Egy esküvő költségei

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben?

Egy esküvő költségei

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben?

Vrazsovits Rita
2019-07-11 Frissítve: 2023-12-28
2019-07-11 Frissítve: 2023-12-28
4164711

Természetesen ki lehet hozni egy házasságkötést gyakorlatilag ingyen is - ha nincs lagzi, esküvői ruha és csak két tanúval megyünk a városházára. De ha életünk nagy napján nem szeretnénk spórolni és kompromisszumokat kötni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

 

Mennyi idő és pénz egy lakodalom?

Ha hagyományos lakodalomra vágyunk, akkor érdemes legalább egy, de inkább másfél évvel korábban elkezdeni a nagy nap előtt a szervezést. Már csak azért is, mert a népszerűbb helyszíneken pillanatok alatt betelnek az időpontok. Tipp: ha pénteken vagy téli napon szeretnénk esküdni, akkor valamelyest faraghatunk a díjakból, de a szervezés ugyanannyi időt és energiát igényel. Nézzük meg a legnagyobb tételeket, amelyekről érdemes már az elején dönteni:

  1. Esküvő szervező: kell vagy nem?

Ha szeretnénk megszabadulni az egyeztetés és a stressz nagy részétől, akkor érdemes felbérelni egy esküvőszervezőt, viszont neki minimum  200 000 - 300 000 forintot ki kell fizetnünk. Ha nagyon határozott elképzelésünk van minden részletről, és szívesen vetjük bele magunkat a szervezésbe, akkor érdemes saját kézbe venni a feladatokat.

 

  1. Döntsük el idejében, hány vendég legyen!

Ha a vendéglista még nincs a fejünkben, az nem gond, de egy körülbelüli létszámban már érdemes az elején megállapodni, hiszen számolni kell a házasságkötő terem / templom és a lakodalom helyszínének a befogadó képességével is. Ha már megvan a maximális létszám, akkor könnyebben kalkulálhatunk az esküvői menü árával is.

 

  1. Mennyi az esküvői menü?

Egy átlagos helyen egy főre étellel és itallal 10 000 - 15 000 forintot érdemes számolni, de ennél persze mehetnek fentebb is az árak, ha szeretnénk kirúgni a lagziban a hámból. Egy 80 fős vendéglistával számolva ez így körülbelül 800 ezer és 1 millió forint közötti összeg.

A menü összeállításánál érdemes figyelembe venni, hogy ma már egyre többen vannak azok, akik saját döntés (pl. vegetáriánus, vegán stb. életmód) vagy ételallergia miatt nem tudnak elfogyasztani egy komplett esküvői menüt. 

 

  1. Szállás a vendégeknek

Ha távolról is érkeznek vendégek, számukra illik szállást foglalni. Ha ugyanott foglaljuk le a szobákat, ahol az esküvőt is tartjuk, akkor valószínűleg ki tudunk alkudni egy kedvezményesebb ajánlatot, de így is számolhatunk azzal, hogy kétágyas szobánként minimum 10 000 - 20 000 forintot kell kifizetnünk - a határ itt is a csillagos ég.

 

  1. A menyasszonyi ruha és az öltöny

A drágább kötelező tételek közé tartozik a menyasszonyi ruha is. A bérelhető ruhák természetesen olcsóbbak, akár 100 ezer forintból is ki lehet jönni. Egy egyedi készítésű, mesterszabó által készített darab ára azonban néhány százezer forinttól a több millióig  is elmehet. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy megvarratják az egyedi ruhát, majd az esküvő után valamivel olcsóbban eladják - így gyakorlatilag ugyanolyan olcsón tudnak új ruhában esküdni, mintha használtan kölcsönöznének egyet.

 

A menyasszonyi ruha mellett eltörpül a vőlegény által viselt öltöny ára, ami körülbelül 30 000 forinttól megoldható - természetesen ennél léteznek jóval drágább megoldások is.

 

  1. Gyűrűk

A jegygyűrűk ára páronként 50 000 - 250 000 forint között is lehet, attól függően, hogy a pár milyet szeretne. 

 

  1. Vőfély vagy ceremóniamester

Ha nagy a vendégsereg, akkor szükség van valakire, aki informálja és vezeti a tömeget. Többek között ez is a feladata a vőfélynek, vagy ahogy egyre többen nevezik, a ceremóniamesternek. Ha ő jól végzi a dolgát, akkor az ifjú párnak nem kell aggódnia a menetrend miatt, hiszen a vőfély mindent kézben tart, a vendégek fogadásától egészen a lakodalom végéig. Egy jó vőfély alkalmanként akár 100 000 - 200 000 forintot is elkérhet, de ne felejtsük el, hogy ebben az esküvő előtt is sok munkaóra benne van, hiszen meg kell ismernie a párt.

 

  1. Fotós, videós

Apróságnak tűnhet, de alapvetően a rokonok és barátok amatőr felvételein kívül nem árt, ha egy profi is megörökíti az eseményeket, hiszen évekkel később csak a képek és a videók segítenek majd felidézni a nagy napot. Egy tapasztaltabb esküvői fotós valószínűleg többet kér el, mint a lelkes, de amatőr rokon vagy barát, viszont azt is tudja, hogy mire érdemes odafigyelni, és hogy mely pillanatokat nem szabad elszalasztani, mert csak egy van belőlük (hitvesi csók, csokordobás stb.).

 

A technikai fejlődésnek hála ma már nagyfelbontású képeket, videókat, sőt akár drónfelvételeket is készíthetünk. Mindennel együtt a fotós és/vagy videós is belekerülhet 2-300 ezer forintba, amiben benne van az esküvő után elvégzendő utómunka is.

 

Minden részlet számít: vagy mégsem?

Ha a nagyobb tételeken túl vagyunk, máris elköltöttünk 1,5-2 millió forintot. Erre jönnek rá a kisebb tételek, például:

 

  • virágok, díszítés,

  • menyasszonyi csokor,

  • autóbérlés, 

  • meghívók,

  • esküvői torta,

  • fodrász, kozmetikus, manikűr az esküvő előtt,

  • amit még elképzeltünk.

 

Ha ezeket összeadjuk, tovább pörögnek a nullák a szemünk előtt, és ki tudja, hol állnak meg a költségek. Természetesen lehet alkudni, vagy olcsóbb megoldásokat keresni, de összességében egy körülbelül 80 fős esküvő belekerül 2-3 millió forintba. Egy fiatal párnak nagy teher ekkora kiadást vállalni egy esküvőre, még akkor is, ha a szülők beszállnak a költségekbe. 

 

Esküvő kölcsönből? Íme, néhány személyi kölcsön ajánlat

A szabad felhasználású személyi kölcsönök egyik nagy előnye, hogy arra költhetjük el, amire szeretnénk - tehát akár az esküvő előkészületeit is rendezhetjük a segítségével. A kamatkörnyezet kedvező, a személyi kölcsönök zöme pedig fix kamatozású, így nem kell attól tartani, hogy a futamidő alatt megnő a törlesztőrészlet. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával összehasonlítottuk a piacon elérhető kedvező ajánlatokat.

 

Az esküvőre 3 millió forintos hitelösszeggel kalkuláltunk, ebből a pár ki tudja fizetni az lakodalmat, és még a nászútra is telik belőle. A futamidő 60 hónap. Kedvező hitel a a piacon a Sberbank és a Bank360 közös ajánlata, az Extra személyi kölcsön: a THM 7,72 százalék, a havi törlesztőrészlet 59 464 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 617 532 forint. 

 

A CIB Bank előrelépő személyi kölcsönét 8,17 százalékos THM-mel igényelhetjük. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 60 654 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 639 240 forint. Szintén 9 százalék alatti THM-mel vehetjük igénybe az UniCredit Bank Stabil kamat személyi kölcsönét. A THM 8,41 százalék, a havi törlesztőrészlet 60 974 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 658 440 forint. 

 

Szintén kedvező feltételeket kínál az Erste Most Extra Személyi Kölcsöne, amely szabadon felhasználható, valamint kezes és fedezet nélkül igényelhető. A THM 12,05 százalék, a havi törlesztőrészlet 65 212 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 942 720 forint.

 

A kiadások egy része az esküvő után megtérülhet

Az esküvő szerencsére azok közé a vállalkozások közé tartozik, amely, ha jól csináljuk, megtérül. A vendégek általában ajándékot vagy pénzt adnak az ifjú párnak, de ezt meg lehet beszélni az esküvő előtt, így senkit nem ér meglepetés. Fejenként a vendégek általában 15 000 - 20 000 forinttal szállnak be, a közeli rokonok pedig sokszor még ennél is bőkezűbbek. Ha egy 80 fős vendéglistával számolunk, láthatjuk, hogy akár a költségek felét, vagy háromnegyedét is visszakapja a pár valamilyen formában. Ezt az összeget az esküvői hitel törlesztésére is fordíthatja a pár, így kisebb teherrel vágnak neki a közös életüknek.

 

Ha nem a pénzgyűjtés a cél, hanem például a közös lakás berendezése, akkor érdemes egy ajándéklistát készíteni - így a háztartás költségei csökkennek, és azt is kikerülhetjük, hogy egyforma nászajándékok sorakozzanak az ifjú pár lakásában.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!