Vajon mennyire biztonságos a videós számlanyitás?

Nem kell félni a videós számlanyitástól! Itt a válasz a kétkedőknek!

Vajon mennyire biztonságos a videós számlanyitás?

Nem kell félni a videós számlanyitástól! Itt a válasz a kétkedőknek!

Veres Patrik
2018-01-16 Frissítve: 2023-07-27
2018-01-16 Frissítve: 2023-07-27
701003

Villámgyors bankszámlanyitás 20 percen belül, akár otthonról, a számítógép előtt ülve. Nyár óta már erre is van lehetőség, és az új megoldás azonnal fel is keltette azok érdeklődését, akik úgy szerettek volna kedvező díjazású bankszámlát, hogy ahhoz ne kelljen sorban állniuk egy bankfiókban.
 

Az évtizedes beidegződések változtatásához azonban időre van szükség. Vannak, akik még mindig idegenkednek a teljesen digitális technológiáktól és nem mernek banki ügyeket online intézni, tartva attól, hogy tolvajok kezébe kerülnek az adataik.
 

A Bank360-nál éppen ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy milyen biztonsági intézkedésekkel védik az ügyfeleket a videóbankos számlanyitásnál. Egyelőre csak nagyon kevés pénzintézetnél érhető el, de a Gránit Bank elsők között rukkolt elő az új szolgáltatással. Gáborjáni Szabó Ákos, a bank IT ügyvezető igazgatója a videóbankos számlanyitás biztonsági kérdéseiről, a jogszabályi környezetről és az ügyfélfogadtatásról beszélgetett velünk, és megnyugtatta a kétkedőket.

 

Bank360: A jogszabályi lehetőségek tavaly nyár óta megnyitották a lehetőséget teljes körű online számlanyitás előtt, így már ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy élő bankszámlánk legyen. Ez a szolgáltatás azonban még nagyon kevés banknál érhető el. Miért?

 

Gáborjáni Szabó Ákos (G.SZ.Á.): Két banknál érhető el, az egyik éppen a Gránit Bank, és ez nem véletlen. Fiókhálózat nélküli digitális bankként nagyon vártuk már, hogy meglegyen erre a törvényi lehetőség. Korábban ugyanis, az interneten megnyitott bankszámlák esetén is személyes azonosítást írtak elő a jogszabályok, így vagy a bankfiókba kellett bemenni vagy egy értékesítési partner révén lehetett megoldani a személyes azonosítást. A törvényi változás abban állt, hogy immár elektronikus csatornán is megtörténhet a személyes azonosítás és a szerződés aláírása. A technikai megvalósításban előnyt jelentett számunkra, hogy 2012 óta működik a Videóbankunk, amely egy technológiai megújítás után alkalmassá vált a videóchaten keresztüli számlanyitásra és okmányellenőrzésre. Amint ez befejeződik már meg is kapja az új ügyfél az elektronikusan aláírt bankszámláját, amelyet azonnal használhat is. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek ezt a szolgáltatást nyújtani szeretnék vagy meg kell állapodniuk egy külső – online számlanyitásra és okmányellenőrzésre szakosodott – partnerrel, vagy saját maguknak kell létrehoznia megfelelő elektronikus csatornát. ami időigényes folyamat.

 

Bank360: Bárki nyithat így bankszámlát? Nincs különleges eszközigénye a folyamatnak?

 

G.SZ.Á.: Tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak ami rendszeresen velünk van, egy megfelelő webkamerával ellátott számítógép, vagy Android, illetve iOS okostelefon, természetesen jó minőségű internetes kapcsolat, a személyi igazolvány és a lakcímkártya. Az okos telefonokra le kell tölteni a Videóbank alkalmazásunkat és utazás, parkolás nélkül kb. 20 perces videobeszélgetés keretében számlát lehet nyitni, alá lehet írni a szerződést.


Bank360: Hogyan fogadták ezt az újfajta számlanyitási lehetőséget az ügyfelek?


 

Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránit Bank IT ügyvezető igazgatója
Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránit Bank IT ügyvezető igazgatója

G.SZ.Á.: Várakozásainknak megfelelően az így számlát nyitók túlnyomó többsége a 20-as, 30-as korosztályból kerül ki, s aki már egyszer kipróbálta az később az ügyintézéshez is elsősorban a Videóbankot veszi igénybe. Heti hívások száma száz körüli és a visszajelzések nagyon kedvezőek. A VideóBankban mintegy 500 bankszámlát nyitottak eddig. Az utóbbi három hónap összes értékelése alapján videóbankáraink munkáját 98%-ban 5 csillaggal értékelték a videóhívás után a kép és hangminőségre is 90 százalékban 4 vagy 5 csillag érkezett! A számlanyitás gyorsaságát pedig jellemzi, hogy a videóbankos azonosítás folyamatára szabott Helló Gránit csomag 14 perces átlagidővel nyitható.

 

Bank360: Mennyire biztonságos ez a számlanyitása folyamat, hogyan lehet védekezni a videós azonosításnál a csalások, mint például a hamisított okmányokkal való visszaélés ellen?

 

G.SZ.Á.: A megoldás teljesen biztonságos. Magyar Nemzeti Bank elnöke rendeletben fogalmazott meg elvárásokat, amelyeket a Gránit Bank fejlesztése során a legszigorúbb mértékben követett. Ezen túl a bank tanulmányozta a hasonló európai, elsősorban az osztrák és a német biztonsági megoldásokat és azokból a legjobbnak ítélteket integrálta a rendszerébe. Az ellenőrzési folyamat kidolgozásában részt vettek neves okmányellenőrzési szakértők is. Továbbá a bank felkért közreműködőnek és biztonsági auditornak egy nemzetközileg is elismert független biztonságtechnikai szakértő céget. Az azonosítás folyamata és technológiája két fázisú. Az online azonosítás során az okmányok ellenőrzése néhány perc alatt megtörténik, de emellett a videóchat után sor kerül egy részletes, speciális elemekkel elvégzett háttérellenőrzésre is.

 

Bank360: Mennyiben alakíthatja át a piacot a videós számlanyitás? Kell számítanunk komoly áttörésre?

 

G.SZ.Á.: A lakossági számlanyitás tekintetében ezt forradalmi áttörésnek gondoljuk, hiszen lakossági számlaszerződést lehet kötni a fotel kényelméből.  Így a verseny erősebb lesz, ami jó hír az ügyfeleknek, számunkra pedig tulajdonképpen misszió, hogy mindig a legújabb megoldásokkal szolgáljuk az ügyfél kényelmét.

 


Nem kell, hogy tízezreket fizess évente a bankszámládért! Használd a Bank360 bankszámla kalkulátorát és keresd meg a számodra legjobb lakossági számlát a megfelelő költségek mellett! 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!