Esküvőszervezés koronavírus

Mennyivel lesz drágább egy esküvő a koronavírus miatt?

Esküvőszervezés koronavírus

Mennyivel lesz drágább egy esküvő a koronavírus miatt?

Vrazsovits Rita
2020-06-18 Frissítve: 2022-01-18
2020-06-18 Frissítve: 2022-01-18
9209288

A koronavírus járvány fontos kérdés elé állította a nagy napra készülő jegyespárokat: polgári szertartás szűk körben vagy halasztás? A statisztikák arra utalnak, hogy sokan döntöttek az utóbbi mellett, és inkább az év második felére vagy jövőre halasztották a lakodalmat. Milyen felmerülő költségekkel kell számolniuk a pároknak a lemondott szolgáltatások miatt? Mit tehetnek a szerelmesek ebben a helyzetben? Ezekben a kérdésekben segít eligazodni a Bank360.hu, hogy az újraszervezéshez tervezhetőbbek legyenek az anyagiak.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint még a koronavírus járvány sem tudta annyira visszavetni a házasodási kedvet, hogy ne haladjuk meg a tavalyi számokat: idén áprilisban 3920 pár lépett frigyre, ami 318-cal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban. A csekély növekedés ellenére arra következtethetünk, hogy az áprilisra tervezett esküvők jelentős része elmaradt, ugyanis a szám nincs összhangban az első negyedévre vonatkozó kiugró adatokkal. Az alábbi grafikonon is látszik, hogy 2020. első negyedévében kétszer annyi házasság köttetett, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban, tehát valószínűsíthetően a koronavírus nélkül áprilisban is hasonló eredmény született volna.

Házasságkötések száma

Több forgatókönyv közül választhattak a jegyesek

Alapvetően két út állt a jegyespárok előtt a koronavírus idején:

  1. Házasságkötés szűk körben, lagzi nélkül

Akik ezt az utat választották, azoknak egy kis létszámú polgári szertartásra volt lehetőségük. Ők vagy eredetileg sem számoltak nagy ünnepléssel, vagy lemondtak róla a járvány miatt, de magát a házasságkötést nem szerették volna elhalasztani. Utóbbi akkor merülhet fel például, ha a pár valamelyik házassághoz kötött támogatást szeretné minél hamarabb megigényelni. A babaváró hitelnek alapfeltétele a házasság, de az ingatlanvásárláshoz igényelhető CSOK-nál is kötelező elem, ha még nincs a párnak közösen nevelt gyermeke. 

Ez a megoldás rendkívül olcsó, gyakorlatilag néhány tízezer forintból megoldható. Ha pedig később mégis úgy dönt a pár, hogy tart lagzit, ezt is megtehetik, hiszen nem kötelező egy napon esküdni és ünnepelni.

  1. Halasztás egy későbbi időpontra

Az idén tavaszra tervezett lagzikat biztosan el kellett halasztani, de a járvány lecsengésével enyhültek a szabályok; júniustól 200 fő alatt akár már lagzit is tarthatunk. A kérdés, hogy vállaljuk-e a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását, vagy inkább kivárunk addig, amíg megszűnnek ezek a korlátozások is. Bárhogy is döntünk, az újratervezést és az ezzel járó költségeket sajnos nem ússzuk meg. 

 

Mennyibe kerül újraszervezni egy esküvőt?

Ez elsősorban attól függ, hogy mekkora lagzit szeretne a pár, és hogy mikor esküdtek volna. A legnagyobb veszteség azokat éri, akiknek egy közeli időpontot kell lemondani, hiszen minél közelebb van a nagy nap, annál több pénze áll benne a párnak. A Bank360.hu által megkérdezett szolgáltatók rugalmasan kezelték a járványt: a befizetett foglalót, előleget beszámítják az új időpontnál, így ezeket nem kell kétszer kifizetni - ilyen lehet például a lagzi helyszínére vagy a menyasszonyi ruha kölcsönzésére befizetett pénzösszeg.

 

Viszont ha szolgáltatót váltunk, akkor nem mindegy, hogy előleget vagy foglalót fizettünk ki, ugyanis az előbbit visszakaphatjuk, az utóbbit viszont csak akkor, ha a szolgáltató mondja le az eseményt. A legjobb, amit tehetünk halasztás esetén, hogy minél előbb felkeressük a szervezésben érintett cégeket, és egyeztetünk velük a költségekről. Összességében a szolgáltatóknak kifizetett előlegek és foglalók akár több százezer forintot is kitehetnek.

 

Olyan tételek is vannak, ahol biztosan nem lehet elkerülni a ráfizetést. Ilyen például a meghívók díja, ha már szétküldtük őket a korábbi időponttal. Ha csak a dátumot kell rajta átírni, akkor az újratervezés díját megúszhatjuk, viszont a nyomtatást és a postaköltséget újra ki kell fizetni. A Bank360.hu számításai szerint vendégenként 900-1000 forint körüli költséggel érdemes számolni, ha mindenkinek ajánlott levélben küldjük el a meghívót - tehát egy 75 fős lagzinál ez 67-75 000 forintos ráfizetést jelent. Ebből lefaraghatunk, ha az egy háztartásban élők meghívóját egyszerre postázzuk, vagy a személyes átadást választjuk.

 

A legtöbb szolgáltatónál az előleg 10-30 százalék, vagyis a költségek nagy részét elég az esküvő után kifizetni. Arra viszont érdemes rákérdezni, hogy a 2020-as árak érvényesek lesznek-e 2021-ben is - ha nem, akkor az áremelkedéssel is kalkulálnunk kell. Mindent összevetve egy időben elhalasztott esküvőért nem kell sokkal többet kifizetnünk, mintha az eredeti terv szerint tartottuk volna meg az eseményt. 

 

Ha gondolunk a vendégekre, mi is jól járhatunk

Ne feledkezzünk meg róla a szervezésnél, hogy a koronavírus nemcsak a jegyespárok számításait húzta keresztül, hanem sokakat hozott kellemetlen helyzetbe anyagilag is. Márpedig egy esküvő nemcsak a jegyespárnak, hanem a vendégeknek is költséges, hiszen nekik is fel kell készülni az eseményre, és persze üres kézzel sem szeretnének érkezni. Ezt figyelembe véve egy vendégnek legalább 20-30 ezer forintba kerül elmenni egy esküvőre. Ha úgy látjuk, hogy a meghívottaknak kényelmesebb lenne a halasztás, ezt is fontoljuk meg, hiszen stabil anyagi háttérrel valószínűleg ők is bőkezűbbek lesznek a menyasszonytáncnál.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!