Utazás

Hogyan köthetnek babaváró hitel szerződést a külföldről hazatérők?

Utazás

Hogyan köthetnek babaváró hitel szerződést a külföldről hazatérők?

Vrazsovits Rita
2020-11-24 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-24 Frissítve: 2022-01-18
11068559

Az elmúlt hónapokban több fiatal házaspár is azzal a kérdéssel fordult a Bank360.hu szakértőihez, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy külföldről hazatérve fel tudják venni a babaváró hitelt. A procedúra önmagában sem egyszerű, a koronavírus-járvány pedig tovább bonyolítja a kérdést. Utánajártunk, milyen nehézségekkel szembesülhetnek a külföldről hazatérő fiatal házasok, illetve, hogy mire érdemes odafigyelniük az igénylés során.

 

Számos külföldön élő fiatal magyar házaspár számára vonzó a 2019 júliusa óta elérhető babaváró hitel, mellyel akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthatnak hozzá. A kamattámogatás kiaknázásához a gyermekvállalás alapfeltétel, a külföldön élők számára azonban az első feladat a hazaköltözés, illetve magyarországi társadalombiztosítási jogviszony létesítése, legalább 90 nappal az igénylés beadása előtt. Nézzük meg, hazaköltöző pároknak mi jelentheti a legnagyobb problémát a babaváró igénylésekor.

 

  1. Megfelelő TB-jogviszony hiánya

 

A családtámogatási elemek közül a babaváró hitelre vonatkozik a legszigorúbb feltétel, ha a TB jogviszonyt nézzük, ugyanis legalább a házaspár egyik tagjának három év egybefüggő TB jogviszonyt kell igazolnia az igénylés előtt - ennek a részleteiről ebben a cikkben már írtunk. Ezen belül eltérő szabályok vonatkoznak az igénylést megelőző 180 napra, illetve a külföldről hazaköltözők esetében az igénylést megelőző 90 napra. Ebben az időszakban csak a magyarországi munkavállalói vagy vállalkozói jogviszonyt fogadják el. Fontos, hogy a három évet ugyanannál a személynél fogják nézni - az nem jó megoldás tehát, ha az egyik fél rendelkezik a három éves jogviszonnyal, de csak a másik fél felel meg a 90 napos hazai jogviszonyra való feltételnek.

 

Gondot jelenthetnek ezen a téren az átmeneti időszakok: ha az igénylést megelőző három évben összesen több mint 30 napra megszakadt a folytonosság a jogviszonyban, akkor ez kizáró ok az igénylésnél - munkahelyváltásnál vagy a hazaköltözés időszakában erre kifejezetten érdemes odafigyelni. Probléma lehet továbbá, ha az igénylést megelőző 90 napban olyan típusú TB jogviszonya volt az igénylőnek, amit ebben az időszakban nem fogadnak el - ilyen lehet például a felsőoktatási jogviszony vagy az álláskeresési járadékra való jogosultság.

 

A hazaköltözésnél szintén felmerülő kérdés, hogy lehet-e még a külföldi munkavállalás ideje alatt hazai jogviszonyt létesíteni, például egy katás vállalkozást indítani, ami akár online is megoldható. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) információi szerint a kettős járulékfizetésre nincs lehetőség még önkéntes formában sem, ami azt jelenti, hogy egyszerre csak egy országban lehet valakinek társadalombiztosítási jogviszonya – abban az országban, ahova a munkája köti, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár, illetve, hogy van-e magyarországi állandó lakcíme. 

 

  1. Koronavírus

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások része, hogy a hazatérő magyar állampolgároknak mindenképpen karanténba kell vonulniuk. A Konzuli Szolgálat közlése szerint, ha a hazatérők rendelkeznek magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, akkor otthon töltik le a 10 napos karantént. Ha nincs állandó lakcímük vagy tartózkodási helyük Magyarországon, akkor a járványügyi hatóság jelöli ki azt a helyet, ahol a karantént le kell tölteni. Utóbbi esetben fontos részlet, hogy a babaváró hitel igényléséhez magyarországi állandó lakcímre is szükség van, enélkül tehát nem lehet belevágni az igénylésbe.

 

A karantén miatt a hazatérők tehát legalább tíz napig még biztosan nem tudják elkezdeni az ügyintézést és beadni az igénylést, ezenkívül dolgozni sem tudnak elkezdeni - hacsak nem tudnak munkába állni home office-ban.

 

A babaváró hitel igénylésénél mindenképpen számolni kell a személyes ügyintézéssel. Jelenleg egyetlen bank van, ahol lehetőség van az online ügyintézésre - ez a Gránit Bank -, de a szerződéskötés náluk is személyesen történik, tehát legalább egyszer el kell menni a bankfiókba. 

 

  1. Már úton van a baba

 

Azoknál az igénylőknek, ahol már úton van a baba, az idő az egyik legfontosabb tényező, hiszen a kamattámogatást csak akkor tudják érvényesíteni, ha még a baba érkezése előtt beadják az igénylést. Bár a bírálat normál esetben nem vehet igénybe többet 10 munkanapnál, érdemes időben elkezdeni, mert egy hatósági házi karantén, egy hiányzó dokumentum pótlása, vagy akár a korábban érkező baba is keresztülhúzhatja az igénylő pár számításait.

 

Tavasszal már volt enyhítés a vírus miatt - most is várható?

 

A koronavírus-járvány miatt a baba érkezésére vonatkozó feltételt átmenetileg már enyhítette egyszer az állam: ha a gyermek a tavaszi veszélyhelyzet alatt született meg, vagy az azt követő 30 napban, akkor utólag is beadhatták a szülők az igénylést úgy, hogy a már megszületett gyermek után is igénybe lehetett venni a kamattámogatást - ez az engedmény azonban jelenleg nincs érvényben.

 

November 4. óta ismét veszélyhelyzet van, így felmerül a kérdés, hogy a babaváró hitel igénylésével kapcsolatban számíthatunk-e ismét engedményekre. Amint tudomásunk lesz erről, beszámolunk róla. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!