Árkosár felmérés

Februári csúcs: 26 ezer forint fölé drágult a nagybevásárlás

Árkosár felmérés

Februári csúcs: 26 ezer forint fölé drágult a nagybevásárlás

Bank360 tartalom
2022-02-14 Frissítve: 2022-04-18
2022-02-14 Frissítve: 2022-04-18
18790747

A januári inflációs csúcs után a februártól sem várhatunk sok jót: A Privátbankár.hu Árkosár kutatása szerint az élelmiszerárstop ellenére tovább drágult egy átlagos nagybevásárlás. Ennek összege a felmérés 15 éves történetében először lépte át a 26 ezer forintot.

 

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai szerint az infláció januárban már csaknem elérte a 8 százalékot. A pénzromlás 2021 januárjához képest 7,9 százalék volt, ezen belül az élelmiszerek 10,1 százalékkal kerültek többe, mint egy éve. A KSH adat közzétételének idejére azonban már azt is tudhatjuk, mire számíthatunk februárban.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A Privátbankár.hu 2007 februárja óta méri havonta az Árkosár felmérésében egy átlagos családi havi élelmiszer-nagybevásárlás árát. Az éppen 15 éves kutatáson a gazdasági portál munkatársai február 8-án újra a nyakunkba vettük a hipermarketeket, hogy megvizsgálják 30, minta-élelmiszerkosarukban szereplő termék árát. Ezúttal is az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy üzletében végezték a felmérést.

 

Az elmúlt 4 hónapban rendre 2 számjegyű áremelkedést mértek, a januári 17,8 százalékos emelkedés sosem látott magasságot jelentett felméréssorozat 15 éves történetében. Februárban sem javult sokat a helyzet, de új rekord nem született: a vizsgált üzletekben átlagosan 14,2 százalékkal emelkedtek az árak tavaly februárhoz képest.

 

Ezúttal különösen látványos a havi áremelkedés mértéke: egyetlen hónap alatt átlagosan 3 százalékkal drágultak az élelmiszerek, ráadásul úgy, hogy több termék árát is befagyasztották az októberi szinten, így ezek jellemzően olcsóbbak lettek, mint januárban. Az Árkosárban szereplő árstopos termékek közül a liszt 20 százalékkal lett olcsóbb, az étolaj közel 12-vel, a cukor 8,6 százalékkal, a csirkemell pedig 1,6 százalékkal.

 

A nagybevásárlás átlagos költsége februárban azonban az árstop hatásával együtt is már 26 ezer forint fölé ugrott, ami Árkosár-csúcsnak számít. Ugyanazért a 30 terméket, amiért ma 26 ezer forintnál többet fizetünk, 15 éve épphogy 13 ezer forint feletti összegért vehettük meg az Árkosár felmérés szerint. A felmérés részletes adatait itt lehet megnézni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!