így védekezhetünk a telefonos és internetes csalások ellen

Így védhetjük meg a bankszámlánkat a csalók ellen

így védekezhetünk a telefonos és internetes csalások ellen

Így védhetjük meg a bankszámlánkat a csalók ellen

Bank360 tartalom
2024-02-19 Frissítve: 2024-04-24
2024-02-19 Frissítve: 2024-04-24
37483486

Az internetes csalások volumene exponenciálisan növekszik világszerte. Magyarországon is több tízmilliárd forint kárt okoznak ezek a bűnözők, világszerte az 5 ezer milliárd dollárt is elérheti az az összeg, amit a csalások és az ellenük hozott intézkedések felemésztenek. 

 

A telefonos csalók pszichológiai nyomást gyakorolnak az áldozatukra, hogy azt érezze, azonnal cselekednie kell a nagyobb baj elkerülése érdekében. Ráadásul ilyen próbálkozásnak bárki ki van téve, a bűnözők nem válogatnak a célpontjaik között. Szakértőnk, Herman Bernadett az RTL Reggeli műsorában mondta el, hogy védekezhetünk a telefonos és internetes csalók ellen.

 

 

Volt már, hogy tőle is megpróbálták megszerezni olyan adatokat, amelyekkel aztán kifoszthatták volna a bankszámláját, de felismerte a csalást, és lerázta a hívót. Online vásárlások alatt is megpróbálhatják ellopni az adatainkat – a videóban a szakértő arról is ad tippeket, ilyenkor hogyan védekezhetünk.

 

Folyamatosan résen kell lennie mindenkinek, akár vásárol, akár elad az interneten, és akkor sincs biztonságban, ha a banktól kap telefonhívást, amelyre veszélyeztetik. Ezt a hívást a leggyakrabban most már bűnözők kezdeményezik.

 

Így lehet kiszűrni a csalókat

 

A szakértő elmondta, melyek a fő csalási típusok, és hogyan lehet ezek ellen védekezni. Az sms-ben érkező csalások mellett, telefonon és e-mailben is sokan próbálkoznak. Azok sincsenek biztonságban, akik nem vásárolni, hanem eladni próbálnak az interneten. Őket álvevők keresik meg, akik előreutalással vennék meg az árut, amit egy futárcég vinne el hozzájuk. Általában egy emailt küldenek ennek apropóján, azonban az abban lévő link egy áloldalra vezet, ahonnan a bankok hamis oldalaira jutnak el a gyanútlan eladók. Ha ott megadják a banki adataikat, akkor a bűnözők hozzájuthatnak a bankszámlájukhoz.

 

Az is kedvelt módszer, hogy lemásolják a hivatalos márkakereskedők oldalait, és ott árulják - sokszor meglepően olcsón - a márkás termékeket. Ha egy ilyen oldalon megadja valaki a bankkártyája adatait, akkor azzal visszaélhetnek. Érdemes minden webáruház oldalát alaposan átnézni, az általános szerződési feltételeket, a kapcsolatokat, az ügyfélszolgálatot, a cég nevét, a fizikai címét. Ha ezek valódinak tűnnek, a telefonszámok felhívhatók, akkor szabad csak vásárolni az oldalon.

 

A harmadik módszer, hogy a bűnözők valamilyen ürüggyel - általában azt hazudják, hogy vírusirtóról van szó - egy kémprogramot telepítenek fel az ügyfél számítógépére vagy okoseszközére, és annak segítségével lépnek be a banki oldalra, alkalmazásra.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!