelmed. A feltételnek szabott 6 hónapos munkaviszony ilyenkor csökkenhet le 3-ra. A bank kérhet a bankszámlakivonaton kívül közüzemi számlákat és telefonszámlát is, legalább három hónapra visszamenőleg.
 

Mégis van azonban olyan lehetőség a mai piacon, ahová nem kell munkáltatói igazolás, csak jövedelem, akár új ügyfeleknek is. A Provident ugyanis megelégszik egy bankszámlakivonattal, ha oda érkezik a munkabér, ráadásul a három hónapos munkaviszony sem feltétel, egy hónap után már lehet próbálkozni az igényléssel. A hitelösszeg viszont nem lehet nagyobb, mint egymillió forint. Például a Provident Online kölcsönét akár már most igényelheted néhány adat megadásával, ha gyorsan szükséged lenne 300 000 forintra. Ha viszont kevésbé vagy az online megoldások híve, választhatod a Provident hagyományos kölcsönét is, szintén heti visszafizetéssel.Akinek tehát nagy tervei voltak, amihez sok pénz kell, annak nem feltétlenül megfelelő ez a fajta személyi kölcsön igénylés. Viszont ez a hitel is szabad felhasználású, tehát a keretig számlaigazolások nélkül is el tudjuk költeni. 

 

Személyi kölcsön hitelkalkulátor - számolj előre
 

Összefoglalva, megannyi lehetőség van, ha nem akarsz munkáltatói igazolást bemutatni hiteligénylésnél, de van jövedelmed. A hitelfelvétel előtt viszont alaposan gondold át, hogy milyen törlesztőrészlet fér bele a havi keretbe, és készülj arra az eshetőségre is, ha esetleg elveszíted a munkád, hiszen a törlesztés akkor sem áll meg. Ahhoz, hogy a lehető legolcsóbb és számodra legjobb hitelt vehesd fel, használd a kalkulátorunkat és dönts tudatosan!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!