Lakáshitel eredmények

Ezeket a lakáscélokat valósítottuk meg 2020-ban

Lakáshitel eredmények

Ezeket a lakáscélokat valósítottuk meg 2020-ban

Vrazsovits Rita
2021-03-02 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-02 Frissítve: 2022-01-18
12802250

A 2021-ben bevezetett kedvezmények minden bizonnyal kedvezően hatnak majd a lakáspiacra, de a tavalyi év sem sikerült rosszul, hiszen a koronavírus-járvány ellenére is jó eredmény született. A járvány hatása azért érezhető volt, hiszen az igénylők a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra. Cikkünkben a lakáshitelek 2020-as eredményeit foglaltuk össze.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája alapján 2020-ban 928,59 milliárd forint került a lakáshitel igénylőkhöz, ami közel 2 százalékos növekedést jelent a 2019-es évhez képest. Bár a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta a hitelpiacot, a lakáshitel tudta hozni a tavalyi szintet.

 

Mire használták fel az igénylők a felvett lakáshitelt?

 

Legtöbben használt ingatlant vásároltak a felvett lakáshitelből, a folyósított volumen 76 százalékát költötték el az igénylők ebben a formában. Újépítésű ingatlan vásárlására a felvett lakáshitelek 10 százalékát fordították, építésre és bővítésre pedig a folyósított lakáshitelek körülbelül 7 százalékát költötték. A fennmaradó összeget egyéb célok megvalósítására igényelték.

 

A járvány hatása

 

Megnéztük a folyósítási adatokat negyedéves bontásban is, így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy milyen hatással volt az igénylésekre a tavasszal berobbanó koronavírus-járvány. Az alábbi ábrán látható, hogy évek óta először fordult elő, hogy az első három hónap ne a leggyengébb, hanem a közel legerősebb negyedév legyen az éven belül.



 

A járvány hatása jól látszik a második negyedévben, az év második felében azonban ismét sikerült elérni a 2019-es szintet. 

 

Mindenki a biztonságra hajt

 

2020-ban is folytatódott az elmúlt évekre vonatkozó trend, miszerint az igénylők egyre nagyobb arányban választanak kiszámítható, minél hosszabb időszakra fixált jelzáloghitelt. A tavaly folyósított lakáshitelek mindössze 1,2 százaléka (11,22 milliárd forint) volt legfeljebb egy éves kamatperiódusú, a fennmaradó 98,8 százalék egy évnél hosszabb kamatperiódusú volt. Ennél többet elárul, ha megnézzük, hogy milyen hosszú az átlagos kamatperiódus a lakáshiteleknél, ugyanis ez a szám is évről évre növekszik. Az egész évre vonatkozó átlag 113 hónap volt, vagyis megközelítőleg 10 év - az előző éves átlaghoz képest ez 7 hónapos növekedést jelent. A leghosszabb kamatperiódust átlagosan 2020 decemberében választották az igénylők, 115 hónapot.

 

Olcsóbbak lettek a lakáshitelek

 

2020-ban átlagosan 0,6 százalékkal alacsonyabb kamatlábbal vehettek fel lakáshitelt az igénylők, mint 2019-ben. Az éven belül a legalacsonyabb átlagos kamat 3,96 százalék volt, decemberben. Az egész évre vonatkozó teljes hiteldíjmutató 4,29 százalék volt. 

 

Ha ennél kedvezőbb lakáshitelt keresel, a Bank360 lakáshitel kalkulátorával érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!