2020

Ezek voltak a 2020-as év legfontosabb pénzügyi eseményei

2020

Ezek voltak a 2020-as év legfontosabb pénzügyi eseményei

Vrazsovits Rita
2020-12-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-29 Frissítve: 2022-01-18
11563436

A pénzügyi szektorban meglehetősen aktívan telt a 2020-as év. Elindult az azonnali fizetési rendszer, rendkívüli intézkedések, mentőcsomagok jöttek a koronavírus-járvány miatt, négy év után pedig változott a jegybanki alapkamat. A Bank360.hu elemzői az év legfontosabb pénzügyi eseményeit foglalták össze, és tették idővonalra.

 

Elindult az azonnali fizetési rendszer

 

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) indulása lehetővé tette számunkra az azonnali utalást: a bankok az utalás befogadásától számított 5 másodpercen belül feldolgozzák az utalást, attól függetlenül, hogy milyen nap vagy napszak van - tehát akár hétvégéken és ünnepnapokon is. A másik nagy változás a másodlagos számlaazonosítók bevezetése, így most már anélkül utalhatunk valakinek pénzt, hogy tudnánk a számlaszámát. Másodlagos azonosító lehet egy e-mail cím, mobil telefonszám, adószám a vállalkozásoknál vagy az adóazonosító jel a magánszemélyeknél. 

 

És akkor jött a korona

 

Nem örülhettünk sokáig az új fejlesztéseknek. Március közepén, a koronavírus hazai megjelenését követően a feje tetejére állt a világ, mindenki a vírusra figyelt. A járvány gazdasági hatásait több intézkedéssel próbálta enyhíteni a kormány: általános törlesztési moratóriumot hirdetett, adókedvezményeket kaptak a vállalkozások, emellett maximalizálta a fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját, a mindenkori jegybanki alapkamat + 5 százalékban.

 

“Az intézkedések jelentősen átrendezték a hitelpiacot, a személyi kölcsön azóta sem tudott visszakapaszkodni a járvány előtti szintre” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

 

A mindennapi pénzügyekre is hatással volt a járvány: kártyás vásárlásoknál már csak 15 ezer forint felett kell PIN-kódot megadni - ez az intézkedés 2021-ben is velünk marad. 

 

Mentőcsomagok a vállalkozásoknak 

 

A járvány miatt nehéz helyzetben került kis- és középvállalatok (kkv) számára tavasszal több vállalati hitelprogramot is hirdettek: áprilisban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentette be az NHP Hajrát, mellyel legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal juthatnak a vállalkozások plusz forráshoz. Az indulásnál meghirdetett 1500 milliárd forintos keretösszeg azóta tovább bővült, novemberben további 1000 milliárd forint bevonásáról döntött a jegybank - november végéig ennek közel a fele fogyott el.

 

A másik jelentős mentőmellény a vállalatok számára a Széchenyi Kártya Program új elemeinek indulása volt, május közepén. A KAVOSZ által koordinált hitelprogram állami kamattámogatással kínál kölcsönt a vállalkozásoknak. A Bank360.hu mindkét vállalati konstrukcióhoz készített kalkulátort.

 

Négy év után először változott a jegybanki alapkamat

 

2016 májusa óta éltünk együtt a 0,9 százalékos jegybanki alapkamattal, ez 2020 júniusáig volt így. Június 24-től a referenciaérték 0,75 százalékra csökkent, ami magával húzta a THM-plafont is, 5,9 százalékról 5,75 százalékra. 

 

Július végén ismét kamatot vágott a jegybank, ekkor 0,6 százaléknál állt meg az érték - azóta ez van érvényben. 

 

Már százezer fiatal házaspár igényelte a babaváró hitelt

 

Egy évvel az indulás után már százezer igénylőnél tart a babaváró hitel, amivel legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthatnak a fiatal házaspárok. A termék népszerűségét mutatja, hogy október végén a folyósított hitelösszeg megközelítette az 1000 milliárd forintot - azóta minden bizonnyal át is lépte ezt a határt. 

 

A koronavírus második hulláma sokkal rosszabb, mint az első

 

Ősszel drasztikusan nőni kezdett a fertőzöttek száma, ami újabb intézkedéseket indokolt. Szeptember közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 2021. június 30-ig meghosszabbítják a moratóriumot bizonyos társadalmi csoportok számára. Ezt decemberben felülírta egy újabb bejelentés, amely alapján a törlesztési moratórium továbbra is vonatkozik azokra az adósokra, akikre idén.  

 

A járvány tombol, de a lakástámogatás nem állhat le

 

Ősszel számos intézkedést jelentett be a kormány, amelyek a már meglévő családtámogatási rendszert egészítik ki. 2021. januártól az alábbi változásokra számíthatunk:

 

  • visszatér az 5 százalékos lakásáfa,
  • a csokos vevők az 5 százalékot is visszaigényelhetik,
  • maximum hatmillió forintos lakásfelújítási kölcsönt vehetnek fel a családok, amiből legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás is lehet,
  • a csokos vevőknek nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni,
  • tetőtér beépítésre több csokot lehet felvenni. 

 

Már csak egy lakástakarékpénztár maradt talpon

 

Október közepén az Erste Lakástakarékpénztár bejelentette, hogy novembertől felfüggeszti az értékesítést, így már csak a Fundamenta Lakáskasszánál köthetünk lakástakarék szerződést. 

 

Elindult Magyarországon a Google Pay

 

Több év várakozás után a magyar androidosok is regisztrálhatják Mastercard kártyáikat a Google fizetési szolgáltatásába, így lehetővé téve az érintéses fizetést andoridos készülékeken. Indulásnál a Revolut, a Curve, valamint a Monese szolgáltatóknál válik elérhetővé a szolgáltatás, a hazai kereskedelmi bankok kártyáit még nem használhatjuk. 

 

Elbírálta az MNB az első fogyasztóbarát személyi kölcsönt

 

A fogyasztóbarát lakáshitelek és lakásbiztosítások után a személyi kölcsönök előtt is megnyílt az út: 2021. januártól már ez a termék is elérhető lesz fogyasztóbarát formában - egy banknál már biztosan.

 

Mit adott nekünk 2020?

 

Bár valószínűleg sokan szívesen elfelejtenék ezt az évet, a Bank360.hu elemzői szerint érdemes kiemelni a pozitívumokat és tanulni az eseményekből. A járvány hatására előtérbe kerültek az elektronikus bankolás előnyei, illetve a készpénzhasználat visszaszorításának a fontossága, emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az AFR bevezetésével nagy lépést tett előre a hazai bankrendszer - ez a teljes lakosság életét egyszerűbbé teszi nemcsak a járvány idején, hanem utána is. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!