Az első jelzést megadta az MNB a kamatcsökkentésre

Hamarosan elkezdheti a hitelekre kiható igazi kamatcsökkentését is az MNB

Az első jelzést megadta az MNB a kamatcsökkentésre

Hamarosan elkezdheti a hitelekre kiható igazi kamatcsökkentését is az MNB

Tóth Levente
2023-04-25 Frissítve: 2023-05-04
2023-04-25 Frissítve: 2023-05-04
32461736

Valami van, de még nem az igazi így lehet kommentálni a Magyar Nemzeti Bank döntését, amellyel az egyik kamatát már jelentősen csökkentette. Az igazi, már a bankok hitelkamatait is mérsékelni képes kamatcsökkentés egy-két hónapon belül veheti kezdetét, miután az infláció nagyobb ütemben elindul lefelé.  

 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25,0 százalékról 20,5 százalékra csökkentette az egynapos jegybanki hitel kamatát a keddi ülésén. Korai azonban még örömtüzeket gyújtani, és ekkora kamatvágás láttán a banki hitelkamatok közelgő csökkenésére számítani. Ez ugyan fontos lépés volt a jegybanktól, de ez a kamatcsökkentés még nem az, amire mindenki vár. A banki hitelkamatok majd akkor kezdhetnek el csökkenni, amikor a jegybank a pénzpiac számára meghatározó irányadó kamatát, valamint az alapkamatát is mérsékli. Ez most még nem történt meg, de a monetáris tanács döntése ennek ellenére fontos jelzése annak, hogy mindez belátható időn belül megkezdődhet.

 

Ennek ideje attól függ, mikor lát a jegybank olyan tartós és jelentős csökkenést a fogyasztói árakban, amikor ezt már megteheti anélkül, hogy veszélyeztetné az infláció letörését. A kamatdöntés utáni tájékoztatón elhangzottak alapján az MNB várakozása szerint a következő hónapokban jöhet ütemváltás az infláció csökkenésében, ami azt jelenti, hogy az elmúlt időszak néhány tized százalékos mérséklődése végre nagyobb ütemre kapcsol. Az MNB arra számít, hogy ez a csökkenés az év második felére még erőteljesebbé válhat. 

 

Ha az infláció a jegybank várakozásai szerint alakul, akkor Virág Barnabás alelnök szerint a következő hónapokban fokozatosan csökkenhet az irányadó kamat. Ez jelenleg az egynapos betéti tender 18 százalékos kamata. Először ennek a csökkentését kezdheti meg az MNB. Az alelnök szerint őszre érheti el ez a kamat a 13 százalékos alapkamat szintjét. Ekkor lényegében ez a kettős kamatrendszer meg is szűnne, ahogy ez egyszer már megtörtént 2022-ben.

 

Ha például a kedvező inflációs adatok láttán a jegybank júniusban elkezdené a kamatcsökkentését, és ezt egy százalékonként folytatná havonta, akkor októberben érne össze a két kamat. Ezt követően történhetne már meg a 13 százalékos alapkamat mérséklése is. A banki hitelkamatokat azonban már az irányadó kamat mérséklődése is jelentősen befolyásolná. Tehát a bankok által kínált hitelfeltételek is kedvezőbbé válhatnának már az alapkamat csökkentése előtt is. 

 

A 18 százalékos irányadó jegybanki kamat fokozatos csökkentése megjelenik majd a bankközi kamatokban, ezek pedig a lakosságnak és a vállalatoknak kínált feltételeket is fokozatosan kedvezőbbé tehetik az év hátralévő részében, így például elindulhatnak lefelé a személyi kölcsönök és lakáshitelek kamatai is.

 

Rövid távon az a kérdés, hogy a Monetáris Tanács már a következő, május végi kamatdöntő ülésén is lát-e elég okot a kamatcsökkentés elkezdésére, vagy ezt az infláció tartósabb és jelentősebb mérséklődése után majd június végén kezdi meg. A jegybank szerint már a május elején ismertté váló április inflációs adatban is megmutatkozhat a várt ütemváltás, de ebből azért nem következik automatikusan, hogy május végén megtörténik az első kamatvágás.

 

Mindenesetre arra lehet számítani, hogy a jegybank akkor kezdi el a kamatcsökkentését, amikor biztosítva látja annak előre kommunikálható módon történő folytatását lépésről lépésre a következő hónapokban. Annak ugyanis nem lenne jó hatása, ha idő előtt belevágna ebbe a folyamatba, majd azt a mégsem annyira kedvező inflációs adatok alapján meg kellene akasztania.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!